Loading...
Pafo37 avatar Pafo37 21 Точки

Без държавна диплома на работа?

Здравейте,

В моментя водя типичният спор между мен и родителите ми дали ми трябва държавна диплома за работа.В момента съм първи курс студент в Русенски университет,изобщо не съм доволен и обмислям да прекъсвам и да се отдам изцяло на Софтуни.Имам няколко въпроса:

1.Работодателите искат ли държавна диплома?

2.Може ли липсата на държавна диплома да ми попречи на кариерното развитие за напред(да кажем, че ме наемат, но не ме повишават заради липсата на диплома)?

3.Мога ли да работя в добра компания(добра,разбирайте високо заплащане и изисквания да речем) без държавна диплома?

4.Цени ли се дипломата от Софтуни от работодалите и дали би ми помогнала в кандидатстването за работа?

 

Гледал съм видеа от студенти на Софтуни, които са почнали работи и са прекъснали следването си от университет. защото не са доволни.Мое мнение е че работодателите, не ги интересува къде си завършил, а знанията които имаш.МОЛЯ някой запознат с тези неща, почнал работа,студент или преводавател да изкажат мнение, защото всяка една информация е полезна за бъдещото ми решение.Благодаря.

Тагове:
4
Въпроси за SoftUni
Bobosam avatar Bobosam 185 Точки

Официалната диплома почти никъде не е изискване но е един вид препоръка. Показва твоята организираност и воля да се занимаваш с нещо. Има фирми, в които ако не си поне студент от СУ няма да те викнат на интервю. Останалите вузове за тях не съществуват.  Има фирми, които не се интересуват въобще какво си завършил. Ти сам преценяваш дали си заслужават усилията да вземеш диплома.

3
RFilipov avatar RFilipov 136 Точки

В повечето големи компании в чужбина има нещо като стандарт:

Ако кандидата има поне бакалавърска степен - заплатата трябва да е не по-ниска от определено ниво. Ако имаш магистратура това ниво се вдига. Ако имаш докторантура още повече. Това не важи при всяка фирма разбира се и тези неща важат за кандидатите, които нямат опит.

Дипломите, които се издават от тукашните университети се признават в чужбина по принцип.

За България едва ли има смисъл да коментираме каквото и да било...

0
16/01/2016 18:37:24
deyan.zhekov avatar deyan.zhekov 159 Точки

Здравей,

отговорът на въпроса дали си струва да завършиш университет зависи много от това какви са целите ти в живота.

 

1.Работодателите искат ли държавна диплома? 

На теория - да. Позициите в компаниите обичайно са обвързани с ниво на квалификация. На практика - гледат се познанията много повече от дипломите. Въпреки това е + (за жалост не голям) при кандидатстването да имаш по-висока образователна степен.

2.Може ли липсата на държавна диплома да ми попречи на кариерното развитие за напред(да кажем, че ме наемат, но не ме повишават заради липсата на диплома)?

От опита ми в българските компании - не. Ако плановете ти включват опит за работа извън България - доста вероятно да е пречка.

3.Мога ли да работя в добра компания(добра,разбирайте високо заплащане и изисквания да речем) без държавна диплома?

В България - без проблем. Извън България вероятно ще е пречка, но в никой случай непреодолима.

4.Цени ли се дипломата от Софтуни от работодалите и дали би ми помогнала в кандидатстването за работа?

На този етап не повече отколкото на другите университети.

 

Моят съвет е да си завършиш образованието (в настоящия или друг универститет) като се опитваш да вземеш максимално много от университета. В случай, че усещаш това като недостатъчно може да го комбинираш с допълнителни курсове и в последствие стаж в софтуерна компания.

1
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

Ще ти дам пример с предишната ми работа, където наеха за програмист около 18-19 годишен младеж, който нямаше и намерение да учи в университет. Беше се обучавал предимно сам на програмиране и хобито му беше да чете книги... за програмиране. Шефовете държаха единствено на уменията. 

В даден момент липсата на диплома може и да се окаже спънка (във фирма, където политиката изисква диплома за всички програмисти, или пък за по-високите длъжности, към които би могъл да се целиш). Примерно, международната компания Х има политика, спусната от големите шефове, според която няма как да приемат на работа някой със средно образование; или компания Y, която работи по европейски проекти, където се изисква да речем тийм лидера на екипа да има магистратура. Решението в такава ситуация е лесно - просто записваш някъде и изкарваш диплома, когато предвидиш възможността такава да ти потрябва. Но освен тези фирми има и доста други, където подобни изисквания няма.

По мое мнение в днешно време дипломите за висше образование силно са обезценени поради порочната практика всяка година да се завишават приемите (съответно занижават критериите). Аз поне не познавам човек, който да е започнал висше и да не го е завършил, защото не му достига умствен капацитет. Повечето хора, които прекъсват, го правят по други причини. Досега в историята на моите кандидатствания за работа са ме питали само веднъж какви оценки съм изкарвал по време на следването си и това не беше за особено квалифицирана работа.

