Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

Runnaway avatar Runnaway 5 Точки

Здрав код в здраво тяло! Как да имаме повече енергия, да бъдем по-продуктивни и по-щастливи?

Моят опит показва, че продуктивността се повишава, когато сме се погрижили и за тялото си (посредством движение, добро хранене и подходяща почивка), а не само с четене на книги/лекции и писане на код. 

Римляните са казали: "Здрав дух в здраво тяло!" 

За целта отварям тази тема, в която може да пишете, ако имате въпроси, свързани с обездвижване, недобро хранене или производните фитнес-теми. 

 

Поздрави, 

Един здрав бъдещ програмист! :) 

22
Общи приказки 01/09/2016 16:55:28
rado84 avatar rado84 1 Точки

Ако ми трябва раздвижване, от нас (Центъра) до СофтУни отивам пеша и се връщам пеша и после така съм се раздвижил, че цяла седмица мога да реанимирам пред компютъра.

3
Runnaway avatar Runnaway 5 Точки

Смяташ ли това за нормално, колега?

Да не можеш да потичаш, да клекнеш, да вдигнеш нещо тежко или да хвърлиш нещо? :) 

1
rado84 avatar rado84 1 Точки

Не че не мога да тичам, но предпочитам да си пазя силите за възвратно-постъпателни движения за лепене на плочки тип "Първолет Каракочев", ако ме разбираш.
Да клякам не изпитвам нужда, далеч по-удобно е на стол или ако щеш на някоя каменна саксия, като тия по ул. "Пиротска".
Тежко вдигам всяка сутрин в тоалетната, а от време на време си вдигам и компютъра, който е към 30-ина кила заради сървърната кутия, в която се намира и това ми е достатъчно раздвижване.
Колкото до хвърлянето - в наш'та компания хвърляме единствено пиратки и мини-гранати по Нова Година.

1
Runnaway avatar Runnaway 5 Точки

Уважавам позицията ти и забавните саркастични метафори, които така умело използваш, описвайки ежедневните си физиологични потребности. :)  

Успешен ден! ^_^ 

0
iliyanaydenov avatar iliyanaydenov 25 Точки

Преди 3 години ме оперираха от дискова херния и причината беше заседналия начин на живот, работа на стол по цял ден, а след работа никаква физическа активност. След операцията всичко се промени за мен и вече не мога да си позволя да не се движа или спортувам, защото рискувам да получа херния на друг прешлен.

Обичам доста да спортувам, занимавам се с планинско колоездене, в определен период съм тренирал вдигане на тежести, кросфит, фитнес.

Откакто съм в СофтУни си изградих следния режим - сутрин ставам между 05:00 и 05:30, колкото по-рано, толкова по-добре, след това пиша код и уча до 08:30, после отивам на работа и в обедната почивка отивам да тренирам, вечер почивка. Събота и неделя - само учене с вечерни разходки в парка.

Готвя се за състезание в момента - обиколката на Витоша 100км и интерсното е, че събитието ще е 1 ден преди изпита по Java. Ще бъде интересно преживяване

Казвам всичко това, защото хората не си дават сметка колко е важно да си здрав. Може да си много добър програмист и да изкарваш много пари, но ако здравето ти е зле, нищо няма значение. Говоря с много клишета, но е вярно и човек трябва да се замисли.

9
20/05/2016 10:38:28
Victuss avatar Victuss 18 Точки

Малко по-нагоре имаше въпрос какво може да ни мотивира да спортуваме. По-добър мотиватор от здравословните проблеми няма. :) Но всеки го разбира на собствен гръб. Аз чак до операция не съм стигал, но чувствах прешлените на кръста като срастнали. Почнах кинезитерапия и си я продължавам вече 3-4 години профилактично. Ето лесни упражнения за травмирани програмисти(врат и кръст):

https://www.youtube.com/watch?v=UWaDoDw9Jss

https://www.youtube.com/watch?v=-MojH2TwHhg

 

Та така:

На един час кодене - два часа ходене.

