Loading...

Smart Contracts и Solidity – какво е това?

avatar Георги Кацаров 1 минута
Smart Contracts и Solidity – какво е това?

Едно от най-страхотните неща в блокчейн технологията се състои в това, че поради съществуването на децентрализираната система, която обхваща всички съгласни страни, на практика отпада нуждата да се заплаща на посредници, спестява време и най-вече – спестява конфликти. Да, блокчейн технологиите имат своите проблеми, но въпреки това те са по-сигурни, по-бързи, по-безотказни и по-евтини от традиционните системи.

През 1994 г. Ник Сзабо, по това време юрист и криптограф, осъзнава, че принципите на децентрализацията могат да се приложат при създаването на умни договори, които още се наричат и самоизпълняващи се договори, блокчейн договори или дигитални договори. В този формат договорите могат да бъдат конвертирани в компютърен код, съхранени и клонирани в системата и наблюдавани в мрежата от компютрите, които работят с blockchain.

Какво представляват умните договори /smart contracts/?
Умните договори ви помагат да обменяте пари, собственост, акции и изобщо всичко, което може да се преизчисли в някакъв вид собственост по един прозрачен, безконфликтен начин, като в същото време изобщо не е необходим посредник.
Най-добрият начин да се обяснят  умните договори е да ги сравним със съществуващите системи, които включват посредник. Обикновено вие отивате до адвокат или нотариус, плащате им и чакате докато получите документа.
При системите основани на умни договори ролята на посредника липсва и страните са свързани директно. Нещо повече – умните договори не просто определят правилата и наказанията касаещи съгласието на участващите страни, по начина по който традиционните системи го правят, а дори автоматично налага спазването и изпълнението на тези задължения.

А какво е Solidity?
Solidity е договорно-ориентиран програмен език, на който се пишат умните договори. Също така се използва за внедряване на умни договори в различни блокчейн платформи. Разработен е от екип от няколко души, част от които са и сред ключовите разработчици на криптовалутата Ethereum.

Ако искате да се запознаете по-добре със системата на умните договори запишете още сега курса Smart Contracts with Solidity като кликнете ТУК!