Професионална програма
Loading...
+ Нов въпрос
hristiyan.g avatar hristiyan.g 2 Точки

За "образованието" и "дипломата"

Здравейте,

Изпрвен съм пред един от въпросите с които са се сблъсквали повечете от вас.

Насочил съм се към ит сектора,което се подразбира и се чудя дали да вляза във ВУЗ,академия или и в двете.

За ФМИ и ТУ не ми стига бала с една единица за софтуерно инжинерство,и като опции за ВУЗ-ове стоят пред мен - НБУ-информатика,УНИБИТ или УНСС с тяхната бизнес информатика при която се учи първеите две години икономическите предмети на УНСС и чак след втори курс започват с информатика,но като цяло май са насочени към база данни и предмети с икономическа насоченост,което е логично.Нямам опит,ако някой знае нещо за тях бих се радвал да ми даде съвет и мнение.

Та,се двоумя дали да запиша НБУ(там ме притеснява таксата и очите с които се гледа дипломата от работодателите)+софт уни , или само софт уни от който се излиза с практически опит, и въпросът ми е дали софт уни си партнира с НБУ и просто някак си изглежда много по добре софт уни+нбу,от НБУ +софт уни.За мен е важно да започна и като стажант за най-бързо време,натрупал знания и практика във фирми като SAP например или ВМ уеър.

Отбелязвам,че нямам опит в тази сфера,и на безплатния курс по основи на програмирането имах затруднения.(още там).

Благодаря предварително за съветите!

2
Въпроси за SoftUni 08/07/2016 13:04:49
ViPeRsA avatar ViPeRsA 189 Точки

НБУ от тва, което съм чувал, а и като съм им гледал програмата е може би най-добрия ИТ ВУЗ.Проблема там е, че най-вероятно ще ти е трудно да смогнеш ако запишеш и там и в СофтУни(един пич тук във форума беше казал, че не успял да смогне).УНСС го забрави, ако искаш да ставаш програмист, това да имаш диплома от УНСС е равностойно това да нямаш.От друга страна, доста хора казват, че в УНИБИТ се изкарва по-лесно, което ще ти позволи да ходиш в софтуни или друга академия, а и там програмата до колкото знам е най-раздвижена и с най-малко математика.

0
08/07/2016 14:03:27
hristiyan.g avatar hristiyan.g 2 Точки

а ще ми стигне ли само Софт уни / Телерик за да си намеря работа и просто да специализирам в НБУ или някой от партчрите на софт уни.

0
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6845 Точки

Във всеки един от случаите зависи от твоите усилия на 99% и останалият 1% е от обучителният център, в който си отишъл.

Не очаквай където и да е ВУЗ/Академия да ти отворят главата като консервена кутия и да ти налеят знанията. Ако искаш за кратко време (година-две) да си намериш работа, трябва да отделиш по 12-16 часа всеки ден, без значение къде си се записал.

6
08/07/2016 14:09:01
ViPeRsA avatar ViPeRsA 189 Точки

Ми можеш да влезеш в някой сайт за работа и да видиш.По моя статистика на 3-4 обяви в 1 пише, че се изисква висше образование.

0
Hristian233 avatar Hristian233 16 Точки

Класацията на  Наков за учене на информатика в България, която мисля, че е направена много добре.

Относно това кога къде да започнеш - мисля, че на Софтуни планът е направен, така че първата година да учиш само там, понеже е по-трудна, а втората, ако искаш висше, да започнеш в университет партньор на Софтуни (или в твоя случай друг университет), мисля, че и в твоя случай това е най-добрият вариант.

Относно работата - в учебния план на Софтуни - https://softuni.bg/curriculum  е описано, че средно след година, година и нещо би трябвало да можеш да започнеш.