И не слушайте г-н Наков за 8-10-12 часа писане на код и даже, когато се храните. :)

3
Runnaway avatar Runnaway 5 Точки

Безспорно сте прави и двамата - здравословното състояние ни мотивира да се вземем в ръце. Т.е. резултатът от положените ни усилия (в конкретния случай - да не правим нищо освен да учим и да седим на стола) са мотиватор №1. В същото време, когато полагаме усилия да сме здрави се наслаждаваме на резултатите. Пак мотиватор №1. :) Не съм чувал за човек, който е изкарал плочки и после пак се е запуснал до бирено шкембе. Надали има такъв случай в историята! :) 

1
Runnaway avatar Runnaway 5 Точки

Изобщо не ми харесва това, че вместо да коментираш конкретните упражнения от видеата, постнати от колегата, веднага призоваваш модераторите да се намесят. 

Аз призовавам ли модераторите да се намесят, когато хора описват в постовете си как прекарват 16-18 часа дневно пред монитора, пишейки код.

0
ralitsa_d avatar ralitsa_d 171 Точки

Когато имам на разположение цял ден само за код,формулата е час кодене --> 10-15 минути раздвижване --> repeat. А дали ще е разходка до магазина, малко домакинска работа или няколко упражения - важното е да стана от компютъра и да разведря :) Браво на колегите, които могат да кодят по 8 часа без прекъсване и без почивка, но при мен това не работи...

През другото време гледам да ходя пеша, колкото може повече - да вървя, вместо да се кача на метро за една - две станции; да се качвам по стълби, вместо по ескалатори и асансьори; когато не съм на лекции, ходя на работа с колело.

Храненето наистина е важно, но сега с работа и лекции няма начин да отделя и 30 минути за да си я приготвям. Все пак гледам да спазвам някакви принципи - повече риба, по-малко (почти никакви) други меса, повече плодове и зеленчуци.

От следващия месец, когато спра да работя, съм решила да си направя по-сериозен режим на кодене, упражнения и хранене, пък дано да ми се получи :)

3
Runnaway avatar Runnaway 5 Точки

Sky is the limit, Рали! 

Ще се получи, разбира се! Аз съм на разположение, ако имаш въпроси!

Успех! :) 

1
IvoArsov avatar IvoArsov 44 Точки

Добро утро , 

ето какво правя аз, освен заниманията ми в СофтУни и изкарването на кинти (което за мое щастие правя от вкъщи).

През ден се опитвам да ходя на фитнес, за жалост не винаги ми се отдава възможност. Не съм някакъв маниак - химик, а по-скоро ходя за тонус и правя някакви общи упражнения. Отделям от 30 мин. до час за кардио упражнения в края на всяка тренировка. Чат - пат, като ми се насъберат гадости си изкарвам яда на боксовата круша ... помага ;)

Преди време често ходехме да стреляме по стрелбищата, и това има успокояващ ефект :) 

Ако си намеря компания се опитвам през уикенда да излизам извън града, било то по планините или на някаква екскурзия.

Хранене:

Избягвам пилешко и свинско, предпочитам телешко, единственото газирано което пия е ... бира. За безалкохолно предпочитам вода или домашно направени фрешове.   

2
22/05/2016 10:04:50
Runnaway avatar Runnaway 5 Точки

Моят съвет към теб е да се поинтересуваш за програма, която съответства на твоите физически умения и нужди. Какво имам предвид - да увеличиш ефективността на прекараното време във фитнеса, а не просто да го губиш. Така или иначе си постоянен. Можеш да постигнеш по-добър резултат, възползвайки се от това постоянство.

Вторият ми съвет е да се поинтересуваш от храната, но спирането на безалкохолните (подсладени) напитки и захар/сол/олио/маргарин е много важно. От там нататък всичко е много по-лесно. 

 

Успех! :) 

0
IvoArsov avatar IvoArsov 44 Точки

Имам си програмка, Full body за качване на килца, щото съм малко гърчав за ръста си (185см и само 75 кила). Общо взето разделена на 2 дни , като се правят кръгови упражнения. Започва се от крака, минава се през гръб, гърди, рамене, бицепси, трицепси и пак крака. По - голями почивки. За сега се чувствам добре, но след месец - два мисля да я сменя.

С храненето обаче идва голямия проблем, защото като съм в движение се налага да ям каквото намеря, а за момента не мога да си позволя да не съм в движение.

1
Runnaway avatar Runnaway 5 Точки

Звучи като обещаващо начало. 

