Loading...

Венцислав Иванов за това какво предстои в QA модула през октомври 2019 и какви възможности отваря

avatar Катерина Костадинова 3 минути
Венцислав Иванов за това какво предстои в QA модула през октомври 2019 и какви възможности отваря

Венцислав Иванов е лектор в модула Quality Assurance – октомври 2019. Той се занимава с автоматично тестване от няколко години, а към момента работи за една от най-големите ERP системи на пазара. Днес ви представяме повече информация за неговия професионален опит и за това какво предстои в QA модула. Вижте интервюто, което проведохме с него:

Здравей! Разкажи ни повече за професионалния си опит и с какво се занимаваш в момента

Здравейте! Занимавам се с автоматично тестване на софтуер, иначе казано - пиша код, който тества код. След като завърших академия с тази специалност преди няколко години, се отдадох на преподавателска дейност в СофтУни, което ми помогна да разширя много познанията си по програмиране. Водих няколко курса във вътрешната програма на СофтУни, на няколко езика. Създадох изцяло нов курс - QA Automation, който всеки момент ще започне четвърто поредно издание, а от догодина се надявам да стане част от вътрешната програма на СофтУни. Иначе с автоматизация се занимавам вече около три години. През първите две години, тествах десктоп приложение , написано на VB преди 20-тина години. Сега работя за една от най-големите ERP системи на пазара. Там отново имах "късмета" да започна нов проект, защото стария вече беше стигнал момент, в който поддръжката му излизаше по-скъпа от създаването на нови функционалности. Системата има Web и Mobile части, като в момента разработваме инфраструктурата за тестването на web частта като начало.

Сподели с нас повече за обучението. През какво ще преминат участниците и какви умения ще придобият?

Модулът е разделен на няколко курса, като естествено началото е "QA Fundamentals", където студентите ще научат какво представлява професията Quality Assurance Engineer. Ще разгледаме целия процес на разработка на софтуер през призмата на QA. Ще се занимаем с изработка на Test Plan, Test Cases, Bug Reports и др. Този курс е независим и след неговия край студентите ще трябва да решат дали да се захванат с дългия път до QA Automation Engineer.

Избралите да продължат ще минат през подбрани курсове от основната програма на СофтУни. Част от тях са C# Fundamentals и SQL Databases, където ще научат основни неща за програмирането, които ще им дадат възможността да завършат модула с курса QA Automation.

Като цяло, курсът QA Automation е насочен към web testing. Така че най-важно ще ни е да научим как работи един сайт отвътре - все пак трябва да знаем как работи една система, за можем да я тестваме. Ще наблегнем на end-to-end тестовете, за които ще се научим да работим с най-използвания framework за тази цел – Selenium Web Driver. По време на курса ще разгледаме и това как се тества Web Service, За което ще използваме и C#, така че ще трябва да научим как се работи с Postman. И накрая ще се запознаем и с това какво е Continuous Integration.

Какви знания трябва да имат курсистите, за да се включат?

Модулът ще започне с получаване на най-основните знания, така че смятам, че всеки любител, който е готов да учи, ще успее да се включи в модула. Аз бих попитал друго: Кой ще завърши? Отговорът е - колегите, които са наистина готови да дадат всичко от себе си, защото модулът преминава през много аспекти и е необходимо да положите усилия, за да може обучението ви да върви максимално най-успешно.

Ще работите ли върху практически проекти и задачи?

Всеки курс по време на модула включва изпълнението на доста практически задачи като домашна работа. Естествено, не сме пропуснали и момента, че някои от задачите, които са дадени за домашно, ще бъдат обяснявани и решавани през специално отделени упражнения. Някои от курсовете включват и голям проект, който студентите ще трябва да изработят по време на обучението, като това е условие за преминаването към следващото ниво. Тези проекти ще се правят под менторството на асистенти, които да помагат когато нещата не вървят в правилната посока. Но в крайна сметка студента ще трябва да направи проекта, а не асистента.

Как ще могат курсистите да приложат наученото от обучението?

Мисля, че обучението ще е доста интензивно, затова ще се въздържа да отговоря "по време на модула". Ако преминат през всички курсове, след края на модула ще могат да кандидатстват за Junior Automation QA. Най-добре представилите се на последния курс ще получат и подкрепата на кариерния център на СофтУни. Хората, които решат, че не им се занимава с код ще могат при завършване на първия курс от модула да се пробват за Junior Manual QA. Естествено, тези хора ще трябва да имат необходимите за един QA качества.

Не пропускайте да се впуснете в своето QA пътешествие с предстоящия модул - Quality Assurance - октомври 2019. Обучението има цялостна практическа насоченост, за да позволи на курсистите да упражняват своевременно всяко ново придобито умение. За записвания и повече информация посетете ТОЗИ линк!