Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

Runnaway avatar Runnaway 5 Точки

Здрав код в здраво тяло! Как да имаме повече енергия, да бъдем по-продуктивни и по-щастливи?

Моят опит показва, че продуктивността се повишава, когато сме се погрижили и за тялото си (посредством движение, добро хранене и подходяща почивка), а не само с четене на книги/лекции и писане на код. 

Римляните са казали: "Здрав дух в здраво тяло!" 

За целта отварям тази тема, в която може да пишете, ако имате въпроси, свързани с обездвижване, недобро хранене или производните фитнес-теми. 

 

Поздрави, 

Един здрав бъдещ програмист! :) 

22
Общи приказки 01/09/2016 16:55:28
DStefanow avatar DStefanow 112 Точки

Аз лично отивам да плувам преди здравото кодене и помага много, защото пречиства мозъка и задвижва цялото тяло, относно ядене ..... ям всичко, което ми падне ! :D

3
Runnaway avatar Runnaway 5 Точки

Това е страхотно! Радвам се, че си намерил някакво раздвижване, което хем ти харесва, хем работи. :) 

Не е хубаво да ядеш всичко, което ти падне. Моят съвет е да избягваш олио/маргарин/готварска сол/бяла захар/тестени изделия с купешки произход и всякакви овкусени и подсладени храни/напитки (натриев глутамат и източниците на фенилаланин). 

Опитай и пиши дали намираш разлика в начина, по който се чувстваш!

2
YavorSpassov+deleted! avatar YavorSpassov+deleted! 133 Точки

Бягам по 5км на кростренажор всеки ден. Това ми решава проблема с обездвижването.
За яденето ти трябва самоконтрол. Ако ядеш прекалено много, никакви тренировки няма да ти помогнат, а даже могат да ти увеличат апетита и оттук проблемите с теглото.

1
ttitto avatar ttitto 1153 Точки

@YavorSpassov Колко време ти отнема това?

0
DiyanTonchev92 avatar DiyanTonchev92 231 Точки

Нещо на мен не ми се струва много добра идея да ми отговарят на въпросите, свързани с хранене и движение, във форума на СофтУни :D

1
19/05/2016 23:45:17
Runnaway avatar Runnaway 5 Точки

Добре. На твоите въпроси няма да отговарям. :) 

 

#Обещано! :) 

2
DiyanTonchev92 avatar DiyanTonchev92 231 Точки

Много гурута :)

0
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

Ами мен ме интересува един много важен въпрос :)

Хората обикновено правят това, за което са мотивирани. Например повечето хора, за да се наемат да четат книги и пишат код по цял ден, най-верояно имат голяма мотивация зад това.

Например стават 8 сутринта, за да могат в 9 да са в СофтУни и да решават задачи с други хора.

Как обаче хората могат да се мотивират да станат вместо в 8, в 6 сутринта, за да тичат в кварталния парк или да направят нещо друго полезно за тялото си?

 

7
Alex0101 avatar Alex0101 374 Точки

Здравейте 

Относно мотивацията за спортуване при мен нещата са доста интересни. За да се накарам да тичак, карам колело плувам- неща които се опитвам да превя редовно, се заобиколих с разни джаджи,  електроника - часовници , гривни и тн. Там има интересни подходи самия апликейшан те подканва да се пушваш все повече. При мен това работи.

4
19/05/2016 15:43:28
KrasiNedew avatar KrasiNedew 65 Точки

Грижата за тялото не се изразява само в тренировки (било то фитнес, бягане в парка, спорт, бойни изкуства и т.н). Основния фактор е храната, която се приема. Не е задължително да станеш в 6 за да направиш нещо полезно за тялото си. Достатъчна е инвестицията в качествена храна. Казвам инвестиция, понеже ако искаш качество на нормална цена трябва да си приготвяш храната сам, което изисква много време (на мен лично ми отнема около час на ден). По-добрият вариант, ако разполага човек с достатъчно финансови средства, е закупуването на готова храна (салати, плодове, месо, мляко). Минусът е, че не е толкова вкусна, колкото един бургер или нещо подобно, и ако се храниш всеки ден с това омръзва (затова аз лично си правя cheat meals по 2-3 пъти на седмица). Иначе чистия начин на хранене, особенно пък комбиниран с тренировки, макар и те да не са основен фактор, носи изключителен тонус и енергия през целия ден.