Ще споделя моя опит от моето начало. Храненията се състояха от А) Салата + Б) Месо или Яйца. Малко еднообразно, но много лесно за приготвяне, пакетиране в кутия и ядене на всяко място, по всяко време. :) 

Значително по-богато на хранителни вещества от бургер/дюнер/пица/кроасан/чипс, по-чисто по безспорен начин (тъй като си наясно с всички използвани продукти) и в определени случаи - по-евтино от яденето по заведения. 

1
Runnaway avatar Runnaway 5 Точки

Пускам линкче към една статия на Лазар Радков от Live to Lift за това "Как да имам резултати?". Може да е интересна на някой от вас. 

http://www.livetolift.com/ebook/kak_da_imam_rezultati.pdf

Поздрави, 

Г.

1
Runnaway avatar Runnaway 5 Точки

Здравейте, колеги!

 

Вероятно сте получили имейла за моята роля като стипендиант на СофтУни от днес, а именно: Програмиране + чист въздух = по-здрави програмисти

Аз ще бъда човекът, който ще води тези "срещи" с цел подобряване кондицията. ;) Ако ви е интересно да си поговорим или да се пораздвижим, заповядайте! 

 

Поздрави, 

 

Георги

1
Runnaway avatar Runnaway 5 Точки

За да се запознаете с новата инициатива "Здрав код в здраво тяло", заповядайте Пон-Ср-Пет от 18:00 до 18:30 в Game Bar-a. (Заден вход)

Или към 18:50-55 в Game Bar-а. 

 

Ще си говорим за здравето и как поддържането на добро физическо здраве се отразява силно положително на ученето и писането ви на код! <3 

Ще задавате въпроси, ще се опитвам да отговарям на всички, ще се движим, ще събираме витамин Д и ще се усмихваме! Общо взето - ще се забавляваме докато научаваме нещо полезно, което можете да приложите в ежедневието си! 

 

Аз съм Георги и ви очаквам всеки в 18:00 в Game Bar-a. ;) 

2
19/07/2016 11:33:12
iliev72 avatar iliev72 147 Точки

Всеки ден в който времето позволява съм на велосипеда и навъртам 15-20км на ден.

3 пъти седмично играе баскетбол с приятели и колеги.Това освен , че е раздивжване се тренират и team skills.

Трудно се побеждава в баксетбола ако отбора не работи правилно в защита.Дисциплина и тактика.

1
Runnaway avatar Runnaway 5 Точки

Страхотно! Ти си физически активен. Следиш ли мозъчната си активност и продуктивността си при редовно спортуване? Загряваш ли хубаво преди баскетбол, който е един от най-натоварващите за ставите и мускулите спорт предвид хаотичността на извършваните движения и ексползивния им тип. Като фен на отборните спортове и аз съм на мнение, че ако отборът е осъзнат за необходимостта от дисциплина, тактика и комуникация, нещата се случват много по-лесно.

1
iliev72 avatar iliev72 147 Точки

Разбира се , че загрявам иначе трамвите са неизбежни. Някой от колегите играят от 30г и освен това всички следим NBA и турнирите в Европа.

И другото което виждам , че много малко от младите колеги имат физически активност. Рано или късно ще го осъзнаят , че продуктивността се вдига ако си в добра физическа форма и тонус.Ще е разумно ако повече от младите слезнат от колите и качат велосипедите когато отиват и се връщат от работа. По-малко задръствания и повече движение smiley

1
Runnaway avatar Runnaway 5 Точки

Точно това се опитваме да накараме студентите да осъзнаят - пряката зависимост между тяло и мозък. :) 

0
Runnaway avatar Runnaway 5 Точки

В момента чета ето тази статия, свързана с предприемачеството: http://www.inc.com/magazine/201309/jessica-bruder/psychological-price-of-entrepreneurship.html

И искам да споделя с вас един цитат от нея: 

"Cardiovascular exercise, a healthful diet, and adequate sleep all help, too. So does cultivating an identity apart from your company. "Build a life centered on the belief that self-worth is not the same as net worth," says Freeman. "Other dimensions of your life should be part of your identity." Whether you're raising a family, sitting on the board of a local charity, building model rockets in the backyard, or going swing dancing on weekends, it's important to feel successful in areas unrelated to work."

2
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.