Loading...

Цветомир Диков – програмист във Военновъздушните сили

avatar Румен Янев 3 минути
Цветомир Диков – програмист във Военновъздушните сили

Запомнете името Цветомир Диков, защото няма често да срещнете бъдещ лейтенант във Военновъздушните сили, който е и програмист. Той е един от успешно преминалите цялостната програма на SoftUni и днес ще ти разкаже малко повече за пътя си в нея.

Здравей! Представи се с няколко думи.

Казвам се Цветомир Диков и съм все още студент, изучаващ военна специалност – Навигационни Комуникационни и Информационни системи във Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“. Ще изпълнявам длъжност като лейтенант във Военновъздушните сили след успешното завършване на 5-ти курс (2021г.). Продължителността на обучение е 5 години – като в края на 4-тата година се полага изпит за цивилна квалификация, а в края на 5-ата – изпит за военна квалификация.

Как започна историята ти със SoftUni?

Още когато бях ученик в късния 10 клас (2013 – 2014 г.), разбрах от преподавател и съученици за SoftUni и по-точно - кой е Светлин Наков. Учих в гимназия със засилено изучаване на математика и природни науки във Велико Търново, където съм и роден. Паралелката, която завърших, беше ,,Информатика“ като изучавах езиците C++ и C#.

Интересното е, че идеята ми беше да не се занимавам с програмиране, а да продължа да се занимавам с електроника, която всъщност се оказа пряко свързана с програмирането на ниско ниво. Причината да спра да се развивам като програмист беше ниското ниво на социализация и прекаленото време, в което се ,,взирахме‘‘ в мониторите.

След като станах курсант, дойде годината, в която засилено започнахме да изучаваме C++ и Assembly language. Получих съвет от преподавател да продължа да се занимавам с програмиране в SoftUni с идеята да развия уменията и качествата на младши програмист. Впоследствие разбрах, че програмирането всъщност е съществено важна част от развитието на технологиите навсякъде по света, тъй като почти всички електронни и микроелектронни устройства се управляват автоматично чрез процесор.

Отначало започнах с Basics курсовете в SoftUni, които доста ми допаднаха и по тази причина изкарах всички Basics курсове на съответните езици – C# , Java, JS, Python като се специализирах в Python, защото има наистина много голямо приложение и по-точно за AI и Web.

Кое в цялостната програма ти направи най-голямо впечатление?

Самата програма на обучение. Цялата пътека, в която ти трябва да развиеш и да придобиеш тези конкретни и основни знания, за да станеш младши софтуерен инженер, ми направи голямо впечатление. Програмата те учи на подход, който можеш да ползваш, когато например искаш да научиш друг език за програмиране, тъй като програмата обхваща най-важните особености на този език, като всеки език си има своите особености. 

Какво мислиш за лекторския състав на SoftUni?

По време на обучението си забелязах, че са много опитни специалисти, които имат отговор на всеки въпрос, който някой от курсистите би задал. А трейнърите, които водят упражненията, доразясняват лекциите, показват приложение на самия програмен език и помагат много.

Какви са впечатленията ти за отделните курсове от програмата?

Самото обучение ми даде основите, за да започна да работя като младши програмист на съответния език. Многото практически упражнения ми дадоха възможността да се ,,докосна‘‘ до разработката на един софтуерен продукт.

Какво се промени за теб, след като започна обучението си при нас?

Това което се промени в мен е, че започнах да гледам с перспектива на своите идеи и тяхното развитие. И точно по този начин бих искал видя развитието на своята кариера като софтуерен инженер – реализиране на идеи, но разбира се, това е трудно, изисква време, но не е невъзможно.

Какъв съвет би отправил към бъдещите курсисти на SoftUni?

Моят съвет е да се влагат усилия и упорство с надеждата, че целите, които са свързани с развитието им като програмисти, ще се случат.. Никой не е роден със знания. Това, което е най-трудно за един програмист, е логическото мислене и самото боравене с езика. Това са алгоритмите и познанията за възможностите на езика. За тях се изисква четене и време. Да не се отказват и да не се отчайват!

---

Ако и ти желаеш да се развиеш в сферата на програмирането и да минеш по пътя на Цветомир и останалите успешни курсисти, и вече си завършил Programming Basics - включи се в някой от предстоящите модули още днес: