Loading...

Code to success - интервю с Карим Христов

avatar Соня Аврамова 3 минути
Code to success - интервю с Карим Христов

В нашата нова рубрика ще ви споделяме вдъхновяващи интервюта с едни от най-успешните ни курсисти като научите повече за тях - как са разбрали, че програмирането е в кръвта им, какво ги мотивира да се развиват, кои са били най-големите им трудности и други интересни въпроси. "За мен истинската стойност се измерва в ползите, които можеш да дадеш. Всичко останало е инструмент.", това споделя Карим, а повече за него може да научите от следващите редове.

Здравей, Карим! Можеш ли да се представиш с няколко думи за читателите на нашия блог?

Здравейте. Казвам се Карим Христов на 27 години от Ловеч. Активно се занимавам с програмиране от приблизително 5 години. Харесвам туризма и разходките в природата.

Какво те привлече към програмирането?

Първият ми сблъсък с компютрите бе, когато с мой приятел отидохме до компютърен сервиз. Явно съм гледал с такова любопитство вътре, че на излизане, човека работещ там, ми даде две книги - за Windows 95 и 98. Не след дълго започнах да преинсталирам компютрите на приятели и познати из града. В един момент поисках да направя уеб сайт и така се запознах с различните похвати за целта. Оттогава интересът ми към програмирането винаги е бил постоянен :)

Какви програмни езици владееш и защо избра точно тях?

На добро ниво знам C# и JavaScript. Имам и някакви познания, свързани с PHP. В началото започнах с PHP, тъй като целта ми бе да направя сайт. Използвайки ресурси и ръководства от интернет, изборът ми не бе голям. Със C# се сблъсках по време на обучението ми в акаденията на Telerik. Оттогава той е един от основните езици, които използвам и харесвам.

Как научи за Софтуерния университет?

Тъй като познавам съоснователя му – Светлин Наков, разбрах и бях в течение на инициативата още преди реализирането ѝ.

А защо го избра?

Софтуерния университет избрах с цел да затвърдя знанията си, от интерес към инициативата и възможността да съчетая обучението си в един от партньорските университети.

В каква форма се обучаваш и защо избра именно нея?

Избрах онлайн форма на обучение, тъй като вече имах добра ориентация относно материята, а и за да съчетавам по-удобно с работа.

Каква беше най-голямата трудност за теб по време на обучението ти в Софтуерния университет?

Без съмнение това е Java изпитът, на който отидох от работа, като предната вечер не бях спал. До сега не знам как успях да го взема…

Жените или мъжете са по-добрите програмисти?

Изключителните програмисти, които познавам са до един мъже. Сигурен съм, че някъде там има и жени с подобни умения, но наблюденията ми до момента са, че жените са по-малко склонни да се „забият“ толкова крайно в програмирането.

Каква е настоящата ти работа, свързана ли е с програмирането?

В момента работя в GVC (aka. Bwin) като уеб програмист с .NET и Angular, а също така и в една малка счетоводна фирма като системен администратор с Windows. Занимавам се и с няколко лични проекта, когато остане време за това.

Как се виждаш след 5 години в професионален план?

С реализиран проект, който да е от полза на много хора. За мен истинската стойност се измерва в ползите, които можеш да дадеш. Всичко останало е инструмент.

И накрая - какво ще посъветваш всички бъдещи курсисти, на които им предстои да започнат обучение в Софтуерния университет?

Бъдете постоянни – това е най-сигурният начин за постигане на всякакви цели! Търсете активно – има много ресурси и ефективното търсене в Интернет (и не само) ще ви спести много време и нерви. Бъдете физически активни – мозъкът работи много по-добре, когато това е налице. 

За още успешни истории, следете новата ни рубрика "Code to success"! Ако имате и вие вдъхновяваща история, която искате да споделите с нас, може да пишете на sonia@softuni.bg. A ако искате и вие да сте на мястото на нашите успешни курсисти, направете първата крачка като кандидатствате за безплатния курс Programming Basics от ТУК.