Loading...

СофтУни дава повече от технически умения - виж в историята на Стела Гадевска

avatar Мария Вълчева 3 минути
СофтУни дава повече от технически умения - виж в историята на Стела Гадевска

В днешната история ще се срещнеш със Стела Гадевска – последна година бакалавър по Информационни Технологии и новоизпечен програмист. Стела започва стаж, а след това и постоянна работа в Amdocs България още преди да завърши цялостната пътека по програмиране. По време на обучението си при нас открива неподозиран интерес към front-end разработката, а в момента продължава да се развива целеустремено. Виж какво друго ни разказа тя в своята СофтУни история:

Как започна историята ти със SoftUni?

Малко преди да завърша 12 клас, SoftUni бяха организирали представяне/семинар в моето училище и аз реших да го посетя. Още тогава ми стана много интересно и се записах за модула Programming Basics. Бях много доволна, но за съжаление, след като приключи курсът, реших да отложа във времето обучението си в SoftUni, понеже се подготвях за матури и смятах, че времето няма да ми стига за всичко.


След няколко месеца започнах висшето си образование по специалност “Информационни технологии”, но бързо изостанах. Избрах тази специалност без да съм учила в математическа гимназия, както повечето ми колеги и се чувствах все едно не съм на мястото си. Всичко вървеше толкова бързо, а аз нямах нужната основа, върху която да стъпя, и все по-често си мислех да се откажа. Смятах, че ще науча всичко в университета, но имах нужда от допълнителна подготовка.


Тогава реших да започна отново с курсовете в SoftUni и постепенно нещата почнаха да се оправят. Взимах си изпитите по-лесно, мислите ми се подреждаха и осъзнах, че просто трябва да намериш нужната информация, поднесена по добър, разбираем и интересен начин. Изборът ми беше SoftUni, защото още след Programming Basics бях доволна и нямах нужда да търся алтернатива.

Кои обучения завърши при нас и кое е най-важното, което обучителният процес остави в теб като впечатление?

В SoftUni се фокусирах върху цялостната Java пътека. Остават ми само два модула, докато я завърша напълно. Най-хубаво впечатление ми направиха лекторите. Отдадеността, желанието, знанията им.


Материалите и задачите също са много добре подготвени, но всяка информация има нужда от добър лектор, който да я представи и обясни по разбираем начин. Комбинацията от двете прави курсовете толкова добри.

Какво мислиш за лекторския състав на SoftUni?

Изключително доволна съм от всеки един от лекторите, от вниманието, с което се отнасят и от допълнителното време, което отделят за нас. Смятам, че опитът е важен, но още по-важно е желанието, с което преподаваха и ни помагаха да разберем всяка концепция, задача, пример.

Какви са впечатленията ти от курсовете?

Според мен всеки един от курсовете, в които можем да се запишем, и които самата аз преминах, има достатъчно материали и задачи. Ако човек отдели времето и вниманието да изгледа всяка лекция и да реши всяка задача, няма как да не успее да получи нужните знания и да си вземе изпитите.

Какво се промени за теб, след като започна обучението си при нас?

Това, което се промени за мен, беше, че вече имах повече увереност в знанията си и успявах да си обясня и разбера нещата, които уча в университета. Аз започнах пътеката с Java и смятах, че искам да се занимавам с Back-end, но докато карах JS Advanced модула, започнах да се колебая. Задачите, които решавахме, ми се струваха по-интересни.


Започнах да си търся стажове и вече нямах търпение да си намеря работа. Не след дълго, започнах стаж като Front-end developer с React и се убедих, че Front-end-a, поне засега, ми допада повече. След стажа, продължих в същата фирма на постоянен договор, заемайки същата длъжност.


Всеки един от курсовете ми е бил полезен по някакъв начин, дори и да не е бил свързан с технологията, с която работех на стажа. Това, с което SoftUni ми помогна, беше, че ме научи както на технически, така и на нетехнически умения. С решаването на многобройните задачи разбрах, че постоянството е едно от нещата, които най-много те дърпат напред. Научих се да намирам различни начини за решаването на даден проблем. Разбрах, че е трудно да се справиш сам, без помощта на по-опитни, знаещи хора.

Какъв съвет би отправил към бъдещите курсисти на СофтУни?

Бъдете постоянни, пишете код всеки ден, решавайте всички задачи – от лекции и упражнения. Също така, съдейки по себе си, всеки е нетърпелив да намери работа по-бързо, да почувства, че трудът се възнаграждава. Моят съвет е да се минат колкото се може повече курсове от пътеката, защото колкото по-подготвени сте, толкова по-лесно ще ви бъде на работа.

---

Ако за успешната реализация е необходимо време и търпение, то няма нужда да чакаш, за да започнеш новия си успешен път. Запиши се още сега в безплатния ни курс Programming Basics и направи първата, но най-важна стъпка. Ако си впечатлен от историята на Стела и искаш да научиш за опита и на други наши успешни курсисти, разгледай интервютата в блога ни. Там ще разкажем и твоята успешна история, ако ни я споделиш на content@softuni.bg.