Loading...

Виктор Костадинов за JavaScript и цялостната програма по софтуерно инженерство

avatar Катерина Костадинова 2 минути
Виктор Костадинов за JavaScript и цялостната програма по софтуерно инженерство

Виктор Костадинов е специалист с 4 години опит като технически трейнър в сферата на софтуерната индустрия. Той е бивш директор на Образователния отдел и към днешна дата е Старши трейнър и ръководител на звеното за Проучване и развитие в СофтУни. Занимава се с програмиране от близо 20 години, използвайки множество различни програмни езици, и за него JavaScript е най-гъвкавият и удобен избор за тестване на прототипи, за създаване на интерактивни интерфейси, както и за реализация на мащабни приложения, без значение от средата на действие.

В следващите редове ще видите интервюто, което проведохме с Виктор, и ще научите повече за мнението му за развитието в света на информационните технологии и какво да очакваме от JavaScript езика, ако изберем него за кариерната си реализация.

Здравей! На първо място бихме се радвали да споделиш мнението си за това защо да изберем да се развиваме именно в света на информационните технологии?

Ще отговоря кратко. За да получим възможността не само да се трудим за достойно заплащане, но и да бъдем част от изграждането на съвременната действителност.

Разкажи ни малко повече за JavaScript - лесен ли е за изучаване и какви приложения намира в практиката?

JavaScript е основният начин за създаване на интерактивни уеб-приложения. С масовото навлизане на интернет-свързаността през последните 15 години и необходимостта уеб-сайтовете да обслужват все по-добре своите клиенти, значението на JavaScript като технология за изграждане на приложения за настолни и мобилни устройства нарасна значително. Особено през последните 5 години самият език се разви с нововъведения, които го правят едновременно по-мощен и по-удобен, освобождавайки разработчиците от тромави структури, които бях нужни преди навлизането на версия 6. Определено може да се каже, че изучването и прилагането на JavaScript през 2020-та е много по-лесно, в сравнение с преди 2015-та.

Какви умения ще придобием, след като завършим JavaScript пътеката от цялостната програма по софтуерно инженерство?

В днешно време технологиите се развиват с много бързи темпове и това важи с особена сила за сферата на JavaScript. Ето защо, нашата програма включва използването на най-съвременните инструменти, комбинирано с усвояването на универсални принципи, които се прилагат без значение от средата и избраната технологична рамка. Най-важното умение, което студентите развиват, е начин на мислене за анализирането на проблеми и откриването на подходящи решения, които в последствие да се реализират чрез програмен език - така наречения инженерен подход. С това участниците имат възможността да се развиват непрестанно, независимо от това какви новости навлизат на пазара.

Какъв е твоят съвет към бъдещите курсисти на СофтУни?

Да не спират да се развиват, дори след успешна реализация - професионалистът винаги е запознат с най-новите тенденции в технологиите и отделя от времето си да чете статии, да ходи на конференции и обучения и да експериментира с нови библиотеки и езици за програмиране.


---

Ако и ти нямаш търпение да се впуснеш в необятния свят на програмирането - включи се в някой от предстоящите модули още днес: