Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

Yulia avatar Yulia 1346 Точки

Да се включа и аз с моите впечатления от днес: задачите като логика ми се сториха много по-лесни от изпита по C# Basics. Но трудното беше парсването на входа и форматирането на изхода. Заради нещо толкова просто все си казвах "еееей сегичка ще го нацеля, ей сега, това вече трябва да стане..." и бум, тряс... продължава да гърми и времето мина без дори да помисля над 4-та задача - която ми изглежда напълно решаема. Знаех, че може така да стане, ама... риск печели, риск губи xD Не съжалявам.

Като цяло обичам тръпката от изпитите и като свърши времето искам да пиша още xD Днес като изтече времето, си помислих: "ех, защо изпитите не са по 10-12 часа - тогава ще мога през цялото това време да решавам задачи с толкова много хъс и желание, без да се разсейвам и без никой да ми пречи" :D Вкъщи това е просто невъзможно.

Даже това е идея: - Да си организираме периодично в judge-a някакви маратони на коденето - да се решат максимален брой задачи за... 8 часа :D (примерно, хахаха) - за екстремисти. По-хубава практика и мотивация за учене от това - няма! Да видиш 100/100 е най-якото усещане на света и докато се бори за тях, човек може да забрави за глад, сън, за всичко :D Ама това време - никога не стига xD

15
HPetrov avatar HPetrov 822 Точки

О аз редовно забравям глада като се заплесна да решавам нещо :D За продължителността се сещам веднъж Дончо от Телерик беше споменал за изпит по Silverlight за 17 часа :D

1
aslv1 avatar aslv1 304 Точки

Така са организирани студентските олимпиади по програмиране - 11 задачи за 5 чàса. Там задачите обаче са си по-труднички. Обикновено става така - първият отбор на ФМИ от СУ решава почти всички задачи, а всички останали отбори - по-малко от 50% от задачите. Тази година ходих за пръв път и преживяването си зеслужаваше!

Наред с това има и доста други маратони и хакатони и т. н. - подкрепям идеята!

2
kyamaliev avatar kyamaliev 209 Точки
Най-якото усещане на света е да видиш 0/100, почти да припаднеш и после да видиш, че скенерът е закоментиран и реално не четеш никакъв вход, да го откоментираш, и да видиш 100/100 :)
5
g.stoyanov avatar g.stoyanov 776 Точки
Не мога да разбера защо някои хора продължават да изнасят информация за изпита, яд ме е за хората които въпреки че са се запознали с програмирането преди 2 месеца и са се явили на първата или втората дата са малко или много ощетени! Хора малко колегиалност проявете. И да знаете от мен всичко ще си проличи рано или късно - разчита ли някой да мине м/у капките ще му става все по трудно за на пред. Така че Keep calm and learn to code !
5
kasskata avatar kasskata 492 Точки

Мисля че задачите са с еда идея по-трудни и е нормално защото Втората дата знае от първата,че ще има еди какви си задачи и как се решават и защо Наков е решил това и защо Пешо от рецепцията е казал че тази задача е добре да се реши с 213 цикъла и т.н. Много информация се обсъди от първия ден веднага се прехвърли по паланки,по форуми и книги.Аз мисля че е по-правилно за други изпити да бъдат затворен форума. Представете си го като сесия всеки учи и зубри без право на обжалване отиваш,уакваш/взимаш задачите и си тръгваш,обаче без да прехвърляш инфо на целия форум и на приятели какви са задачите.Ще попитате "Тоя kasskata май се сбърка от кодене защо да не знам какво има за другия изпит?"и веднага отговарям.

Пешо казава на гошо задачите от изпита му.Гошо сяда и цяла нощ не мигва за да научи 2 задачи как стават и очаква приблизителни задачи без да е решавал други...отива на изпит и задачите са различни не с малко.Омазва всичко гърми отвсякъде. Извода е,че когато знаете какво Ви очаква се получава един шум в мозъка който Ви пречи да мислите рационално,и напредничиво.(ама Пешо каза че това се решава ей така...).Както казваше баба ми "Страх лозе пази " и е вярно.Умирах от страх преди изпита,какъв ще е ,препотих се на 213 пъти на 1 и 2 задачи. 

Не искам да подценя днешния минал ден,задачите са били като нашите,просто уловките са били повече и капаните са дебнели на всяка стотна в Judge системата(Бог да пази  Judge системата).

Успех за напред и залягайте над учебниците за HTML,че CSS ще ви стопи лагерите на изпита...Ей сега като напиша това и отивам за биричка и сядам да уча CSS.(бирата е важна по време на учене (за мен )).

