Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

Petya avatar Petya 2461 Точки

Инициатива за обучение на деца от домове за сираци

Здравейте! Със СофтУни се свързаха от Фондация Подарете книга, която през септември ще събере за седмица в София около 40 деца от домове за сираци от цяла България. Става въпрос за деца, които скоро излизат от домовете и целта е за една седмица те да бъдат обучавани по различни занаяти, за да могат след това да си намерят работа. Едно от трите основни обучения ще бъде в сферата на ИТ. Ясно е че за такъв кратък срок няма как децата да станат програмисти, но е възможно да ги научим на неща като WordPress, HMTL, дизайн и като цяло да ги запалим да се развиват в тази сфера. Търсят преподаватели и учебна програма в тези сфери. 

Тъй като част от вас са минали курсът Web Fundamentals (HTML + CSS), а някой са се изявили като трейнъри, асистенти, водят подготовки и прочие, решихме, че може да искате да се включите в тази доброволна кауза. За "учебна програма" може да се ползват материалите от нашия курс

Призоваваме всички желаещи да допринесат в обучението на децата, лишени от родителска грижа, да се запишат тук. Ние ще дадем вашите координати на организаторите. Благодарим предварително!

51
Events
Samuil.Petrow avatar Samuil.Petrow 1550 Точки
Best Answer

Преди дни в предаването "Нощен Хоризонт" на БНР с водеща Кармен Манукян гостува Благовеста Пугьова от фондация "Подарете книга". Разговорът в студиото бе за съдбата на децата от домовете, за дейността на фондацията и конкретно - за предстоящия през месец септември проект „Училище за работа”. В ефир бе излъчен и запис с Марио Пешев – за опита му по работата с деца в Дома в квартал „Надежда”, София.

Много от вас се чудят дали да се запишат като доброволци в подобна инициатива. Може би, като чуете всички участници в предаването, това би ви подтикнало да го направите. Прилагам линкове, за тези, които проявяват интерес.

 

Началото на дискусията с Благовеста Пугьова

Разговорът с Марио Пешев

4
mpeshev avatar mpeshev Trainer 98 Точки

Благодаря за записа, надявам се да е полезно на колегите и да съберем повече обучители!

2
mpeshev avatar mpeshev Trainer 98 Точки

Колеги, искам да допълня поста на Петя отгоре с малко лично мнение. През зимата водих няколко лекции в дома в Надежда, пред деца на възраст 15-18 години.

Знам, че повечето от вас в момента имат други цели: високи резултати на изпитите, активно учене, намиране на стажове или работа в добри фирми и прочие. Искам да ви помоля обаче за кратко да помислите за тези деца, които са оставени на произвола на съдбата и при навършване на пълнолетие остават без дом. 

Участието на тези от вас, които проявят желание да помогнат, може да даде основни познания на тези деца, които да започнат каква да е работа в бранша като начинаещи, за да могат поне да намерят място за пребиваване, след което малко по малко да се развиват и продължават напред. Няма да задълбавам с детайли, но ако при повечето от вас няма толкова голямо значение дали ще започнете работа сега, или след година, или има кой да помогне поне за основните разходи, при тях нещата са доста по-кардинални и това обучение може да промени част от живота им.

Готов съм да дам повече информация за моя опит от зимата на тези, които проявяват интерес.

35
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

Искам и аз да добавя нещо, понеже имам опит с работа с (правилният термин е) младежи в неравностойно положение и в момента също работя по инициатива, насочена към такива младежи.

Бъдете open-minded, недейте да си изграждате предварително представа за тези млади хора на база скандални репортажи по телевизията или статии по електронните медии. Разбира се, проблеми и страшни лични истории има много в тази система, но не мислете за тях като несретници или жертви, които трябва да спасите. Не позволявайте на някакви дълбоко вкоренени в обществото ни стереотипи да ви спират от участие в инициативата.

