Loading...

От музикант в Софийската опера до .NET Developer - историята на Радослав Йорданов

avatar Катерина Костадинова 2 минути
От музикант в Софийската опера до .NET Developer - историята на Радослав Йорданов

Радослав Йорданов е един от успешно реализиралите се студенти на Софтуерния университет. Професионалният му път обаче първоначално стартира, както той се изразява - „с цигулка в ръка“. Защо и как решава тотално да се преквалифицира и от музикант да стане програмист – вижте следващите в редове: 

Здравей, Радослав! Разкажи ни малко повече за себе си

Казвам се Радослав. От януари тази година съм junior .NET Developer в компанията Ultraplay и съм много щастлив, че вече съм част от тях и от тази професионална сфера. Професионалната ми история обаче започва с нещо съвсем различно - с цигулка в ръка, когато бях на 5 години в музикалното училище, а после и в музикалната академия, където станах бакалавър и магистър с виола. Последните 9 години работих в оркестъра на Софийската опера и балет, както и в други оркестри в чужбина.

Защо реши да се насочиш в коренно различна от музиката посока?

Разочарован от остарялата и занемарена държавна форма на управление на сектора на изкуството, както и липсата на желание за промяна от нейна страна, реших, че моето място не е там, защото винаги съм обичал да се развивам, да уча и правя промени в живота си, и искам аз да имам активно участие в него и изборите, от които е съставен.

В този момент се появи Софтуни и ми предложи възможност да сбъдна детската си мечта - да се занимавам с компютри и софтуер - нещо, което допреди това нямаше условия да се случи, тъй като нямаше откъде да започна, понеже бях много далече от това като среда и квалификация. И дори още по-важното нещо - шанс да остана и да се реализирам в България. Без да казвам сбогом на целия ми свят, в който съм живял досега, заминавайки в чубина, например.

По коя технологична пътека избра да поемеш?

Преминах през повечето курсове на C# учебната пътека в Софтуни и се сдобих със сертификати, докато работя през цялото това време в операта и от началото на тази година трудът ми се възнагради - започнах работа като програмист и стартирах успешна кариера. Това обаче ме мотивира още повече да продължа да се интересувам от нови курсове и възможности, които предлага Софтуерният университет и които ми помагат да се развивам.

Разбира се, този технологичен път в много случаи изисква и други технологични познания, например по Javascript, HTML, CSS и др., но както казват хората - "Апетитът идва с яденето" и с времето технологиите, към които проявявам интерес, се увеличават все повече - Python, Java, DevOps..., но всичко по реда си.

Какъв съвет би отправил към бъдещите програмисти?

Пожелавам на всички, които сега започват да се занимават с програмиране, да не се отказват, когато нещо им се вижда много трудно, защото всяко нещо в началото, когато не го познаваш добре, изглежда по-трудно, но като го опознаеш - става по-лесно. Също така, да не спират да се интересуват от допълнителна информация и да знаят, че без усилия няма успех. От теб зависи дали ще извървиш един път, а не единствено от този, който ще ти начертае картата.

В случай че и вие имате с какво да ни вдъхновите – разкажете своята история на 
marketing@softuni.bg. А ако искате да започнете да пишете успешната си история сега, включете се в цялостната програма по софтуерно инженерство още днес!