Loading...

Най-популярните програмни езици, перспективите в ИТ сферата и още любопитна информация с Вероника Начева

avatar Катерина Костадинова 6 минути
Най-популярните програмни езици, перспективите в ИТ сферата и още любопитна информация с Вероника Начева
Представяме ви Вероника Начева – тя е Трейнинг мениджър на вътрешната програма в Софтуерния университет, а днес ще ни разкаже повече за най-популярните програмни езици, за перспективите на професията програмист и ще обърне внимание на промените в новата цялостна програма на Софтуерния университет. Вижте интервюто, което проведохме с нея:

Кои са най-популярните програмни езици днес и защо?

Няколко технологии поддържат първите места, с известни вариации, вече няколко години. Една от тези технологии е Java. Според TIOBE index, в момента Java е на първа позиция и не за първи път. Това, разбира се, не е случайно. Въпреки, че е създадена през далечната 1995 г, все още е предпочитана технология, най-вече поради факта, че е "platform independent" - създаденият на Java софтуер може да стартира на всяка операционна система, благодарение на Java Runtime Environment (JRE). Не на последно място е огромната общост, която програмистите на Java имат - милиони хора, готови да помагат и споделят своите знания с начинаещите.

C# също поддържа няколко години завидно място в челната десетка. Той е често избиран сред начинаещите програмисти, поради факта че е лесен за научаване и в същото време приложението му е изключително голямо - уеб разработката, мобилни, десктоп приложения, игри и т.н.

Въпреки че популярността на C++ постепенно намалява с годините, той продължава да се радва на място сред първите 10 езика по популярност. Това се дължи на факта, че сърцето на немалко известни игри, браузъри и операционни системи, са написани именно на C++.

Без значение къде попада в класацията, JavaScript е топ конкурент на програмните езици, относно практичността му и използваемостта му. Често се твърди, че това е най-използваният език за програмиране. Повече програмисти пишат JavaScript, отколкото всеки друг език за програмиране в света. Ако сте събрали целия код, написан през последното десетилетие на купчини, JavaScript би бил най-голямата от тях. В света има над 1,6 милиарда уебсайтове, а JavaScript се използва на 95% от тях (1,52 милиарда уебсайтове с JavaScript). Почти всяко компютърно устройство, което се използва днес, работи с JavaScript, включително iPhone, телефони с Android, Apple Mac OS, Microsoft Windows, Linux, смарт телевизори и др. Така че ако искате вашите приложения да могат да се използват от много хора, JavaScript е езикът, който трябва да изберете. "Software ate the world, the web ate software, and JavaScript ate the web".

Най-голям ръст обаче бележи Python. Той е абсолютен шампион за 2019г, когато говорим за нарастваща популярност. Огромен принос за това има бумът на "Machine learning", който завладя целия свят, в който е и бъдещето, дори и настоящето, на технологиите. Като първи език, Python има много позитиви. Python кодът е сравнително лесен за четене и разбиране, поддържа множество парадигми за програмиране, има широка гама от библиотеки, които могат да бъдат внедрени в проекта и могат да бъдат добавени към големи приложения. Водещи световни компании все повече избират Python като преференциален език. Огромното мнозинство от ИТ "гигантите", включително Google, Dropbox, Spotify и Instagram го използват. Тенденцията освен това се е разпространила в индустрии като науката, игрите и графиките, което означава, че компании като НАСА, Electronic Arts и Disney са го направили централна част от техните системи, което определено не е за подценяване!

Освен лесен за четене и разбиране, той е и изключително лесен и приятен за учене, което не е за пренебрегване при хората, които са се насочили към софтуерното инженерство като нова професия.

Защо програмирането в света днес е толкова перспективно и желано?

Буквално казано - програмирането е навсякъде, във всеки един спектър на живота и на ежедневието. Програмирането и продуктите от него повишават качеството на живота ни многократно, всеки ден. В много близкото бъдеще се очаква такъв технологичен напредък, какъвто днес смятаме само за фантастика. Жанрът фантастика дори промени своето значение последните няколко години, именно поради големия технологичен скок.