Това са младежи като всички останали - училището им е скучно, защото... абе има ли нужда да обяснявам защо. Слушат музика, повечето вероятно имат и компютри, някои са геймъри и искат да станат уеб дивелъпъри други мечтаят да станат кинезитерапевти и т.н. Пропуски в знанията имат много, например не се учудвайте ако не знаят Питагоровата теорема. Но имат и сериозна жажда да научават нови неща и ако отидете с желание и усмивка и им говорите на разбираем език (много е важно да съобразите нивото на техническа сложност), гарантирам, че ще си тръгнете след тази една седмица силно удовлетворени, че сте помогнали за нечие развитие.

Аз все още не съм преминал курса по Web Fundamentals и не съм теоретично достатъчно подготвен за тази задача, но горещо препоръчвам на всички колеги от първия випуск да отделят 1-2 седмици за тази инициатива. Според мен човек винаги трябва някаква частица от времето си да отделя да помогне на някого, не просто да дари някакви пари на някаква фондация, а да даде най-ценното, с което разполага - време и усилия.

10
Hristo_Penchev avatar Hristo_Penchev 389 Точки
Колега, абсолютно те подкрепям в думите ти. За съжаление и аз нямам знания по уеб технологии и засега мога да подкрепя само морално инициативата. Ако и завбъдеще има такава, с радост бих се включил. Успех!
1
RosenKrumov avatar RosenKrumov 203 Точки

Аз също подкрепям мнението на колегата. Със сигурност щях да се включа, ако имах знанията от курса. Ако все пак хора, които сме завършили само Ниво 0, можем да помогнем с нещо там, мисля, че също би имало доста и от нас, които да се включим в инициативата. Все пак имам гимназиални познания по html и css, но твърде си мисля, че не покриват дори половината от курса, но имам някаква представа. Ако някой от по-запознатите с инициативата може да ми сподели дали бих бил полезен някакси, нека да го направи. :)

2
nikolay.dimov83 avatar nikolay.dimov83 143 Точки

Записах се и с удоволствие ще участвам в инициативата. Призовавам повече хора да го направят! Също така бих искал да споделя една идея - може би има смисъл да се организира нещо като фондация сред студентите от софт уни, събраните на доброволни начала средства от която да покриват обучението на деца в неравностойно положение, показали заложби и старание.

10
luboslav1995 avatar luboslav1995 109 Точки

Наистина това е една уникална идея, в която мисля че всеки би искал да се включи.Аз искам само да попитам знае ли се г/д кога през септември, за да знам дали да се запиша.Аз лично нямам опит в това да преподавам освен няколко излизания за представяне на проект на олимиади.На курса по HTML и CSS имам 5,55 и сега карам и фаст трак курса по HTML и CSS.Много се чудя дали ще съм от полза, ако може някой да каже какъв ще е материала който ще трябва да се преподава и другите колеги дали имат някакъв опит.Аз лично не съм от стипендиандите и се чудя дали да се запиша.Ако може за някакъв съвет.

Поздрави

1
Samuil.Petrow avatar Samuil.Petrow 1550 Точки

Стипендиантите далеч не сме такива гурута за каквито ни смяташ :D Записвай се, със сигурност всяка помощ би била от полза, а резултатът ти не е никак слаб! От самата организацията ще обяснят какво що, но предполагам ще оставят техническите въпроси на самите студенти от Софтуни, които ще отидат :)

1
Nicky89 avatar Nicky89 15 Точки

За кой период септември става на въпрос?

0
Kaloyan777 avatar Kaloyan777 17 Точки

Много добро и сърдечно начинание, подкрепям!
Моето лично мнение по този въпрос е, че за да имат реална полза от комютърното обучение, трябва тези деца да бъдат учени на най-basic неща от сорта на инсталация на ОС, drivers, работа с OfficePacket, оптимизация на ОС, работа с browsers и цъкане в интернет...

Да им се даде обща култура по компютърна грамотност...не мисля че за толкова малко време ще научат дори HTML, те компютри въобще виждали ли са, английски дори не знаят...

