Loading...

Какво е HTML и как работи той?

avatar Георги Кацаров 2 минути
Какво е HTML и как работи той?

Какво означава HTML?
За абревиатурата HTML стои не по-разбираемото HyperText Markup Language. Какво обаче означава това? Ето едно по-забавно обяснение, за всяка една от четирите думи, които съставляват абревиатурата!

Hyper е противоположното на linear. Linear, що се касае до компютърните науки, означава, че всичко трябва да следва една точно определена последователност – дадено нещо преди друго и никога не се пренареждат в друг шаблон. HTML не се придържа към този шаблон и именно това позволява на потребителите да разглеждат уеб страници навсякъде и по всяко време – нещо, което днес считаме за даденост.

Text – това е инструмента с който ще работите. Обикновен, до болка познат английски език. Всички елементи на HTML всъщност са цели думи или части от такива, които няма да ви е трудно да се сетите кои са. Например <ul> означава „unordered list“ или <ol>, което означава „ordered list”. Дори базови познания по английски език са достатъчни за да се ориентирате с лекота в синтаксиса на HTML.

Mark up е това, което ще правите. Вие ще изписвате чрез текст отделни елементи. Тези елементи се наричат „тагове“ и имат различни свойства, които трябва да бъдат посочени, за да постигнете търсения от вас ефект, при изгледа на вашата страница. Markup най-условно казано е процеса по работа с таговете, елементите и атрибутите в HTML.

Language – защото разбира се, HTML е програмен език. Със свои синтаксис и особености, със свое предназначение, но все пак вид програмен език.


Как работи HTML?
HTML ни помага да зададем основната структура на дадена уеб страница. Също така е полезен за да редактираме параграфи, заглави и други основни елементи на една уеб страница. Когато някой кликне на линк в страница или въведе нов URL в адресното поле, браузърът изпраща заявка за документ от Web server-a, където е качена страницата, посредством Hypertext Transport Protocol (HTTP). Сървърът след това изпраща документа обратно до потребителя, като се визуализира на дисплея от браузъра. Всички неща, които са на този документ – текст, снимки, аудио или видео файлове – всички те са подредени посредством HTML структура.

Какви са предимствата на HTML 5?
Подобренията на HTML5 спрямо предходните версии са много, но ето най-ключовите от тях:

- Подобрен код – HTML5 предлага на уеб дизайнерите да използват по-чист, по-хубав код. Вече може да се премахнат <div> таговете и да се заменят със семантични HTML5 елементи.

- По-елегантни формуляри – Опциите за полета за въвеждане на потребителски данни са много по-гъвкави в сравнение с преди.

- Поддръжка на мултимедия – Кажете „сбогом“ на „плъг-ин“-ите в кода за аудио и видео. HTML5 има вградени опции за работа с аудио и видео файлове.

Ако искате да се запознаете в детайли в уеб дизайна с HTML5 и CSS3 просто кликнете ТУК и се запишете за курса Web Fundamentals with HTML5.