Loading...

Code to success - интервю с Пламен Йорданов

avatar Соня Аврамова 3 минути
Code to success - интервю с Пламен Йорданов

В нашата нова рубрика ще ви споделяме вдъхновяващи интервюта с едни от най-успешните ни курсисти като научите повече за тях - как са разбрали, че програмирането е в кръвта им, какво ги мотивира да се развиват, кои са били най-големите им трудности и други интересни въпроси. Какви са бъдещите планове за развитие на Пламен и как се вижда след 5 години в професионален план, разберете в това интервю.

Здравей, Пламен! Можеш ли да се представиш с няколко думи за читателите на нашия блог?    

Здравейте, казвам се Пламен и съм от град Казанлък, на 22 години. Завършил съм ПМГ с профил “Информатика”. Първите ми опити в програмирането са от преди повече от 8 години, като от няколко вече се занимавам и професионално с него.

Какво те привлече към програмирането?

От ранна детска възраст, компютърът беше част от ежедневието ми. Освен да играя игри, много обичах и да разучавам какво друго може да се прави с него, така че прехода от хоби към професия стана доста естествен.

Какви програмни езици владееш и защо избра точно тях?

Поради естеството на работата ми, почти ексклузивно съм в .NET света - C#, ASP.NET. Често се налага да използвам и популярни фронт-енд технологии като Angular, защото в днешно време добрата функционалност не се забелязва, ако не лежи върху добър външен вид. Разбира се, в обучението си съм изучавал и други езици - C, C++, Java, PHP, Python. Изборът ми не се дължи толкова на предпочитания, колкото на текущото състояние на IT сферата в България.

Как научи за Софтуерния университет?

През юни 2014 година чух, че мои приятели ще се записват в академия за програмиране. Дотогава не бях мислил за подобен вид обучение, но още на пръв поглед ми се стори интригуващо. Не ми отне много време да реша да подам мотивационното си писмо за прием.

А защо го избра?

Избрах го, защото беше време да се захвана по-сериозно с развитието си в сферата. Видях, че Софтуерния университет предлага практическо обучение, което бързо може да надгради тогавашните ми знания. Преподавателският състав също помогна в избора ми.

В каква форма се обучаваш и защо избра именно нея?

Въпреки предимствата на присъственото обучение - контакт с лектори и колеги, избрах дистанционното обучение, защото реших да го съчетая с формално обучение в държавен университет. Видео материалите бяха много добре подготвени и през цялото ми обучение не изпитах затруднения от това, че не съм на място. А все пак, ако имах въпроси, форума винаги беше от помощ.

Каква беше най-голямата трудност за теб по време на обучението ти в Софтуерния университет?

Софтуерния университет ми даде възможност да получа практически знания в доста от най-популярните програмни езици, както и в други аспекти от IT сферата, затова се стараех да полагам възможно най-много усилия. Поради тази причина не съм изпитвал особени трудности с обучението си. Разбира се, това не означава, че програмата на Софтуерния университет е лесна, но който наистина се е отдал на обучението си, ще го премине без особени трудности. Всичко зависи от нагласата и волята на човека. :) 

Жените или мъжете са по-добрите програмисти?

Като процентно съотношение мъжете преобладават в тази сфера, но това не ги прави по-подходящи за професията. Всеки човек, който има правилното мислене, има потенциала да стане добър програмист.

Каква е настоящата ти работа, свързана ли е с програмирането?

В момента работя като уеб-програмист. Използвам главно .NET технологиите, за които Софтуерния университет ми даде доста фундаментални знания.

Как се виждаш след 5 години в професионален план?

5 години са доста време, особено в динамична среда като IT сферата. Винаги гледам напред и нагоре, но все пак не бих могъл да прогнозирам. Почти сигурно е обаче, че още ще съм в IT средата.

И накрая - какво ще посъветваш всички бъдещи курсисти, на които им предстои да започнат обучение в Софтуерния университет?

Бих ги посъветвал да са смели в решението си да се обучават там. Ако наистина желаят да работят в сферата, то Софтуерния университет е идеалният вариант, в който могат да започнат много бързо. Практическите знания, които се предлагат, са фундамента, който е нужен на всеки желаещ да е програмист. Усилията, които ще положат в Софтуерния университет, са инвестиция в тяхното бъдеще и ще се възвръщат многократно. Най-важното е да не губят мотивацията и желанието си за знания - те винаги ще ги бутат напред! 

За още успешни истории, следете новата ни рубрика "Code to success"! Ако имате и вие вдъхновяваща история, която искате да споделите с нас, може да пишете на sonia@softuni.bg. A ако искате и вие да сте на мястото на нашите успешни курсисти, направете първата крачка като кандидатствате за безплатния курс Programming Basics от ТУК