Примери:
1. Едно кисело мляко с плодове за закуска в 8 е много по-добър вариант от 2 баници със сирене.
2. Салата комбинирана със 100-200 грама месо за обяд е по-добрия вариант от бургер с пържени картофи или подобни алтернативи.
3. Късното ядене на тежки храни носи със себе си редица неприятности (допълнително тегло, производство на ензими за обработката на тази храна, което пък води до безсъние или неспокоен сън). Затова е много по-добре за вечеря да се избягват тестени изделия, пържени храни и захарни изделия. Тяхна алтернатива е най-добре да бъдат салата + плодове. Ако се тренира е хубаво да се добави и месо.
4. Не на последно място са напитките, които консумираме. Те са също толкова важни колкото храната. Най-добрата напитка, поне според мен е водата. Но това важи по-скоро за хора, които си броят калориите и имат ясна представа от кое и по колко приемат на ден и имат ясна цел за това как искат да изглеждат и колко енергия да имат. В общия случай малко алкохол или пък една кола на ден не е чак такъв фактор. Разбира се, ако се прекалява с някое от двете, това би довело до спад в енергията и цялостния тонус на тялото.

Аз си нямам и на идея какъв е твоя начин на хранене, говоря в общия случай според това, което наблюдавам при по-голямата част от хората. Също така по-горе споделям моя личен опит за това, което съм открил, че работи най-добре за мен и  моето тяло. Не казвам че всичко би било на 100% вярно за някой друг, нито пък съм професионален диетолог. Просто човек, който се стреми да постигне и поддържа най-добрата си физическа форма.

4
19/05/2016 15:56:28
DiyanTonchev92 avatar DiyanTonchev92 231 Точки

Вижте хора, това е тема касаеща здравето. При такива теми трябва доста да се внимава, когато се изказва мнение и внимателно трябва да се проверява това, което казваме или някой казва на нас. Могат да се чуят всякакви мнения, всякакви крайности и дори фанатизми и съм забелязал, че хората лесно се доверяват, особено когато звучи логично. При здравето и грижата за тялото обаче невинаги всичко е логично. Нещата са много относителни. Не искам да звуча хейтърски, но моят опит показва (нали за лични опити става дума), че по тази тема истината (то няма и абсолютна истина) не се открива по форумите. Хората, които могат да дадат смислен и добър съвет относно здравето, много добре знаят, че не е мястото да го правят по форумите. Извинете ме, но хайде да не правим втора БГ Мама.  Сама по себе си темата е супер, но резултатите, до които вероятно ще доведе - не.

3
23/05/2016 17:33:32
WifiAvivi avatar WifiAvivi 151 Точки

Как да си запазим зрението при дълги години работа с компютър?     
 

4
alex1966 avatar alex1966 255 Точки

Здравей, аз лично често правя почивки докато съм на компютър, я за да ям, я да изляза да потренирам, в смисъл всичко но не и екран.

1
Runnaway avatar Runnaway 5 Точки

По темата съм некомпетентен, че даже и с късогледство (-3.5), но откакто работя на компютър зрението ми не се е развалило повече от това, което си причиних четейки учебници и тетрадки в гимназията. 

Обмислям да се оперирам, за да отстраня късогледството! :) 

2
DStefanow avatar DStefanow 112 Точки

https://softuni.bg/trainings/1260/how-to-avoid-eye-fatigue-when-working-with-computers много добра тема за очите! 

 

Препоръчвам ти силно и приложението Iris, което е безплатно и регулира синята светлина на компютъра и ти подсказва на определено време да правиш почивки! (:

2
RFilipov avatar RFilipov 136 Точки

Преди здравото кодене мачкам бира кебабчета и кюфтета (даже и по време на кодене). Всичко наред ли ми е?

5
Runnaway avatar Runnaway 5 Точки

Ако се чувстваш добре така, значи всичко е наред! :) 

Никой не е казал, че е задължително да се яде чисто или да се тренира. :) Все пак една от фундаменталните основи на щастието е здравето и с тази цел пуснах темата.