3
08/07/2016 17:44:20
copyist avatar copyist 2 Точки

Тази класация е формирана на база половин час наблюдение и колко силно е ръкопляскането докато Наков е водил семинар. Ако не е бил поканен - надолу в класацията. Факт е, че в предишната му класация ВУЗ - ове, които сега са с висок рейтинг въобще не присъстваха. 

https://postimg.org/image/wvaic3bgx/

-1
peterborisov avatar peterborisov 123 Точки

Миналата година февруари написах 'Hello C#', и май месец започнах обучението си в Софтуни /май 2015/. През първите 2-3 месеца се събирахме всеки ден в кафето да решаваме задачи. След това по 10-12 часа вкъщи и миналия месец започнах работа. Само да уточня, че първите месеци не знаех къде съм и какво се случва /сънувах матрици/. Софтуни е за насока. После си ти. И нещо важно според мен е да се съревноваваш с колегите си, но не се сравнявай със стипендиантите, защото нямаш равен старт с тях и много хора се отказаха точно заради това. Защото всеки вика "ама аз не съм пипал код досега" пък на лесните задачи пердашат ООП, когато аз не знаех защо конзолата ми печата до 101 вместо до 100. Гледаш лекцията преравяш всички варианти кое и къде може да гръмне и защо. Малко в детайли, но не задълбочавай, защото няма да имаш време. Отиваш на интервю и никой не те пита къде си учил. Аз ходих на 3 и на 4-то ме взеха. Но съм си сложил в сайта, който ми е и CV, линкове към сертификатите. Относно стажанството, аз какво направих. След като си минахме фронтенда на Софтуни си отделих месец интензивно четене на материала, който ме интересува и с каквото мисля да се занимавам и занапред, и кандидатствах направо за джуниър. Нямам диплома от Софтуни, защото имаме дупка цяло лято. Просто реши с какво ти се иска да се занимаваш и започвай да четеш и година след това няма шанс да не си на работа. Където в интернет има туториали - ти трябва да си ги гледал, където има упражнения - ти трябва да си ги направил. Само за протокола да кажа, че миналата година на семейната почивка на морето аз решавах КПК на плажа, за което ми се смяха половината колеж :) 

13
AntonPortenov avatar AntonPortenov 102 Точки

Има нещо, на което в България не се обръща много внимание, защото сме снагласата, че всичко става по "другия" начин, а именно, че положените усилия рано или късно дават резултат.

2
Jinjaar avatar Jinjaar 347 Точки

Аз ще оставя този код на една преподавателка от УНИБИТ Windows.Forms приложение, може да го изпратя на екипа на СофтУни за проект по КПК :)

 else // ako stojnostta na suma е 0.00 изпълни долния код
      {
        MessageBox.Show("Трябва да изберете поне едно ястие");//

      }
    }
    private void textBoxName_KeyPress(object sender, KeyPressEventArgs e)
    {//този метод проверява кой клавиш от клавиатурата е натиснат, чрез стойноста му от ASKI таблицата
      if (!(e.KeyChar < 47 || e.KeyChar > 58) && e.KeyChar != 8) e.Handled = true;//ако е цифра не я въвежда
    }
    private void buttonNEW_Click(object sender, EventArgs e)
    {
      buttonOK.Visible = true;// naprawi buton Izpylni widim
      textBoxAddress.Clear();// izìsti текст бокс Адрес
      textBoxName.Clear();  //изчисти текст бокс Име   
      textBoxPriceSum.Clear();//изчисти текст бокс сума
      numericUpDownSoup.Value = 0;// брой супи=0
      numericUpDownDish.Value = 0;// брой основно=0
      numericUpDownDessert.Value = 0;//брой десерт=0
      //textBoxName.Tag = false;
      //buttonOK.Enabled = false;
      //textBoxAddress.Tag = false;
    }

 

5
08/07/2016 22:04:58
msmilkoff avatar msmilkoff 341 Точки

Поствай го в govnokod.ru...

0
Jinjaar avatar Jinjaar 347 Точки

Не го правя с цел да убидя някого , просто искам да покажа как се прави в държавните ВУЗ-ове. :)

0
raging avatar raging 92 Точки

Аз в унибит съм писал 10тина реда код :D

0