Loading...
+ Нов въпрос
peshorusev avatar peshorusev 1 Точки

Компилиране на С# програми под Windows

Здравейте!Преди няколко дни си купих книгата на Светлин Наков "Въведение в програмирането със С# ".Реших да се занимавам с програмиране и с удоволствие чета сайта и книгата.Стигнах до компилирането на програма с Command Prompt.Първо е дадена за пример простичка програма от 3-4 реда написвам я на Notepad++ но не ми е ясно как точно да го направя.В конзолата трябва да се напише

C:\>md IntroCSharp

C:\>IntroCSharp

C:\IntroCSharp>

Когато пусна конзолата ми изписва Microsoft Windows version........

C:\Windows\system32>

след него ли трябва да пиша или да го изтрия,но не ми позволява да трия...

Използвам Windows 8.1.

Благодаря предварително!

Тагове:
1
Programming Basics
t.316 avatar t.316 137 Точки

Здравей!

С команда cd може да идеш където решиш - примерно в диск C.

C:\Windows\system32> cd C:\

Като напишеш това отиваш в C. Ще ти излезе това:

C:\>

Сега вече можеш да направиш това, което искаше!

0
26/07/2015 20:37:26
peshorusev avatar peshorusev 1 Точки
Да но това което ми пише конзолата да го трия ли.Може ли да ми кажеш каквонточнонда напиша
0
t.316 avatar t.316 137 Точки

Няма как да го изтриеш.

Това, което ти се показва е къде по компютъра работиш. Ако ти пише C:\Windows значи си в диск C, папка Windows. Може да правиш разни неща в тази директория.

C:\>md IntroCSharp

C:\>IntroCSharp

C:\IntroCSharp>

Това са нещата, които си постнал. C:\> означава, че се намираш в диск C. md е команда която ти създава папка. В конкретния случай си в диск C и искаш да създадеш папка IntroCSharp. След това искаш да влезеш в папката, която създаде. Мисля, че тук си пропуснал cd. Това е команда, която казва на конзолата ти да иде в зададена директория (сега погледнах и в книгата и там този пример е с cd). Това е принципа на конзолата - ти си в дадена директория и задаваш различни команди, които да се изпълнят там.

Ето и как точно да го напишеш, ако първоначално ти излиза C:\Windows\system32> :

C:\Windows\system32>cd C:\

C:\>md IntroCSharp

C:\>cd IntroCSharp

C:\IntroCSharp>

Отиваш в C, създаваш папка и влизаш в нея.

Надявам се да си разбрал основния принцип, по който работи. Ако има нещо неясно питай и ще се опитам да отговоря по-разбираемо.

0
26/07/2015 23:39:25
peshorusev avatar peshorusev 1 Точки

Всичко е наред,написах програмата както е описано в книгата на Notepad.Проблема е че когато опитвам да компилирам програмата за да се изпълни , не успявам.В систем отивам за да променя директорията и да намери csc.exe,там дори нямам Path,правя нов,написвам директорията и отново ми изписва грешката IntroCSharp is not recognized as an internal or external command.... и т.н .Когато опитам да изпиша целия път в конзолата до директорията ми изписва пк Access denied?Някой да даде акъл...

0
t.316 avatar t.316 137 Точки

Microsoft Windows [Version 6.3.9600]
(c) 2013 Microsoft Corporation. All rights reserved.

C:\Windows\system32>cd C:\

C:\>md IntroCSHarp

C:\>cd IntroCSharp

C:\IntroCSHarp>notepad HelloCSharp

C:\IntroCSHarp>C:\Windows\Microsoft.NET\Framework\v4.0.30319\csc.exe HelloCSharp.txt
Microsoft (R) Visual C# Compiler version 4.0.30319.33440
for Microsoft (R) .NET Framework 4.5
Copyright (C) Microsoft Corporation. All rights reserved.


C:\IntroCSHarp>HelloCSharp.exe
Hello, C#!

C:\IntroCSHarp>

Сега го направих и се получи. Единственото, което може да е различно при теб е пътя до csc.exe т.е. ако така не се получи просто намери пътя до csc.exe и го замести.

0
peshorusev avatar peshorusev 1 Точки

Microsoft Windows [Version 6.3.9600]
(c) 2013 Microsoft Corporation. All rights reserved.

C:\Windows\system32>C:\IntroCSharp>C:\Windows\Microsoft.NET\Framework\v4.0.30319
\csc.exe HelloCSharp.txt
Access is denied.

C:\Windows\system32>C:\IntroCSharp>HelloCSharp.exe
'C:\IntroCSharp' is not recognized as an internal or external command,
operable program or batch file.

C:\Windows\system32>

 

eto...

0
IBraynov avatar IBraynov 74 Точки

тка...

 

1. Изтрий всяка папка която си направил до момента, като си запазваш написаното в Notepad-а

2. Правиш си на десктопа една  празна папка с име IntroCSharp

3. Влизаш в нея и си слагаш файлчето с кода, който си написал

4. Отиваш на десктопа и даваш десен бутон върху папката, държейки натиснат бутон Shift

5. От менюто избираш опцията "Open command window here"

6. Отваря ти се конзолата и пишеш csc без да добавяш или триеш нищо и натискаш Enter

7. Покажи ни сега какво изписа конзолата

0
27/07/2015 13:15:27
t.316 avatar t.316 137 Точки

Колега, не си повторил нещата от последният ми отговор така както съм ги написал. Направи ги едно по едно и ако възникне грешка провери дали пътят при теб е същия.

Като казвам едно по едно имам предвид всеки ред точно както е в отговора ми (последния).

 

0
t.316 avatar t.316 137 Точки

Може би така ще стане по-ясно!

0
27/07/2015 14:25:53
peshorusev avatar peshorusev 1 Точки
Благодаря много за помощта,с мой приятел,който се занимава с програмиране се занимавахме доста ,но така и не успяхме да променим path-a програмата се получи след оказване на пълния път до файла,но не можахме да оправим path-а.Сега започвам да чета за вижуал студио!
0
IBraynov avatar IBraynov 74 Точки

Един съвет: Не оставяй проблема неразрешен :)

https://www.youtube.com/watch?v=PjYraV5Ndzc - тук е за Java, но аналогично може сложиш пътя към .NET

0
peshorusev avatar peshorusev 1 Точки
Абсолютно същите стъпки правихме неколкократно без успех.Просто конзолата не го намира и това е .Когато изписахме целия път се получи.И на неговия компютър също не се получаваше...
0
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.