Според мен за кариерното ти развитие трудов стаж като програмист е огромно предимство, много повече отколкото някаква диплома. След година и половина в СофтУни и още около година работа в софтуерна компания (ако приемем, че си сериозен и ти се удава), ще си доста апетитна хапка на пазара на труда. А една диплома, която изисква 4 години обучение, без трудов стаж, няма особена тежест, освен ако не е от ФМИ или НБУ.

Така че ако не можеш на този етап да влезеш в елитна специалност, тези години учене няма да ти се отплатят особено добре - говоря не само за знанията, на които очевидно държиш, но и за сигнала, който дипломата представлява за работодателите. Истината е, че без опит в началото е доста трудно, но ако трябва да избираш между диплома от университет и СофтУни (и не можеш да комбинираш двете), имай предвид, че цената във време за едното е почти два пъти по-висока. Да не забравяме, че и СофтУни има партньорства с университети, които са предвидени именно за хора в твоето положение.

Достатъчно млад си явно, за да вземеш решение смело, защото бъдещето е пред теб. Достатъчно си и възрастен, за да приемеш мнението на родителите си като съвет, но да не се съобразиш с него ако не си съгласен. Мисля, че един млад човек, освен, че сам трябва да решава какво да прави с живота си, е и в доста по-добра позиция да прецени как е най-разумно да се развива в сфера, която до преди 15-20 години де факто не е съществувала в България.

14
Pafo37 avatar Pafo37 21 Точки

Истината е че още след 12 клас се целях в Софийски, но не ме приеха и реших да запиша в Русенски.Още не са ми потвърдили от СУ,но изглежда че няма да имам възможност да се преместя при тях, поради броят на приравнителни изпити(пак казвам не съм се свързал с тях).И за мен опциите са няколко:

1.Да прекъсна и да почна изцяло в Софтуни.

2.Да изгубя тази година и да се пробвам отново в СУ(а изпита си е много труден,)

3.Да се преместя в друг университет(но кой?)

и като цяло аз не мога да избера кое е най-добре за мен.До преди няколко седмици живях с идеята, че трябва да съм в СУ,жив или умрял, но после се замислих каква файда само с математика да ми наливат главата, като няма да имам полза от нея.В Русе не ми стои, искам в София най-малко заради това че няма да съм под онлайн форма на обучение, а присъствено което е плюс.В момента уча глупости,за бога учих паскал, а другите неща са физики,ел.измервания и т.н.Друг вариант, който обмислям е да запиша задочно в РУ и да ходя в София.Не знам,ако някой има други мнения, с удоволствие бих ги чул.

0
ttitto avatar ttitto 1153 Точки

Ученето в държавен университет паралелно със Софтуни има предимство, че цената, която ще платиш за диплома ще е много по-ниска отколкото ако учиш в университет партньор на Софтуни. Но пък има и голям недостатък - двете учебни програми не са съобразени една с друга и ще видиш голям зор първите две години докато приключиш със Софтуни. Аз лично не мисля, че някой е в състояние да кара програмата на Софтуни паралелно с друго обучение (освен партньорски ВУЗ) и да има отлични резултати (освен ако не е гений).

С оглед на горното мисля, че ако държиш и на диплома, и на Софтуни имаш два варианта: 1. Отлагаш си следването в Русе с две години и натискаш здраво Софтуни, след което продължаваш в Русе 2. Местиш се във ВУЗ партньор (напр Варна ти е най-близо) и ти признават изпитите от Софтуни, тече ти времето, през което си записан като студент в системата на МОН и след като завършиш Софтуни се явяваш само на останалите изпити във ВУЗ-а (по-скъпо, но пък след Софтуни вероятността вече да работиш на много добра заплата е много голяма)

1
Eclipsa avatar Eclipsa 30 Точки

Дипломата от РУ не е ценност, заради която си струва да си губиш времето - едва ли някой ще я оцени. Ако родителите ти много, ама много държат на нея, прехвърли се в задочна форма на обучение и ходи в Русе само на изпити, а същевременно си карай по програмата на СофтУни. В СУ има смисъл да учиш, ако ти се учи избраната специалност. Ако не - по-добре не се захващай - там не е "отбий номер" като в другите ВУЗ-ове. Вярно, дипломата от СУ има стойност, но за работодателите, все пак, най-важното са уменията. Аз си имам диплома от СУ, даже с две специалности, но до сега винаги съм я представяла СЛЕД започване на работа, колкото ТРЗ-то да си попълни документацията. И сега си доучвам тук не за диплома, а за удоволствие и за нови знания, които, надявам се, ще ми се отразят положително на възнаграждението в текущата ми работа.

Понеже виждам, че си объркан, препоръчвам ти да изгледаш първите 15 минути от речта на Стив Джобс пред студентите от Станфордския университет. Ако не ти е позната, вероятно ще ти подейства вдъхновяващо. Не изпадай в еуфория (тя не е добър съветник), просто приеми, че има перспектива, различна от тази, която виждат родителите ти.

Ето един линк със сравнително добър превод на български (шрифтовете ги чети като "сериф" и "сан-сериф"):

http://vbox7.com/play:2226528b

Успех!

0
izahariev96 avatar izahariev96 14 Точки

Дипломите издавани от университетите партньори на СофтУни признават ли се извън България както тези от ФМИ?

0
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.