Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

ArmenPotourlyan+deleted! avatar ArmenPotourlyan+deleted! 488 Точки

[Discussion][Course Modules] Tech Module or Professional Modules?

Здравейте, колеги,

Моля ви за вашето мнение и препоръки относно един актуален въпрос: Да запиша ли Tech модула или направо да премина към професионалните модули*?

 

Подозирам, че много от колегите ги вълнува този въпрос – както тези, които са приети след изпитите на 24 април 2016, така и предните групи, които изкараха Java Fundamentals и Teamwork & Personal Skills. Надявам се да се получи добра дискусия и ще бъда изключително благодарен, ако се включи и екипа на СофтУни и хората, които са се заели с подготовката на Tech модула.

 

Нека ви въведа с няколко изречения в моята дилема по темата.

При съобщаването на новата програма на СофтУни, Tech модулът беше представен като свързващо звено между Programming Basics и по-сложните курсове в следващите модули (C# Advanced, OOP, High-Quality Code и т.н.), нещо като преходен модул, който да улесни и подготви студентите за това, което предстои, и паралелно да ги запознае с технологиите около четирите професионални направления (C#, Java, JS, PHP), предлагани от университета. Като разглеждах задачите, давани на предишни изпити на C# Advanced и OOP, обаче, ми се стори, че е напълно във възможностите ми, да се справя с тези курсове без особени главоболия. От друга страна пък съм имал сблъсък и с Java и JavaScript (единствено PHP не съм пипвал никога), т.е. до някаква степен съм запознат какво предлагат тези езици. Сега, разбира се, не претендирам за особени знания, но оспорвам, че може би няма да науча много нови неща в Tech модула за тях. В резюме – преценявам, че нито ми е нужен полегат преход към по-сложната материя, нито пък ми е привлекателна идеята за запознаване с четирите направления.

 

Какви са контрааргументите?

  • Може би все пак ще науча нещо важно за технологиите около въпросните езици.

Technology != Language и тук се надявам на осветляване от страна на екипа на Софтуни за това какво ще ни предложат конкретно за всеки език, една идея по-детайлно.

  • Кредити, кредити и пак кредити.

Tech модулът дава 12 кредита, които са ключови според мен, понеже без тях не се достига кредитната граница от 100 (трите задължителни модула дават 3 x 27 = 81, с 9 от Programming Basics излизат 90), при която СофтУни обяви, че ще оказва помощ за стартиране на работа на студентите си. Алтернатива за набиране на кредитите са отворените курсове (най-вероятно три отворени курса, всеки по четири кредита), но това означава допълнително натоварване.

 

Засега по-скоро клоня към стартирането на професионалните модули. Ще се радвам да видя вашите аргументи за и против записване на Tech модула.

 

* Въпросът е по-скоро за професионалните модули C# и Java, тъй като JScript и PHP започват чак септември.

Тагове:
1
Въпроси за SoftUni 27/04/2016 16:00:39
gdurankiev avatar gdurankiev 982 Точки
Best Answer

Здравейте

Относно дискусията дали да се пропуска модула, или не, има два варианта - да можете и да не можете. 

Причините са прости - модула могат да пропуснат само хора от предишните два Programming Basics курса - януари и февруари - те са изкарали пълния Programming Basics курс и това значи,че са изкарали и половината на Tech модула. От тях шанса да пропуснат този модул имат хората, които са изкарали отличен резултат и желаят да рискуват.  

За хората, изкарали Coding 101 и последвалия изпит няма да има възможност за прескачане на Tech, понеже курса Coding 101 е само половината от основополагащия курс.

Да обобщим - мартенския Programming Basics и всички следващи се разделя на 2 части - Coding 101 (приемен) и Programming Fundamentals (част от Tech) - тези две части сега са равностойни на Programming Basics за Януари и Февруари - изпитът, който се проведе на 24-ти март. 

Във ваша полза би било да изкарате Tech модула, за да разширите и затвърдите своите основни познания по програмиране. Той няма да представлява просто тестване на технологии и езици - процесът на ориентация ще бъде вплетен в цялостния процес. 

Ако имате нужда от повече информация винаги можете да попитате на info@softuni.bg или да пишете тук - аз оставам на разположение :)

 

6
18/05/2016 15:06:23
ArmenPotourlyan+deleted! avatar ArmenPotourlyan+deleted! 488 Точки

Вписвам се в критериите и бих желал да рискувам. Имам два въпроса:

  1. В системата нямам официален начин да запиша професионален модул. Какво трябва да направя?

  2. Мога ли да кандидатствам за стипендия, въпреки че искам да пропусна Tech модула?

0
gdurankiev avatar gdurankiev 982 Точки

В такъв случай ще трябва да се обърнете към info@softuni.bg 

Относно стипендията, щом имате възможност да кандидатствате, то би трябвало да я запазите и в професионалните модули. 

1
28/04/2016 15:07:12
Thenis avatar Thenis 219 Точки

Може ли да попитам дали имаме още шанс да получим имайл за стипендия понеже имам 500/500 на PB изпита? Питам защото не знам дали да чакам още малко или да си плата сега таксата за Tech модула.

1
StaVykoV avatar StaVykoV 169 Точки

Кредитите не са проблем. За тези 4 месеца които ще спестиш от Tech модула, можеш да напреднеш в направлението което си избрал и да изкараш 4 месеца повече там - от където се събират отново кредитите. В крайна сметка ще стане така, че кредити за работа ще имаш по едно и също време, но ще си минал повече материал от модула ти.