0
19/05/2016 20:00:13
rado84 avatar rado84 1 Точки

Аз пък мислех, че фундаменталната основа на щастието е само една - процес, за който трябват двама души... cheeky

0
26/05/2016 12:59:47
Runnaway avatar Runnaway 5 Точки

rado84, няма как да се съглася с това. 

Споделянето на щастието безспорно го увеличава, но в центъра на твоя живот седи един-единствен човек и това си ти. blush

 

2
Nikola_Andreev avatar Nikola_Andreev 671 Точки

Онзи ден (сряда) станах в 6:00, тичах 45 минути. После от 9 до 14:00 кодих и от 14:30 до вечерта бях на работа. Не съм пил кафе даже, а се чувствах супер бодър през целия ден. 

3
Runnaway avatar Runnaway 5 Точки

Би ли го повторил, ако всеки път се чувстваш така? :) 

0
Nikola_Andreev avatar Nikola_Andreev 671 Точки

Не го правя за 1 ви път и да бих го повторил. 

1
Runnaway avatar Runnaway 5 Точки

Това е идеята на темата - да се замислим за нещата, които ни помагат да сме по-продуктивни, да се чувстваме по-добре и да бъдем по-здрави!

Браво! Продължавай смело! Ако имаш някакви въпроси, ще очаквам да пишеш. :) 

1
quickben avatar quickben 966 Точки

Ако нямаш опит и искаш да се пребориш да си от най-добрите студенти във своя випуск, то поне за година и половина - две, трябва да забравиш за здравословен начин на живот, не за друго просто отнема време което иначе можеш да вложиш в учене.

Сиреч - храната е за слабите :)

(ЛИЧНО МНЕНИЕ)

 

5
ttitto avatar ttitto 1153 Точки

Това, че здравословният живот отнема много време, е абсолютна заблуда. Мисля, че няма човек, който да има желание и да не може да отдели два пъти по 15 минути на ден за физ. упражнения.

Мога да споделя опит: закуска около 8 ч. , 10:30-10:45 физ. упр. , обяд около 13ч, 15:30-15:45 физ. упражнения вечеря 18-18:30

Физ. упражнения да са с леко натоварване, много на брой повторения с малки паузи между сериите и обхващащи голям брой мускули (напр. лицеви опори, коремни преси, клекове с гири повдигани над главата и др. ) Можете да потърсите в гугъл за Tabata;

Храната, основно зеленчукова и месо, и всичко, което ви се поиска да похапнете, но в малки количества. Никакво кафе или теин съдържащи чайове. И двете причиняват стесняване на кръвоносните съдове, на което се дължи пикочогонното им действие и повишаването на кръвното. Дори и да пиете повече вода то тя не достига до клетките, а директно се изхвърля докато тялото не се изчисти от кофеина и теина. Това води до невъзможността водата да изведе от клетките отпадните продукти от обмяната на веществата. А стесняването на кръвоносните съдове води до неправилно оросяване на мозъка и по-бърза умора.

С този режим миналото лято успях от талия 108 да достигна до 93 см само за около 2 месеца и без да искам да убия някой от глад. Зимата е малко по-трудно да се мотивира човек заради семейни празници с много кулинарни изкушения, но по-големите инати ще се справят и с това.

Темата, разбира се  е много обширна, но с тези няколко щриха се опитах да опиша как аз разбирам здравословния живот. Дано е полезно на някого!

2
19/05/2016 22:23:01
Runnaway avatar Runnaway 5 Точки

Аз ходя на работа, тренирам и редовно играя футбол и мисля, че мога да бъда топ-студент, правейки всичко това, ако не и повече! :) 

Благодаря ти, че го сподели с нас, но само си представи, че сутрин, преди да отидеш в СофтУни, потичаш в парка, поплуваш или направиш една 30-минутна тренировка на лостовете... Гарантирам ти, че продуктивността ти ще се вдигне поне с 30%. ПОНЕ! :) Това не е лично мнение, а опит! ;) 

0
Runnaway avatar Runnaway 5 Точки

Според мен е добре казано. Споделяш личния си опит, а не се опитваш да насадиш някаква идея в главите на хората. 

