Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

nakov avatar nakov SoftUni Team Trainer 5294 Точки

СофтУни 3.0 и старите випуски

Здравейте колеги,

Промените, въведени чрез SoftUni 3.0 целят да подобрят обучението в СофтУни във всеки аспект, създавайки от вас по-добри и завършени специалисти. Поради повдигнатите въпроси от страна на част от студентите от различни настоящи випуски, касаещи промените и отразяването им върху учебния процес, миналата седмиц, на 19 май, се поканихме на среща с заинтересовани студенти от СофтУни и подробно обсъдихме с тях проблемите и възможните решения около въвеждането на СофтУни 3.0 и старите випуски, които са в заварено положение. Намерихме компромис за почти всички повдигнати въпроси. От тях ще могат да се възползват студентите от всички випуски, които са били част от програмитe SoftUni 1.0 и SoftUni 2.0.

Старата диплома за "софтуерен инженер-практик" за 130 кредита

По въпроса за получаване на “старата” диплома имаме следния коментар: поради факта, че кредитната система се заменя с нова, беше обявено, че след въвеждането на промените, студентите ще трябва да достигнат новия брой кредити (170), за завършване по специалност “C# Web Developer” (всички настоящи и минали випуски). След дълго обсъждане стигнахме до извода, че това не би било напълно честно, тъй като скалирането в кредитите не е достатъчно, за да доведе старите студенти до същото разстояние от диплома, на което са били преди промяната.

Поради това, решихме всички студенти в “заварено положение” да имат възможността да получат своята диплома за “софтуерен инженер - практик” (старата) при достигане на 130 кредита (спрямо новата кредитна система). Срокът, в който това ще е валидно за студентите от старите випуски е април 2017 (срокът, в който трябваше да свърши техния Back-End модул), а всички, които вече разполагат със 130 кредита след тяхното скалиране, ще получат своята диплома сега. Това решение е много, много силно в полза на студентите, защото на практика значително улеснява тяхното завършване и намалява изискванията, които те трябва да покрият. Надяваме се това да не доведе до безработни дипломирани, защото това е най-големият проблем на старата кредитна система (тройкаджии и отиличници получаваха еднакви кредити).

Признаване на оценките от Programming Basics в Tech модула

Oтносно частичното припокриване на материала в курса Programming Fundamentals (част от Tech модула) с този от стария курс Programming Basics (в периода 2014-2015 г.) беше обявено, че само групите, които са държали вече изпит по Programming Fundamentals на 24-ти април 2016 г. от 9:00 часа, ще могат да използват оценката си за Programming Fundamentals. Потвърждаваме тази информация.

Стигнахме до извода, че до голяма степен същото право трябва да имат студентите от всички стари Programming Basics курсове (проведени през 2014 и 2015 г.). Затова ще признаем оценката и кредитите от Basics за курса Programming Fundamentals на всеки, който се е явил на изпит по Programming Basics, проведенпреди 24-ти април 2016. За да достигнат до пълния сбор кредити от курсовете, на тези, които искат да изкарат Programming Fundamentals със старата си оценка, ще им бъдат дадени допълнителни кредити. Получават се общо 9 кредита: 3 кредита за Programming Basics + 6 кредита за Programming Fundamentals.

Изчакване до септември за продължаване на обучението за випуск май 2016

Kъм настоящия момент СофтУни няма възможността да организира специално обучения по back-end само за студентите от випуск май 2016, поради което се налага обучението в back-end технологиите да стартира през месец септември.

Дотогава СофтУни преопоръчва на студентите си от този випуск, да станат част от отворените ни курсовеили да се запознаят сами с материала от предишни обучения. Tе могат да запишат също и Tech Module, който за тях ще даде възможност да се запознаят с редица технологии и платформи за разработка, чрез материал, който не е преподаван в СофтУни до момента. Отделно от това, в Tech Module отборните работи ще са в отбор по избор (или самостоятелно при такова желание). Друга възможност е записване в модулитеC# или Java Fundamentals.