1
ralitsa_d avatar ralitsa_d 171 Точки

И аз съм пред същата дилема.

От една страна ще ми е интересно да се запозная по-подробно с Java, JS и PHP.

От друга страна положих доста усилия по време на Programming Basics и ми се иска да продължа да се уча и да надграждам в това направление.

В края на месеца напускам работата си и ще се концентрирам изцяло върху програмирането, съответно предпочитам да се занимавам с нещо, за което вече имам някаква основа, а не да започвам отново от 0.

btw, след Programming Basics получих 3 кредита, а не 9. Изглежда и при определянето на кредитите нещата не са напълно ясни.

1
msmilkoff avatar msmilkoff 338 Точки

"По-подробно" е силно казано. Освен това, ако и работа ще напускаш, поне според мен няма смисъл от Tech Module. Спокойно може да си решаваш задачки и да си гледаш лекции от този модул, в който според "изтекли" снимки от програмата се включват доста basic неща, а в същото време ще научаваш нещо ново от професионалния модул.

2
g_kancheva avatar g_kancheva 46 Точки

Споделям мнението Ви,  aз също съм избрала с какво искам да се занимавам занапред, но за момента нямам възможност да запиша някой от професионалните два модула, а само Tech модула. И при Вас ли е така?

0
ArmenPotourlyan+deleted! avatar ArmenPotourlyan+deleted! 488 Точки

Нямам официално в системата опция да запиша професионален модул, ако това е въпросът Ви. Доколкото ми е известно, трябва да се говори на място за тази възможност или може би с кореспонденция на info@softuni.bg.

0
g_kancheva avatar g_kancheva 46 Точки

Съжалявам за Вие-то, имах предвид мненията на всички, които са отговорили :). А кога е крайния срок тогава за записване на професионален модул и как можем да разберем каква ще е заетостта и програмата? Пак по и-мейл предполагам?

0
ArmenPotourlyan+deleted! avatar ArmenPotourlyan+deleted! 488 Точки

В графика на залите виждам, че са сложили C# Fundamentals модула - 5 пъти в седмицата в Inspiration Lab: 3 пъти лекции и 2 пъти упражнения. Java засега не виждам, предполагам че ще добавят скоро... За крайния срок не знам, може би същия като за Tech модула - 12 май.

0
petar.dimitrov.86 avatar petar.dimitrov.86 450 Точки

В крайна сметка някой успя ли от групите януари и февруари да запише директно професионален модул? Тая вечер ще ходя при тях на място и да съм подготвен с решение

1
ArmenPotourlyan+deleted! avatar ArmenPotourlyan+deleted! 488 Точки

Аз им звънях няколко пъти и накрая се свързах. Провериха ми успеха и ми добавиха опция за плащане на C# Fundamentals май 2016 - излиза ми като възможност в менюто Заплащане. Препоръчвам на всички или да звънят на телефона, докато някой вдигне, или да отидат директно на място - по всичко личи, че няма как да станат нещата с пращане на и-мейли.

2
05/05/2016 11:38:08
luki_strike avatar luki_strike 9 Точки

Здравейте и аз имам на изпита април месец 500/500 точки. Записах Tech Module, понеже някъде четох, че следващото ниво стартира септември месец. C# Fundamentals май 2016 - нямам такъв модул в менюто, но имам C++ Programming - май 2016.

0
ArmenPotourlyan+deleted! avatar ArmenPotourlyan+deleted! 488 Точки

За да получиш такава опция трябва да се обадиш на телефона, посочен в меню Контакти, или да говориш на място на рецепцията. C++ е отворен курс. C# Fundamentals e първият модул от професията C# Web Developer. C# Fundamentals и Java Fundamentals стартират май месец, а JavaScript професията стартира септември (за PHP не съм сигурен кога започва). Ако вече си платил за Tech-модула, а пък искаш да караш директно C# или Java Fundamentals, ти препоръчвам да им звъннеш, за да ти дадат информация дали може да се направи нещо по въпроса...

0
Reverie avatar Reverie 16 Точки

Аз имам малко друг въпрос. От стария випуск съм и ми пратиха на пощата, че мога да презапиша Tech Module, мога и C# Fundamentals (мога и да се запиша на Java-та). Въпроса ми е мога ли да презапиша и двата модула - примерно единия присъствено. а другия онлайн? Принципно искам C# професията и съответно да запиша C# Fundamentals, но искам да видя и Tech модула?

0
ArmenPotourlyan+deleted! avatar ArmenPotourlyan+deleted! 488 Точки

Убеден съм, че при представянето на СофтУни 3.0 споменаха, че е възможно студент да запише два модула едновременно. Някои неща се измениха от представянето насам обаче и на твое място бих се свързал с екипа на СофтУни. Логически не виждам причини да ти откажат, но все пак им се обади и питай.

0
radoslavsk avatar radoslavsk 2 Точки

Здравейте,
Минах курса Programming Basics - октомври 2015. Сега приключват Teamwork и Java Fundamentals март 2016. Ако желая да следвам JavaScript, какви са ми възможностите в момента ? На мен ми се върти в главата да запиша C# Fundamentals за 4 месеца и след това септември месец да се захващам с JavaScript. Мнение/препоръки от ваша страна ? : )

0
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.