Всяка прилика с гореспоменатите Пешо и Гошо е напълно случайна и няма за цел да компрометира никой. 

По време на писането на този коментар нито една алжирска панда не пострада..

7
Karlie avatar Karlie 438 Точки

Втората дата НЕ ВИНАГИ знае от първата ( идея си нямах какво е било на първия ден), така че не би трябвало задачите да се усложняват с всяка следваща дата. Аз лично не се чувствам ощетена от това, че някой от вчерашния изпит се е поразговорил с колеги какво се е паднало - то си е човещинка да полюбопитстваш и да обсъдиш. Дали ще има 40 човека с 400 точки пред мен или само 10 - няма значение, важното е аз да си изкарам моите 200, 300 или там до колкото се добера точки. Виж, определено би ме ощетило, ако Наков умишлено утежни задачите на база "ама тези са за по-късна дата" (надали го прави). В този случай ще изкарам примерно 150 точки, вместо 300. А бройката точки, която изкарваш си е важна, не толкова за прословутите сертификати за професия, а най-вече за лично самочувствие и ориентир колко добре се справяш и какво си научил в крайна сметка.

Например за мен резултатът от изпита по C# беше много, ама много важен, защото с него си доказвах дали изобщо да се захващам с това приключение или от мен програмист няма да стане. Тогава отидох супер притеснена, толкова не съм се спичала от шофьорския ми изпит насам (а след това цяла магистратура изпити съм държала) cool.

10
Matrix avatar Matrix 1092 Точки

Най-добрия и честен вариант е всички хора да се яват на един изпит в един ден, но това няма как да се случи.

 

"Много информация се обсъди от първия ден веднага се прехвърли по паланки,по форуми и книги.Аз мисля че е по-правилно за други изпити да бъдат затворен форума."

 

Каква много информация се е обсъдила? :) Някой, ако сега е открил топлата вода, че са му необходими хеш-таблиците и маповете за тоя изпит и не му е направило впечатление, как Наков уж така небрежно ги е споменал в последната лекция, значи другия път да чете малко по-внимателно между редовете, както се казва... ;) Или пък, ако е трябвало някой да прочете форума, за да се светне че четенето и писането на данните в конзолата при нов език ще бъде проблемно. Т.е. за очевидни неща, да се затваря форум е абсурдно... То и да се затвори, хората имат и други канали да си споделят... Което в случая с тези изпити няма никакво значени, тъй като задачите са си различни, с различни подводни камъни и тн и тн... Което обесмисля и "Пешо казава на гошо задачите от изпита му.Гошо сяда и цяла нощ не мигва за да научи 2 задачи как стават и очаква приблизителни задачи без да е решавал други...отива на изпит и задачите са различни не с малко." В смисъл, ако Гошо си мисли, че го чакат същите задачи като от изпита на Пешо, жалко за него... Да, от един тип ще са, но това се знае още преди самия изпит от какъв тип ще са, така че то дори няма как да не знаеш какво те очаква, щото то е ясно предварително. Най-много някой да се е чудил дали ще има за чертаене нещо по конзолата и толкова... То не е изключено още и в последствие да има :D


"Виж, определено би ме ощетило, ако Наков умишлено утежни задачите на база "ама тези са за по-късна дата" (надали го прави)."

Няма нищо ощетяващо, при положение че имаш още 5 дни за подготовка в повече, спрямо тези които са се явили вече. Именно затова е нормално, ако се дадат по-трудните задачи на 1ви...

3
Desso avatar Desso 146 Точки

"Няма нищо ощетяващо, при положение че имаш още 5 дни за подготовка в повече, спрямо тези които са се явили вече. Именно затова е нормално,ако се дадат по-трудните задачи на 1ви..."

 

То по същата логика да съберат всички с предишен опит в програмирането (професионален, любителски, или от Телерик) на една изпитна дата и да им дадат 70 пъти по-трудни задачи, защото са имали 1-2-3-4-5 години повече време от останалите да се научат да програмират. Не просто 5 дни, а няколко години....И според моите наблюдения тези хора хич не са малко. И след като не ни разделят на групи въз основа на това кой колко години е имал за подготовка би трябвало и тези нищожни 5 дни да са без значение за трудността на изпита. 

Да не забравяме, че хората явили се на първата или втората дата имат повече време за почивка между Java и Web Fundamentals курсовете, което е добре за тях :)

Както и да е, успех на всички на изпитите!

 

10
rosenrusev avatar rosenrusev 175 Точки

Здравейте,

Имам въпрос към хората, които вече са преминали изпита.

