Loading...

Вградените системи - правилният инструмент за правилната работа

avatar Георги Дуранкиев 1 минута
Вградените системи - правилният инструмент за правилната работа

Някога замисляли ли сте се точно в какво се изразява разликата между настолния ви компютър и този, който управлява хладилник, пералнята или „интелигентната“ ви метла? Разликата не е само в производителността, макар че такава има с много добра причина – пералнята ви не се нуждае от 16GB RAM или Core i7 процесор, за да изпълнява същата последователност от инструкции години наред. От своя страна пък, електронния „мозък“, стоящ зад всяко привидно просто и не толкова умно устройство има едно ключово предимство – върши работата си изключително ефективно и надеждно.

Точно в това се намира и чарът на вградените системи – те са семпли, но максимално оптимизирани за работата, която извършват. Дори и с години експлоатация, те могат да работят безпогрешно, което води до очевидния факт, че са навсякъде около нас. Присъстват в дома ви, в колата, в електронния ви часовник, ключовете ви, а дори и в разплащателните ви карти. Предстои да станат и все по-усъвършенствани и сложни, тъй като стоим на прага на Internet of Things революцията – нещо, което ще донесе огромна вълна от достъпни, свързани с интернет ежедневни устройства като кухненски роботи, крушки на лампи, a дори и ключалки.

Прекомерно бързото развитие, обаче, крие опасности – след като вградените системи става все по-умни и сложни, то те придобиват и по-голям брой уязвимости. В някои свои приложения, вградените системи започват да настигат по-слабите компютри от миналото, което прави експлоатацията им ценен ресурс за много. Примери за това можем да видим както от кражбите на коли чрез манипулиране на електрониката им до Mirai - огромния ботнет от IoT устройства, който успя да изкара голяма част от световната мрежа извън строя.

Можете и сами да стигнете до извода, че познаването на начините на работа и структурата на различни типове вградени системи и микроконтролери може да ви донесе само ползи. И каква по-добра възможност да се запознаете с тях от новото ни обучение – Embedded Systems Development?

Обучението ще се провежда всеки вторник от 18:30, започвайки от 15-ти ноември. Вие можете да се присъедините към него до 13-ти като се запишете още днес!