Loading...

Десислава Георгиева за модула Programming Fundamentals и как ни доближава до мечтаната кариера

avatar Катерина Костадинова 4 минути
Десислава Георгиева за модула Programming Fundamentals  и как ни доближава до мечтаната кариера

Десислава Георгиева изучава право в Югозападен университет и завършва Предприемачесто в МТМ Колеж, гр. София. Няколко години работи в различни аутсорсинг компании, в сферата на финансите и застрахователните услуги. Започва обучението си в СофУни преди 5 години с курс „Programming Basics with C#“. Програмирането се превръща в хоби, а с напредването на обучението си открива и новата си страст - JavaScript. Работи в СофтУни от близо 4 години и в момента е Трейнинг Мениджър и отговаря за  Отворената програма на СофтУни. Днес Деси ще ни разкаже повече за страстта по програмирането и какви врати отваря Programming Fundamentals модула на инициативата Софтуерен университет.

Защо избра да се развиваш в областта на програмирането?

Преди години, все повече хора около мен започваха да учат програмиране. Причините бяха различни – възможност за развитие, по-голяма от всяка друга сфера, по-приличното заплащане или недоволни от сферата, в която работят. За мен всичко започна като експеримент. Исках да разбера защо всички са развълнувани толкова много и искат да станат програмисти. Чух за образователната инициатива Софтуерен Университет и се записах на курс Programming Basics. Няма да лъжа – беше трудно в началото. Трябваше да преобърнеш логиката си, но веднъж стане ли... е, вече си в играта. 😊 Запалих се и продължих напред. Програмирането те учи на постоянство, развива логиката и ти помага при сблъскване с проблем, да го разглобиш на малки елементи, за да намериш по-лесно решение. Когато се справиш с проблема - удовлетворението е голямо.

Програмирането е предизвикателство. Бъдещето е в технологиите, а те се развиват всеки ден. Всеки ден някой създава нова игра, нова програма или софтуер, която помага на хората във всяка сфера от живота – медицина, финанси, промишленост и много други. Всичко тръгна като забавен тест, но избрах да продължа в сферата, заради креативната част от работата.

Какви перспективи откриваш в софтуерното инженерство, които не си предполагала, че съществуват, преди да започнеш да работиш в тази сфера?

Нямаше нещо, което да ме изненада. Но тук мога да продължа така - както вече споменах, технологиите са бъдещето. Те се развиват експоненциално и еволюират, спрямо нуждите на пазара и потребителя. Софтуерното инженерство е изключително пъстро. Има голям брой програмни езици - всеки със свои особености и възможностти. В зависимост от интересите си, можеш да се насочиш към технология, с която да се занимаваш. Дали ще правиш компютърни, конзоли или уеб игри, дали ще изграждаш сайтове и онлайн магазини, дали ще създаваш програми и софтуери за сигуртност, управление или storage, мобилни апликации, smart home devices и АI… Има толкова много възможности да учиш и да създаваш нови неща. Колкото повече навлизаш в света на програмирането, толкова по-ясно виждаш колко е необятно то. Това ми харесва най-много, винаги има с какво да те изненада, учиш през целия си професионален път и твориш. Когато работиш по голям проект, който се реализира и видиш работата си в действие, няма по-голямо удовлетворение. Знаеш, че си участвал в нещо голямо и значимо. Това те мотивира да продължаваш нагоре и да даваш 110% от себе си.

Какво представлява модулът Programming fundamentals?

За мен модулът Programming Fundamentals е един от най-ключовите в цялостната програма на СофтУни. Без основата, която той дава, няма как да продължиш напред обучението си. Всички курсисти, в зависимост от избраната технология, надграждат своите познания с писането на прости програмни конструкции, чрез базови техники и инструменти. В модула се изучават линейни структури от данни, текстообработка. Полагат се и основите на обектно-ориентираното програмиране. Важността на курса идва и от това, че помага за развитието на алгоритмично мислене и изгражда умения за решаване на проблеми.

Обучението в СофтУни е изключително практически насочено. Това се вижда както в този модул, така и в програмата на всеки следващ такъв, в избраната от курсиста пътека.

Какво е необходимо, за да стартираш кариера като софтуерен инженер?

За да стартираш кариерата си като софтуерен инженер, са необходими доста познания в областта, и по-специално - в технологията, която си избрал. Основите, които модул Fundamentals дава, са ключови за по-нататъшното ви развитие като Junior програмисти, но не са достатъчни – необходимо е да продължите напред по пътеката, но знаейки, че сте по-близо от всякога.

Кариерният център в СофтУни има голям набор от партньори в сферата. Всеки, който има интерес и се чувства готов, може да се обърне към тях. Чрез тестване на уменията и познанията от тях, може да бъде определено нивото на всеки и да се прецени дали е готов да стартира работа, отговаряйки на изискванията. Ако това е така, ние ще се погрижим да го свържем с потенциални бъдещи работодатели.

Другото, което можем да предложим на курсистите, е да започнат работа в стажантската програма на СофтУни. По време на стажа си, те ще се запознаят с техники и инструменти за организиране на работния процес и разпределяне на задачи. Ще се научат да работят в екип и да комуникират ефективно помежду си. Други фундаментални за сферата умения, които ще имат възможност да придобият, са разрешаване на проблеми, вземане на решения, както и team management за тези сред тях, които имат интерес да развият лидерските си качества.


Ако интервюто с Десислава ви е вдъхновило и искате да положите ключовите фундаменти на своята бъдеща кариера като софтуерни инженери - запишете се за предстоящия модул Programming Fundamentals още днес! Присъствените места се изчерпват бързо, така че не се бавете - очакваме ви с нетърпение!