Loading...

Помага ли ви музиката да програмирате по-добре?

avatar Георги Дуранкиев 2 минути
Помага ли ви музиката да програмирате по-добре?

Много от нас слушат музика докато работят. За едни помага с настроението, за други помага с концентрацията, а в моя случай дори помага за наличието на такава изобщо. Ето защо реших да потърся доводи за ползата от музиката по време на работа (или липсата на такива) и да ви ги покажа. Ето какво открих:

Чисто технически, детайлни проучвания за ефективността на музиката или какъвто и да е звук докато работим липсват. Проведените такива дотук се случват в силно контролирана среда, където трудно може да се постигне реалистичен резултат и не показват ясна връзка между какъвто и да е позитивен или негативен ефект и наличието и типa музика, използвани в експеримента.

Но нека навлезем по-надълбоко в психологичните особености на това явление и как те се съпоставят към умствената ви активност, докато програмирате. Ето няколко причини, изследвани научно или не, че музиката помага на работния процес:

Flow

Въпреки че е понятие, което вероятно сте чували от един от безбройните модерни опити за хип-хоп, flow (поток, течение) e документирано и изучавано умствено състояние, наричано още „зоната“. Това е състояние на усилена съсредоточеност и фокус на енергия в една точка – състояние, което със сигурност всеки ден изпитвате като програмисти. Музиката може да стимулира достигането на подобна концентрация и вглъбеност, което я прави незаменима за много в работния процес.

Ритъм

В програмирането често се изисква да изпълнявате точно повтарящи се действия многократно, като тенденцията е човек да се разконцентрира след многобройни повторения. Това, обаче, за много от нас бива променено от нещо, с което да синхронизират действията си, а именно – ритъмa на песен или даден шум, който се повтаря циклично.

Мотивация

Програмирането не е от най-лесните начинания, но със сигурност е едно от най-бързо възнаграждаващите и забавни такива. Когато изпаднете в затруднение е важно да продължите да се опитвате, дори и опитите ви да водят до провал в повечето случаи. Трудното, обаче е, да запазите мотивацията си достатъчно дълго, но е трудно само когато не е придружено от любимите ви „надъхващи“ парчета!

Спокойствие

Характерно е за всеки, който усилено се занимава с програмиране да не се усети как бавно позволява на ума си да препуска все по-бързо, докато не се стигне до крайност. В такива моменти е нужно да се успокоите, за да не губите концентрацията си и да не допускате грешки поради невнимание. За успокояващите свойства на музиката не са нужни доказателства по-убедителни от което и да е произведение на Дебюси.

Но за вашето спокойствие не е нужен шедьовър на музикалното изкуство. Някога опитвали ли сте да се вслушате в различните звуци от обграждащия ви свят? Ето няколко възможности да опитате нещо ново:

  • Listen to the Clouds – ambient музика и ефирно предаване на комуникацията от десетки летища по света
  • A Soft Murmur – възможност да комбинирате до 10 вида звуци като щурци, птици, дъжд, огън и други
  • MyNoise – генератор на шумове с безкрайни възможности и десетки програми
  • Noisli – подобен на A Soft Murmur, но с възможността да комбинирате и бял шум, стимулиращ различни типове мозъчна активност.

Дори и да не програмирате професионално, със сигурност съзнателно сте наблюдавали едно от описаните състояния или действия. Но искате ли да ги комбинирате с всяка стъпка по пътя си към успеха?

Имате възможност да започнете професионалното си развитие в една от четирите професии, които СофтУни ви позволява да изучавате – C# Web, Java Web, JavaScript и PHP разработка! Пътя си към реализацията можете да започнете напълно безплатно като кандидатствате за курса „Основи на програмирането“ още днес!

Подайте своята кандидатура и се впуснете в едно от най-добре отплащащите се приключения!