Професионална програма
Loading...
+ Нов въпрос
mmddimitrova avatar mmddimitrova 433 Точки

СофтУни обяви официално съвместната си бакалавърска програма с Варненски свободен университет!

Здравейте,

Всички го чакахме, но вече е факт. Чрез обучението си в СофтУни можем да станем горди притежатели на свещен архаичен документ - диплома за висше образование по специалност „Информатика и компютърни науки” с образователно-квалификационна степен „бакалавър” (yeah, baby cool ).

Новината се появи преди час във великата синя стена (FB) на СофтУни. В този проект СофтУни ще си партнира с Варненски свободен университет, което означава да си проверите изправността на банските. laughing

"С удоволствие ви съобщаваме, че от март 2014 г., вече официално сме партньори с Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ (ВСУ). Партньорската ни програма предлага обучение и диплома за висше образование по специалност „Информатика и компютърни науки” с образователно-квалификационна степен „бакалавър”. Към дипломата се издава и Европейско дипломно приложение на английски език."

СофтУни обещаха подробности в най-скоро време. 

25
nikolay.dimov83 avatar nikolay.dimov83 142 Точки
Best Answer

Хората търсят диплома и Наков им дава възможност да я получат - просто това е пазара в България... И мен ме учуди, че първия въпрос на приятелите ми, когато разбраха, че се записвам беше "Каква диплома ще ти дадат", но явно това е реалността в България.

 

От моя личен опит с "вишуту" образование - завърших бакалавър "Икономика" в СУ и после магистър "Финанси и банково дело" пак там. По официални класации е второто най-добро място за учене на икономически специалности след Американския в Благоевград:

 

1. Има много ненужни предмети и много учебни програми от които не научаваш нищо полезно за работата. Изключение правят счетоводствата, където лекторите и повечето асистенти работеха за една от големите български одиторски компании, "Инвестиции", където лектора е изпълнителен директор на един от малките български взаимни фондове и "Корпоративни финанси", където лектора беше free lance финансов консултант и основната му цел в живота беше да ни показва, как и къде реално можем да използваме материала, който ни се преподава. Във всички случаи, където лекторите бяха професионални преподаватели "от кариерата" беше пълна скръб - или материалите им бяха нескопосан превод на чужди учебници (които ние си четяхме в оригинал и им се смеехме на глупавите преводи) или бяха някакви математици и статистици, на които им се е наложило поради конюктурата да четат "Game Theory", "Advanced Macroeconomics", "Econometrics" и пр. Имаше и някой откровенно случайни хора, които нямам представа как са получили научна степен...

2. В първия възможен момент започнах работа и си забавих взимането на кетапите - за бакалавър с 2 години и за магистър с още 5 и не съжалявам нито за миг - много по - разумно е да вложиш енергията си, за да израстнеш в кариерата, да придобиеш смислени знания, които ти гарантират увеличение на доходите от хора в занаята, отколкото да губиш време да зазубриш 100 въпроса за държавен изпит.

 

Моето лично мнение е, че двете години допълнително за бакалавърска специалност+таксите са пари и време хвърлени на вятъра. На практика това означава да искаш да минеш и безмислените предмети, подобни на тези за които говорих по - горе. Да не говорим, че в случая ВСУ носи много по - малко престиж пред потенциалните работодатели, отколкото Soft Uni.

3
Todor09 avatar Todor09 24 Точки

Да, аз завърших във Икономическия във Варна, честно казано който не е бил там, няма диплома. Специалността ми беше "Счетоводство и контрол", единия даскал беше казал нещо от сорта на: - Реално предприятията от България с нужда от одит са 1000 (цифрите не се сещам точно, но са някакви приблизителни), а регистрираните одитори са 1300, вие си решавайте дали искате да сте одитори.

0
Ivaylo.Il avatar Ivaylo.Il 226 Точки

"Да, аз завърших във Икономическия във Варна, честно казано който не е бил там, няма диплома.

@Todor09

Излагаж се. Аз съм завършил ВСУ, карам и магистратура там. 3-4 курс си намерих мн лесно стаж в банковия сектор (3 интервюта 2 позици...) Навсякъде, където съм имал достъп с работодатели са били разочаровани от кадрите от ИУ - Варна. Миналата година имах стажантка от ИУВ и беше пълна трагедия. Всичките задачи, които и възлагах се налагаше накрая сам да си ги свърша наново. Предаваше ми задания с правописни грешки (и беше точно от твоята специалност СК). Накрая спрях да се занимавам с нея и не и възлагах задачи.

