Loading...

’’След всяко следващо обучение се чувствах удовлетворен от инвестирано време и придобитите знания и умения’’ – Емилиян Огнянов

avatar Катерина Костадинова 4 минути
’’След всяко следващо обучение се чувствах удовлетворен от инвестирано време и придобитите знания и умения’’ – Емилиян Огнянов

Днес се запознаваме с Емилиян Огнянов – един от успешно завършилите курсисти на инициативата ни „Софтуерен университет“. В следващите редове ще научим защо Емилиян избира именно СофтУни за своето обучение и как с наша помощ се придвижва по стълбичката, за да достигне до ключовият момент на намирането на мечтаната работа. Виж интервюто, което проведохме с него:

Представи се пред читателите. Какво те привлече към програмирането и имаш ли любим програмен език?

Здравейте, казвам се Емилиян, на 32 години, от град Кюстендил. Работя като full-stack developer в SAP Labs Bulgaria. Програмирането и въобще всичко свързано с компютрите са ми интересни още от ученическите години. Това ме насочи към Математическа гимназия с профил Информатика, а след това и към специалност „Електроника“ на ТУ. Разтоварвам с играене на Плейстейшън, а от малко повече от година се стремя всеки ден да се разхождам в гората. Любим програмен език нямам, но най-комфортно се чувствам, когато работя с Python или C#.

Защо избра Софтуерния университет, кои курсове си минал и каква беше атмосферата по време на обучението?

Избрах Софтуерния университет, защото стигнах до извода, че на мен ми трябва добре, а и най-вече правилно структурирана учебна програма, която да следвам. Защото започвайки да учиш на парче доста често се случва да се въртиш в кръг, да влизаш в задънени улици или с други думи да се губиш в океана на лесно достъпните ресурси и информация. Останах в СофтУни, защото още от първите лекции видях, че предлагат изключително добре подбран и структуриран материал. Хареса ми съотношението между теоритичната и практическата част, където втората е силно засилена, а това е и най-важното за ефективното усвояване на материала. Изкарах цялата C# пгорама, като паралелно с нея съм карал курсове с Python и JavaScript. Следях също отворените курсове и когато имаше нещо, което ми беше интересно, а и времето ми го позволяваше, се записвах и на тях.

А в каква форма се обучаваше и защо я предпочете?

Обучавах се в онлайн форма. Избрах я заради възможността да учиш и работиш, когато ти и където ти е удобно, и си в точното настроение за това.

Какви са впечатленията ти от курсовете и лекторския ни състав?

Курсовете покриха напълно очакванията ми, като повечето пъти ги и надхвърляха. След всеки един курс се чувствах удовлетворен от инвестирано време и придобитите знания и умения.

Всички лектори бяха изключително подготвени и мотивирани. Почти всеки един от тях имаше различен начин да поднесе и покаже информацията. Интересно беше когато една и съща задача се дискутира и на лекции, и на упражнения. Тогава ясно се виждаше как двама души имат абсолютно различен подход към проблема, което да онагледи, че в програмирането няма само един правилен начин.

Каква беше най-голямата трудност за теб по време на обучението?

Най-голямо предизвикателство беше това, че за да си ефективен онлайн курсист, трябва да си силно самоорганизиран, защото, колкото лесно да е да се събудиш и да стигнеш от леглото до учебното/работно място, то е и толкова лесно и да се върнеш. Разбира се, имало ги е и трудните моменти, в които съм стоял пред резултатите от Judge системата с „философския“ въпрос „Добре, защо?!“

Какви умения, освен по програмиране, успя да придобиеш в Софтуерния университет?

Бих казал, че двете години онлайн форма на обучение бяха много добра подготовка за ситуацията, в която се намираме в момента. Работа от вкъщи, където е много важно да си организиран, дисциплиниран, да умееш да си поставяш сам срокове и да си ги постигаш, без да е нужно някой да следи и приоритизира задачите ти.

С какво ти помогна обучението в кариерното ти развитие? Разкажи ни малко повече за текущата си работа.

Обучението в СофтУни ми даде самочувствието, че съм достатъчно добре подготвен и имам знанията, за да кандидаствам в компания като SAP. Лекторите успяха да ни покажат как да учим ефективно и ни дадоха увереността да питаме въпроси без да се притесняваме, че не знаем нещо.

Бих описал работа си като динамична и много интересна. Работя в dev екип, който си колаборира с колегите ни Cloud Ops инженери. Ние се грижим за улесняване и оптимизиране на workflow-a им, като автоматизираме част от процесите и се опитваме да сведем до минимум нуждата от ръчни действия. Друга основна дейност е да правим monitoring и когато има някакъв outage, правим data aggregation, като даваме един 360° поглед на проблема и се грижим правилните хора да получат тази информация.

Поради естеството на нашата работа,. никога няма скучен момент. Дори „ветерани“ от екипа научават често нови неща. Технологиите, с които работим са Python(Hug), JavaScript(VueJs), SQL(HANA).

Няма нещо, което да не харесвам в работата си. Изключителна среда за работа, страхотен екип и компания, която ти предоставя безкрайни възможности за развитие.

Как се виждаш след 5 години в професионален план?

Възползвал се от всички възможности за професионално и личностно развитие. С актуални знания и умения за бъдещата обстановка, каквато и да е тя в динамично развиващата се сфера, в която сме.

И накрая - какво ще посъветваш всички бъдещи курсисти, на които им предстои да започнат обучение в Софтуерния университет?

Че не 100-те точки са важни от всяка задача, важни са знанията и опита, които се трупат дори и с най-лесните таскове. С колкото повече проблеми се сблъскат и решат, толкова по-подготвени ще са.
---

Не се колебай да се впуснеш в собственото си приключение и да навлезеш в света на програмирането. Кандидатствай за безплатния ни курс Programming Basics! Ако историята на Емилиян ти е допаднала и искаш да прочетеш историите на още наши курсисти, можеш да ги намериш в блога ни. А ако желаеш да споделиш своята SoftUni история, свържи се с нас на content@softuni.bg.