Loading...

"Езикът е само средство за решаване на проблеми, а проблемите са аналогични."

avatar Соня Аврамова 2 минути
"Езикът е само средство за решаване на проблеми, а проблемите са аналогични."

В нашата рубрика ви споделяме вдъхновяващи интервюта с едни от най-успешните ни курсисти като научите повече за тях - как са разбрали, че програмирането е в кръвта им, какво ги мотивира да се развиват, кои са били най-големите им трудности и други интересни въпроси. "Избрах присъствената форма на обучение - не само научих повече, но и завързах приятелства! :)" Как е започнал пътят на Васил в света на програмирането, не пропускайте да прочетете от следващите редове!

Здравей, Васил! Можеш ли да се представиш с няколко думи за читателите на нашия блог?

Васил Пановски, на 34 години. Завърших Стопаснко управление с профил Горска индустрия в Лесотехническия университет, като имам 5 години стаж по специалността. Започнах да се занимавам с програмиране през 2015 г., когато Софтуерния университет отвори врати и предложи безплатно обучение за входния изпит. И така се започна ... :). В момента се занимавам с клауд приложения (Salesforce) с език базиран на Java, наречен Apex.

Какво те привлече към програмирането и имаш ли любим програмен език?

Общо взето решаването на логичеки проблеми ми е любимо занимание и когато е свързано с изграждането на софтуер, нещата стават още по-интересни, поне за мен. Започнах със C# после минах на Java, Javascript. Разбира се, като човек, който е писал доста време на Java - тя ми е любима, но истината е, че езикът е само средство за решаване на проблеми, а проблемите са аналогични.

Кой курс от програмата ти беше най-полезен и защо?

Всички курсове са полезни. Програмата на Софтуерния университет е последователна, не можеш да прескачаш или галопираш, което гарантира усвояване на материала в голяма степен. Не мога да не спомена ООП курса. Беше ми трудно, но пък сега ми дава криле! :)

Защо избра Софтуерния университет и каква беше атмосферата по време на обучението?

Някъде гледах интервю на Наков и ме заинтригува. Тогава знаех само за една друга академия, но тъй като разбрах, че Наков стои в основата на Софтуерния университет, реших, че е по-добре да избера него и не сбърках! :) Атмосферата е състезателна, ако мога да така да я нарека. Няма време човек да се отпусне, но пък резултатите идват по-бързо. Най-хубавото нещо за мен бяха груповите проекти и груповите занимания - много се учи от тях.

А в каква форма се обучаваше и защо я предпочете?

Първите 4 модула (Java модулите) бях в присъствена форма на обучение. После започнах работа и реших, че е по-добре да продължа онлайн. За предпочитане е присъствена - не само научих повече, но и завързах приятелства. :)

Каква беше най-голямата трудност за теб по време на програмата?

Тук ще се повторя - най-трудно ми беше да разбера концепциите на обектно-ориентираното програмиране (ООП). Трудно и в същото време интересно. Известна трудност имах и по време на някои от груповите проекти, стиковането на няколко човека за кратки срокове си създаде извесни затруднения. :)

Какви умения, освен по програмиране, успя да придобиеш в Софтуерния университет?

С три думи - екипност, организираност, отговорност... като по-скоро ги подобрих.

Помогна ли ти дипломата от Софтуерния университет за намирането на последваща професионална реализация?

Още нямам диплома, но серификатите свършиха добра работа. Знанията са най-важни, другото е само да се класираш за интервю.

Как се виждаш след 5 години в професионален план?

Виждам се програмист. Сега съм още от прохождащите :)

И накрая - какво ще посъветваш всички бъдещи курсисти, на които им предстои да започнат обучение в Софтуерния университет?

Добър избор за реализация, дерзайте! :)


За още успешни истории, следете новата ни рубрика "Code to success"! Ако имате и вие вдъхновяваща история, която искате да споделите с нас, може да пишете на sonia@softuni.bg. A ако искате и вие да сте на мястото на нашите успешни курсисти, направете първата крачка като кандидатствате за безплатния курс Programming Basics от ТУК.