Сред голяма част от начинаещите, програмирането е силно желано, поради факта че е много добре заплатено. Важно обаче е да осъзнаят, че една професия, особено софтуерното инженерство, трябва да бъде желана заради личното пристрастие към нея. Програмирането не е само писане на код. Добрите и доказани програмисти имат много умения, които успяват да съчетават в работата си успешно. Решаването на проблеми и комуникационните умения са едни от водещите и вървят ръка за ръка с технологичните такива. Бих апелирала към всички, които стартират своето обучение в сферата, да бъдат отдадени на това което им харесва истински, а резултатите и така желаната високоплатена работа - неизбежно ще дойдат.

Разкажи ни повече за цялостната програма по софтуерно инженерство на Софтуерния университет

Позитивите в програмата по софтуерно инженерство са много, но смятам една за доста отличителна – възможността да изучаваме програмирането със собствено темпо. Модулите и курсовете в програмата са структурирани така, че да можем да избираме как да продължим и за колко време да го направим.

От създаването на СофтУни, екипът никога не е спирал да развива програмата. Всеки следващ сезон е все по-оптимизиран към това, от което имат нужда курсистите ни, за да продължат напред в своето развитие или да започнат работа със самочувствието на добри специалисти в сферата.

Стартирайки с безплатния курс Programming Basics, ние даваме възможност на всеки един човек да се докосне до програмирането. След успешно преминат изпит по Programming Basics идва интересното – Programming Fundamentals. Това е модулът, където се изучават фундаментите на програмирането, като курсистите могат да избират между 4-те най-използвани технологии, а именно – Java, C#, JavaScript и вече за втори сезон – Python. Именно защото следим и сме запознати с индустрията и какви кадри са необходими, включихме Python в нашата цялостна програма по софтуерно инженерство.

След Fundamentals Module следват професионалните модули, като за всеки един език има определена пътека, в която курсистите могат да задълбаят в особеностите на избраната от тях технология. Във всеки един модул се учат всички основни и важни неща, без които един програмист не може – класове и обекти, структури от данни, основни алгоритми, бази от данни, широкоизползван фреймуорк и уеб разработване, и т.н. Всеки курс завършва с изпит и оценяване върху наученото.

Не на последно място е и фактът, че това море от знания се дава на нашите курсисти от едни от най-изявените специалисти, с голям опит в технологиите и в преподаването.

Какво, освен доброто образование, даваме на курсистите в програмата?

Възможностите за развитие наистина са много и зависят единствено от човека, който се впуска в това приключение. Една от тях е нашият кариерен център, който работи с много фирми-партньори, които търсят своите кадри именно при нас. Кариерният център на СофтУни е мястото, което е помогнало на много наши курсусти да открият своята първа мечтана работа като програмисти, според нивото на знания и опит, както и според предпочитанията им в сферата.

Друга възможност е нашата стажантска програма. В нея почти всеки сезон се включват хора, които все още учат, за да се докоснат до магията, която творим зад кулисите. Активно участват в цялостната организация на обученията, менторирани от тийм лийдовете на отделните пътеки на цялостната програма. Всеки един стажант дава много за това програмата да е на такова високо ниво, а най-добре представилите се от тях често стават част от екипа на СофтУни – отдават се изцяло на мисията ни.

И накрая не забравяйте нещо много важно - "We cannot learn without pain." - Aristotle!

Започнете да пишете своята вдъхновяваща история в света на ИТ индустрията, като се запишете за някой от предстоящите модули по софтуерно инженерство! Обучението е с изключителна практическанасоченост и имате възможността да получите кариерносъдействие за над 70 от най-добрите технологични компании в света! 

Ето ги и предстоящите модули:

Fundamentals Module - януари 2020 

C# Web - януари 2020 

C# Advanced - януари 2020 

Java Advanced - януари 2020

Python Advanced - януари 2020 

Front-End Frameworks - януари 2020 

Java DB - януари 2020 

JS Advanced - януари 2020