Loading...

Защо JavaScript е идеален избор за старт в света на софтуерното инженерство

avatar Катерина Костадинова 1 минута
Защо JavaScript е идеален избор за старт в света на софтуерното инженерство

Вероятно ще ви е интересно да научите, че един от най-популярните програмни езици днес - JavaScript, е бил разработен за точно 10 дни от Netscape. Създаден е с идеята да разрешава строго определени задачи. Именно заради това отношението към него е било скептично, що се отнася до широкото му приложение. Двадесет години по-късно обаче той се оказва все така стабилно стъпил на софтуерното поле и сега предстои да научим някои  от основните му предимства, заради които си струва да бъде изучаван. Ако и вие желаете да придобиете знания по писане на JavaScript, включете се в практическия ни курс Programming basics with JavaScript още днес!

Подходящ е за начинаещи

Често задаван въпрос сред сега навлизащите в света на програмирането е с кой език е подходящо да започнат. JavaScript е едно добро решение поради редица причини. Ето основните:

Няма ограничения, свързани с компилиране на код или сложни типове данни;
• Множество библиотеки, позволяващи разрешаването на различни по сложност проблеми;
Достатъчно свобода при създаването на работещи прототипи;
• Възможност да се работи според лично предпочитана програмна логика - функционална, императивна, процедурна или обектно-ориентирана;  
• Не е нужно да се инсталира и поддържа тежка среда за разработка.

Има разнообразни и полезни способности

Когато се насочваме към даден език, с който да създаваме програми, е важно да знаем какво реално ще можем да правим с него, какви задачи ще ни помогне да решим. Що се отнася до JavaScript, на него ще можете да разчитате за:

Десктоп приложения, които са достатъчно пълноценни и се правят с помощта на рамки като Electron.js; 
Мобилни приложения за Android и iOS среда. На практика всички технологични рамки на JavaScript за front-end могат да се приложат и при разработки за мобилни устройства; 
- Back-end приложения, благодарение на node.js и express.js. 

Още по-хубавото е, че сега имате възможност лично да се уверите в предимствата на този популярен и гъвкав език. В програмата "Софтуерен университет" ще получите качествено, достъпно и практически насочено обучение по Programming basics with JavaScript. Очакваме ви в нашата голяма софтуерна общност!