Мисля, че Наков в взел правилното решение, като е избрал ВСУ. ВСУ има огромни ресурси и за разлика от държавните университети се развива всяка година. От ремонти на база, което става всяка година, до постоянно печатане на нови помагала и учебници. Там държат и на преподавателите си. Постоянно ги пращат на обучения и участия по някакви форуми в чужбина. Също така като частен университет могат да си позволят да наемат най-добрите преподаватели по конкретен предмет в БГ, което и правят. От всички университети в БГ топ преподавателите им преподават и във ВСУ. ВСУ има и добри международни партньори. Аз лично съм присъствал на лекции на 3ма преподаватели от University of Cincinnati, които идват по няколко пъти в годината за лекции в ВСУ. ВСУ е партньор с Coventry University по една от техните програми. 

По-горе споменах за ресурсите на университета. Имат едно от най-силните НПО в страната, с което усвояват много европейски проекти благодарение на които се издържа университета. Имат много силни кадри свързани с проектите от ЕС, които всяка година ходят до Брюксел. Разбира се това води и до много контакти. Ноември месец бях на посещение на всички институции на ЕС пак организирано от ВСУ. И само да спомена, че бяхме единсвтения университет, на който беше обърнато внимание от институциите и то по време от годината на "затворените врати" т.е. когато не е отворено за посетители. Ръководителя на НПО на ВСУ е лице за контакт от страна на БГ по програма Хоризонт 2020. Това е най-голямата програма за научно-изследователска дейност в Европа, която за следващия програмен период има ресурс от 80 милрд евро. Смея да твърдя, че от всички университети в страната се обръщат до ВСУ да им помагат с проектите защото нямат квалифицирани кадри. 

 

0
Todor09 avatar Todor09 24 Точки

Това с правописните грешки е нож с две остриета (и аз виждам такива в твоя пост, никой не е безгрешен). Имах съквартирант който учеше във ВСУ (3 години живяхме заедно), той изобщо не стъпваше и завърши с прилична оценка. Нормално да има голям ресурс, след като таксите са от 800лв. нагоре. Имахме един даскал по застрахователно дело, който преподавал там и вика, че просто трябвало да му плащат и вредни, за да се върне отново там. Студентите си говорили по телефона по време на лекция, държат се нагло и тн.. Така че всеки университет си има кусурите. И не, не цъкам аз + и -, за мен това е "беднярщина", не съм тук да пиша "готини" коментари за +-чета. Аз лично ако успея да си изкарам 2-те години, няма да стъпя повече в унивеситет.

2
externo avatar externo 119 Точки

Сега следва НБУ, ЮЗУ или някой подобен и останалите ще паднат като домино :) Везните ще се наклонят в друга посока, супер!!!

4
Todor09 avatar Todor09 24 Точки

ВСУ е един много "митичен" унивеситет laughing

-3
ZlatinStoyanov avatar ZlatinStoyanov 16 Точки

И с "хубави" такси също така...!

3
Hristo_Penchev avatar Hristo_Penchev 388 Точки

Здравейте,

Надявам се, че ще бъде качен запис от конференцията с ВСУ. Информацията ме интересува, както и предполагам много от студентите, но не всеки ще има възможност да присъства.

1
Petya avatar Petya 2462 Точки

Да, разбира се, ще има видео от срещата с ВСУ.

1
Hristo_Penchev avatar Hristo_Penchev 388 Точки

Според мен тази програма ще е най-полезна за хора, търсещи реализация в чужбина. В България съм останал с впечатление, че формалното образование в тази сфера има много малко значение, но например германците са стриктни и ще искат кетап.

2
gudov avatar gudov 274 Точки

По-малко са фирмите искащи "кетап". Но винаги би ти бил плюс. :)

0
Yulia avatar Yulia 1342 Точки

Може би защото просто не знаят колко трагично е положението тук с формалното образование xD

0
Hristo_Penchev avatar Hristo_Penchev 388 Точки

Днес гледах обяви за работа - например големи компании като НР искат диплома. Според мен в българските им клонове са напълно наясно колко малко значи това, но тук има и други причини. Искат формална диплома заради одита. При сертификация по ISO има определени критерии и един от тях е образованието на персонала. На мен като ми искаха дипломата в НР (работя там в момента, но съвсем в друга сфера) ми обясниха направо, че става дума за одит.

1