Ако бъдат научени на нещата които са им нужни за да могат по-нататъка сами да продължат да се самообучават, ще има много голяма полза от това обучение, колкото и кратко да е!


Поздрави! (Y)

0
AlexAlexandrov avatar AlexAlexandrov 9 Точки

Здравейте всички,

 

като част от проекта "Училище за работа" ви благодаря за хубавите отзиви и коментари.

 

На въпроса кога точно ще се проведе обучението на децата от домовете - 8 - 12 септември.

Относно коментара на Filkolev - напълно споделям. Тези младежи са далеч от стереотипите, които гледаме в някои медии. Те са обикновени хора, изпаднали в трудно положение.

Относно предложението на Kaloyan777 - вярно е, че имат нужда и от обучение по basic неща. Истината е, че някои от децата не разбират много от ИТ, други обаче са понаучили това - онова. В случая ние имаме за цел както да им дадем базови познания, така и да ги насочим към професия. Няма защо точно на вас да обяснявам, че в ИТ бранша има достатъчно работни места :) Дори и само да ги запалим по технологиите, пак няма да е малко - който се е запалил по тази сфера лесно намира начини да се развива. Ще разчитаме и на помощ от СофтУни за учебната програма.

В крайна сметка идеята е да помогнем тези младежи вместо част от проблема - да станат част от решението. Всеки от тях, който успее да си намери работа в ИТ бранша, ще бъде пример за останалите.

На линия съм за всякакви допълнителни въпроси:

alexinfoag@gmail.com

skype - alexinfoag

0885 90 52 99

0898 60 61 12

6
AlexAlexandrov avatar AlexAlexandrov 9 Точки
И още малко фийдбек за ваша информация: - децата са зле с английски - виждали са компютри; всички ползват facebook и youtube - през зимата проведохме обучение по WordPress на 5 младежи от дом Асен Златаров. В резултат 3-ма от тях правят елементарни WordPress сайтове с лекота, някои се научиха да кропват снимки и да правят други работи. Т.е. - оптимист съм, че нещата могат да се случат.
2
milena avatar milena 33 Точки

Здравейте Алекс, 

Ние благодарим за предоставената възможност да се присъединим към вашата инициатива smile! С оглед на това, че трябва предварително да подготвим програма, имам няколко въпроса, които смятам, че ще ни помогнат с колегите да организираме максимално ефективно обучението през тези пет дни:

  1. Каква ще бъде продължителността на учебните занятия на ден?
  2. Ще има ли компютри за всички младежи? (и интернет връзка) Моля да ме извините, ако този въпрос звучи странно, просто нямам представа с какви ресурси разполагате.
  3. Знае ли се в коя част на София ще се провежда обучението? 

Поздрави!

 

3
taewu avatar taewu 23 Точки

здравейте,

искам да попитам, аз като съм без родители  може ли да участвам?

имам живи роднинини но за тях не съществувам....

някакви щансове? онлайн уроци тъй както не мога да присъствам на обучения

благодаря за отговора

0
AlexAlexandrov avatar AlexAlexandrov 9 Точки

Привет отново,

 

ето малко повече инфо за предстоящото обучение:

- вероятно ще има осигурени компютри (от една фирма за обещали лаптопи), както и интернет

- обученията по ИТ ще се водят от 10:00 до към 12 - 13:00 всеки ден

- в момента преговаряме с хотели, така че за мястото ще пиша допълнително

 

На въпроса на Taewu - ако си решиш да учиш уеб неща, ще измислим начин. Пиши ми на alexinfoag@gmail.com, ако имаш конкретни въпроси. И да - лекциите на СофтУни са доста подходящи - обърни им внимание.

 

Поздрави

1
Antoveravip avatar Antoveravip 67 Точки

Браво. Страхотна инициатива. Дано все повече расте броят на инициативи от този род. Напълно подкрепям и се записвам за участие.

2
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.