Софтуерно Инженерство
Loading...
+ Нов въпрос
CvetomirGrozdevv avatar CvetomirGrozdevv 0 Точки

Mac или Windows ?

Здравейте! Обмислям да се обновя понеже имам интерес към програмирането и бих искал да се занимавам по сериозно в областта, но въпросът, който ме мъчи е Mac или Windows. Ще се радвам да получа мнения по въпроса.

Тагове:
0
Общи приказки
lengarski avatar lengarski 42 Точки

Аз използвам linux за програмиране. 

Ползвам го за разработка на Java бек енд и за андройдски приложения. 

1
vancho avatar vancho 430 Точки

Linux yes

0
martinyakimov25 avatar martinyakimov25 42 Точки

Windows -> .NET Programming

Mac -> Mac OS, iOS и тези всички на Apple

Имай също предвид, че маковете са по-скъпи ;)

-3
19/12/2016 09:23:48
alex1966 avatar alex1966 255 Точки

А може ли под Windows да пиша на Php и Java ?

1
GyokayAli avatar GyokayAli 1 Точки

Разбира се колега! Аз лично съм ги писал на Windows :)

0
alex1966 avatar alex1966 255 Точки

Оо, благодаря аз си мислих че Windows e за .net само.

0
19/12/2016 10:48:27
byclops avatar byclops 126 Точки

Здравей,

Вече от доста години дилемата pc или mac е въпрос на лично предпочитание. В днешно време можеш да правиш всичко на която и да е от двете платформи. Естествено има неща за които едното или другото е по-подходящо (mac: разработка на iOS/OS X приложения, pc: .NET, MS SQL, ASP.NET ), но дори и в тези случаи има всякави налични варианти. 

От там нататък зависи от ситуацията. Ако не можеш да отделиш много пари - варианта mac отпада от само себе си. Ако можеш да си позволиш apple, и се колебаеш дали за същите пари да не вземеш pc "резачка" нещата стават по-сложни.

Основните предимства на apple са че е всеки детайл от хардуера и операционната система е премислен и изпипан, което води до добре балансирани продукти с отличен user experience. PC-тата, от друга стана обикновено предлагат повече мегахерци, гигабайти и т.н., които ако са ти необходими са голямо предимство, но ако не са (какъвто е по-често срещания случай)  - остават едни числа на хартия.

Сигурно вече си личи че лично аз съм избрал mac:) Имай предвид че голям процент от хората дори не са сядали на мак, да не говорим да са работили достатъчно за да могат да придобият база за сравнение. Това е още по-валидно в софтуни, което програмата е с подчертана windows насоченост. Така че не е сигурно, че всички които ти казват че apple не си струват говорят от личен опит:)

Аз съм работил доста години на macbook, но заради софтуни минах на windows10. Някои неща ми липсваха, но връщането към windows не беше особен проблем. Като стана време за ъпгрейд се оказа че имам следните варианти:

- windows лаптоп с добри характеристики, но компромиси в някои от необходимите ми параметри

- macbook air 13 - за малко повече пари, но дисплея е малко кофти

- macbook pro 13 - супер дисплей, но вече почва да идва скъпичко

- windows лаптоп от висок клас с подобни или по-добри характеристики на MBP,  и с подобна или по-висока цена.

В крайна сметка се оказа че за моите изисквания (13", компактни размери, добра батерия, добър дисплей, поне 8 gb RAM) не намерих оферта с windows която да е чак толкова по-изгодна от apple.

Изгбрах macbook pro и не съжалявам. Докато ползвах windows не съм се чувствал спънат по някакъв начин, но сега имам чувството че някой ми е махнал перде от очите и ми е развързал ръцете. Основната разлика е OS X, но удоволствието да хванеш в ръка един добре изпипан хардуер също не е за подценяване.

Но пак се връщам на това което написах в началото - всичко опира до личен вкус и конкретни нужди. Продуктите на Apple може да са по-скъпи или с малко по-слаби характеристики, но предлагат предимства, които трудно могат да бъдат окачествени в цифри. От друга страна, повечето pc-та продължават да изглеждат недодялани до маковете, но в тях има доста повече разнообразие, и ако човек има специфични изисквания, често се оказват по-практичния избор.

1
20/12/2016 11:42:01
pepo930 avatar pepo930 0 Точки

Hackintosh система също е вариант, стига да ти се занимава.

0
LudmilNikolov avatar LudmilNikolov 2 Точки

И аз използвам Macbook и нямам проблем, вече има много варианти да подкараш каквото и да е и на двете машини.

1