Радвам се, че си намерил рецептата за себе си! :) 

На разположение съм, ако имаш въпроси за упражненията или храненето. :) 

 

Успех!

0
borislav9212 avatar borislav9212 745 Точки

Аз съм запален по фитнеса. Ходiх две години по 5 дни в седмицата и бях на хранителен режим. Но почнах да уча в Софтунито от януари и забравих фитнеса. Не съм ходил от януари и режим не спазвам вече. Отдал съм се само на ученето и оставих нещо без което преди не можех и ден. Но ученето изисква жертви, за да успеем трябва да учим по-много, минимум 8-10 часа днесвно и като трябва и да си готвиш и чистиш и забравяш за спорта. Сега главната ни цел е да завършим отлично и да се научим да кодим, пък после и във фирмите ни ще си има фитнеси и ще си ходим.

2
19/05/2016 21:33:00
Runnaway avatar Runnaway 5 Точки

Здрасти, Боби! 

Харесва ми всеотдайността ти, но не мога да се съглася. Все едно да кажеш - ми да ходим по 8-10 часа на ден на работа и след няколко години като изкарваме (все същите пари) ще започнем да обръщаме внимание на тялото си. Не, че не е възможно... просто последиците от обездвижването и яденето на несъдържателна храна ще бъдат много трудно обратими. Все пак с възрастта метаболизмът ни се забавя.. И аз искам да съм на 20, но вече съм на 30. :) 

Съветвам те да намериш едни 30 минути, които да посветиш на тялото си и да не забравяш добрите навици в храненето. :) 

Много важно е да не си навиваме на пръста, че трябва нон-стоп да учим/кодим. Не е възможно да сме 100% продуктивни през целия ден. Ще дам пример с изпитите. На колко изпита сте седяли от 1-вата до последната минута без да станете, без да се раздвижите, да се разсеете, да подишате чист въздух или да се разходите? Имаше ли моменти, в които сякаш не можете да се концентрирате - знаете нещо, но не можете да се сетите точно как да "достигнете" до знанието. Без почивка за ума и тялото сме за никъде! Не подценявайте почивката! 

2
iliev72 avatar iliev72 147 Точки

Мечтай си някой да мисли за твоята физическа подготовка.

Ако не си създадеш сам условия за спорт не чакай на фирмата в която работиш.

0
borislav9212 avatar borislav9212 745 Точки

В голямите IT фирми си има фитнеси, барове и още много други глезотиййки.

0
enevlogiev avatar enevlogiev 1168 Точки

Напоследък игнорирам асансьора.

7
Runnaway avatar Runnaway 5 Точки

Натоварването от качването на стълби (веднъж) е пренебрежимо малко. Аз лично не препоръчвам качване и слизане по стълби N пъти, поради неприятен опит, който имам по време на едно състезание за катерене на стълби в Litex Towers от миналата година. Толкова беше прашно, че кашлях поне няколко седмици! 

Добро начало е да игнорираш асансьора, но помисли какво би правил, като движение, което да те кара да имаш повече тонус/енергия и да си по-продуктивен, пишейки код! ^_^ 

 

Успех!

0
StaVykoV avatar StaVykoV 169 Точки

Аз се занимавам със силов трибой всеки делничен ден. Заедно с работата и по 5-6 часа на ден кодене и гледане на лекции ми идва малко тежко...добре, че е отбора на тренировките, че да имам социални контакти :D

2
Runnaway avatar Runnaway 5 Точки

Това е страхотно! Ако оставим социалните контакти на страна: Как се чувстваш, когато тренираш след като си кодил 5-6 часа? Или обратното - като тренираш и след това кодиш 5-6 часа?

 

:) 

0
StaVykoV avatar StaVykoV 169 Точки

Зависи, ако сме правили максимални опити, нервната ми система е доста изтощена и не ми се мърда даже :D. Иначе се чувствам страхотно.

1
Runnaway avatar Runnaway 5 Точки

Тук вече отиваме в друга тема: какви са конкретните цели, които си си поставил. 

:) Успех, колега!

0
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.