Има ли лан достъп до мрежата (да се разбира Интернет) до всяко едно място, в случай, че има проблеми с безжичната връзка.

Очаква се последната дата да е отново предизвикателство за присъстващите (вероятно 200+) по този критерий, поне според мен :)

Благодаря предварително на всеки, който даде отговор :)

Лек и прохладен ден от мен ;)

1
tanija avatar tanija 60 Точки

Последния път като бях в залата , приятно се изнедах че бяха извели лан кабел до всяко работно място.Кога са успяли незнам. Само че нета пак беше слаб и на изпита аз пак ще си нося " бисквитката" ;-)

1
sarfaa avatar sarfaa 17 Точки

Има си кабел за всяко място. Вчера връзката беше отлична.

3
F08041A avatar F08041A 5 Точки

Вчера нямаше никакви проблеми с нета. Има LAN-кабел на всяко място.

Пожелавам ти успех на изпита.

1
milen8204 avatar milen8204 296 Точки
На мен задачите не ми бяха лесни, алгоритмите за решаването може би, но форматирането на изхода и входа беше тотален спек. Аз бях на 27.05 и около мен само се чуваше възгласи от колегите: "мамичката ти....", "аре беее...!", "еее....сяя", "е що, ... бее?" които и аз ползвах за доста :) Станалото, станало, лесни трудни задачи, все тази, продължаваме на пред, а това е най-важно :). Мисля, че поне една задача всеки е решил, и някъде из клипчетата, Наков беше казал, че с една задача минаваш :). Ако някой се цели в отличен, 100% ще има поправки. Успех на всички, давайте го по - споко.
6
bsdemon avatar bsdemon 348 Точки

Наков каза че задачите и от двата дена ги решил за едно и също време, т.е. по трудност били едни и същи. Това може да е вярно за него, все пак има много повече опит.Аз лично не мога да определя, кой изпит от C# беше по-труден и кой по-лесен. За някои една задача е по лесна, за други е трудна.

Можем да видим статистика, след последния изпит и да си правим изводи. Но и тази статистика няма да е много обективна. 
Единствения начин за да няма деволни, макар че все ще се намери някой, е да има един изпит с едни задачи в един ден.И това няма как да стане на този етап.
Така че, продължаваме напред.

1
sarfaa avatar sarfaa 17 Точки

Вчерашните задачи като логика, бяха една идея по-трудни от входния изпит.
Както казаха колегите по-горе, проблемът беше във форматирането на входа и изхода.
Аз си написах логиката, тествах си различни входове, получавах примерните резултати, но джъджа пак си гърмеше.


Бих се радвал ако се направи една тема, с насоки какво и как да тестваме.

1
AlexKondov avatar AlexKondov 91 Точки

За всеки, някои задачи ще са по-трудни от други. За мен лично от изпита по c#, имаше задачи от първите дни, които по ме узориха от последните. Относно изпитите, невъзможно ми се вижда да има само един изпит. Най-малкото, защото сме над 500 човека, а също така и голям брой работещи, които някоя делнична дата, няма да ги устройва.

0
Bojidar_At avatar Bojidar_At 6 Точки

ААаа ще се изям!

Много ме е яд, защото бях зациклил на финала, сега докато се прибера на свежа глава, точно за 5 минути си коригирах кода и почти реших една от задачите, но въпреки това ми дава 90/100 в judj-a.

Мисля, че може вече да се изнася информация от изпитите, затова моля за съвет: Къде бъркам, че не стигам 100/100 ?

Problem 1 - Stuck Numbers

0
RosenIliev avatar RosenIliev 88 Точки
Здравейте , изпита за мен беше пълен провал , но едва ли ми е виновен някой друг : ) Ако действително както твърде колегата по-горе вече може да се изнася информация , имам едно да кажем запитване . На 2 ра задача за сбора от точките на картите със сплит , масив, цикъл и switch направих коректно работеща програмка за случаите , които не влизаха в изключенията , където се удвояваше резултата . Реших да рънна кода в judge като очаквах да даде incorecct answer и поне да е някаква насока . Judge обаче ми изписа Compile time error и ми уби надеждите за каквото и да е от там нататък и хвърлих всичко . Каква грешка връща compile time error по принцип .. ? Благодаря предварително и честито на справилите се с изпита : )
0
HPetrov avatar HPetrov 822 Точки

Значи ти гърми някаде най-вероятно при parse-ването на стойности. Compile-time error си е точно това - грешка при компилация. Лично от всички грешки/грешни резултати предпочитам такъв error защото лесно се намира и поправя, докато ако е чисто грешен резултат еди го търси къде не смята правилно :D

0
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.