Loading...

Лъчезар Владимиров - не спирайте да програмирате!

avatar Румен Янев 3 минути
Лъчезар Владимиров - не спирайте да програмирате!

Ето че успешните ни истории се завръщат и първият ни студент е Лъчезар. Той е още в гимназията, но вече е преполовил образованието си по програмиране в инициативата ни Софтуерен Университет. За изживяванията му, впечатленията и опита, който е получил, разбери в следващите редове.

Здравей! Представи се накратко пред читателите.

Здравейте! Казвам се Лъчезар и съм на 17 години. В момента съм 11-и клас и уча в Първа Езикова Гимназия, Варна. Обичам немския език, занимавам се с музика и спорт и от няколко месеца вече и с програмиране J


Дълго време отхвърлях програмирането, смятайки че не е за мен, че не ставам за програмист. Миналата година обаче моя близка приятелка ме убеди да пробвам безплатния курс Programming Basics на СофтУни. За моя огромна изненада, философията на програмирането много ми допадна и в рамките на няколко седмици вече се бях запалил.


Първоначално започнах със C#, но реших да премина на Python, тъй като, научавайки повече за езиците, свободата и лекотата при писане на Python ми хареса повече.

Защо избра инициативата Софтуерен университет, кои курсове си минал и каква беше атмосферата по време на обучението?

СофтУни е единствен по рода си, тъй като помага на млади и трудолюбиви хора в рамките на около 2 години да изучат една модерна и добре платена професия и да започнат да я практикуват. Това е една страхотна възможност.


В момента карам курса Fundamentals и гледам напред към следващите нива. Лекторите силно ме мотивират да уча и да се развивам още в сферата на програмирането. Чрез отдадеността и компетентността си, и също така факта, че винаги са насреща, когато имаш нужда от помощ.

А в каква форма се обучаваше и защо я предпочете?

Живеейки във Варна, шансът за онлайн обучение за мен е страхотна възможност, тъй като мога да си спестя много време и разходи и също така не се налага да отсъствам от училище. Но онлайн формата по никакъв начин не възпрепятства това да се запознавам с други колеги от курса и да завързвам нови приятелства.

Каква беше най-голямата трудност за теб по време на обучението?

Най-важните две неща са човек да не се отказва, когато не може да разреши даден проблем и също така да развие мисленето си за това как да го реши. Ако човек постигне тези две неща, може да бъде много успешен програмист.

Какви други умения успя да придобиеш в СофтУни?

Освен програмиране, благодарение на страхотните преподаватели, с времето човек се научава и как да борави по-ефикасно с компютър и също така как най-добре да търси информация в интернет.

С какво ти помогна обучението в кариерното ти развитие?

За момента наблягам здраво на ученето и програмирането, за да мога да завърша програмата възможно най-бързо, след което ще си търся работа.

Как се виждаш след 5 години в професионален план?

За мен би било сбъдната мечта да работя в Tesla. Имайки предвид влечението ми към немския език и факта, че Елън Мъск в момента строи фабрика в Берлин, Германия прави тази моя мечта малко по-реалистична. Може и да отнеме повече от 5 години, но съм готов да направя нужното, за да осъществя това свое желание.

Какво ще посъветваш всички бъдещи курсисти, на които им предстои да започнат обучениепри нас?

Не се отказвайте, защото не можете да решите една задача от днешното си домашно. Не спирайте да програмирате и имайте търпение и отдаденост, с тях всичко е възможно. Всеки проблем е разрешим, стига човек да му отдели нужното време.


Също така не му мислете прекалено много, когато избирате език за следване – аз превключих от C# на Python в рамките на седмица – две без никакъв проблем. След като човек изучи първият си програмен език научаването на още други е далеч по-лесно.


---


Ако и ти имаш амбициите да научиш програмиране по достъпен и професионален начин, не се колебай а се запиши на безплатния ни курс Programming Basics! Ако тази история ти е допаднала и искаш да прочетеш мненията на други успешно завършили курсисти, можеш да ги намериш в блога ни. А ако желаеш да споделиш своята SoftUni история, свържи се с нас на content@softuni.bg