Прескачане на курсове от Professional модул

До нас достигнаха въпроси относно прескачане на курсове от професионален модул, тъй като тяхното съдържание може частично да се дублира с вече преподаван на предишните випуски материал. Всеки, който се сблъска с този случай ще има възможност по желание да се яви само на изпита за съответния курс.

Записване на повече от една професия

Относно записването на повече от една професия в SoftUni 3.0: да, свободни сте да го направите, но трябва да имате предвид, че изпитните дати на различните професии могат да съвпадат, което няма да ви позволи явяването на всички изпити на редовна сесия. Например ако карате едновременно C# и Java професиите, ще можете да вземете единия изпит на редовна сесия, а другият - на поправката.

Успех на всички студенти!

23 май 2016,
Светлин Наков

20
Въпроси за SoftUni
ViPeRsA avatar ViPeRsA 189 Точки

А в Тек Модула ще може ли в един отбор да има и онлайн, и присъствени студенти?

1
nakov avatar nakov SoftUni Team Trainer 5294 Точки

Ще може свободно да си избирате отборите. Това важи и за присъствените и за онлайн студентите. Ще може да има и смесени отбори (онлайнър + присъствен студент). Ще може да избереш и да работиш самосотоятелно (без отбор).

Наков

5
nicktron avatar nicktron 10 Точки

А, как да си изберем кои хора ще имаме в отборите си? Смисъл, ще получиме съобщение за запознанство или ние сами трябва да търсим партньорите си?
 

0
nakov avatar nakov SoftUni Team Trainer 5294 Точки

Ще получите известие за вашия отбор, както и ще го има в профила ви в секцията "отборни работи".

Наков

0
valiobar avatar valiobar 29 Точки

Здравейте ,

Имам оценка от изпита "Programming Basics Exam - 18 October 2015", това означава ли че няма нужда да се явявам на изпита на 12.06 Programming Fundamentals , а ще получа оценката от изпита на 18.10.2015?

2
ihristov22 avatar ihristov22 28 Точки

И колко кредита ще имаш за нея например?

1
borko9696 avatar borko9696 113 Точки

Здравей колега,

разбира се, че няма нужда да се явяваш . Оценката ти от "Programming Basics Exam - 18 October 2015" ще бъде взета , като кредитите ще ти бъдат преизчислят по новата система + ще получиш 3 кредита от самият Programming Fundamentals. Личен съвет, ако не си доволен от оценката си на basics-a, по-добре се яви на 12.06 на изпит за да си я оправиш . Не губиш нищо, така или иначе си си платил за изпита :)

Поздрави Боби 

4
g.kolev avatar g.kolev 82 Точки

Всеки, който се сблъска с този случай ще има възможност по желание да се яви само на изпита за съответния курс.

А колко ще трабва да заплатим за тези изпити, в случай, че не съм записан в дадения модул?

0
borko9696 avatar borko9696 113 Точки

Здравей колега,

Ако не си заплатил за този модул, следователно ще платиш 20 лв. Това е сумата, която се заплаща за поправителни/повишителни изпити. 

Поздрави :)

 

2
g.kolev avatar g.kolev 82 Точки

Напълно ли си сигурен за това? Защото няма логика. Ние не сме записани в този модул, просто явно имаме възможност да караме само изпитите. За мен не е логично да е 20лв, при предположение, че нямаме редовни изпити, а имаме поправка. 
Дано е така де, но все пак искам някой да потвърди.

0
24/05/2016 17:22:43
malkstor avatar malkstor 348 Точки

А след като ще имаме възможността да си вземем 'старите' дипломи, ще получим ли и такива за Front-End Developer, както бяха по старата програма накрая на Front-End модула?

5
evgenikolov avatar evgenikolov 304 Точки

Така погледнато приеми Sept + Nov 2015 ще пропуснат или back-end или front-end и ще завършат без един от тези 2 основни модула.

Какво става ако продължим обучението си след април 2017?

Събираме си кредити за избраната професия ли?

2
Dominik avatar Dominik 82 Точки

Здравейте г-н Наков,

Имам питане относно новите професии. В момента имам 141 кредита, а в профила ми още нямам сертификати за професиите PHP Dev & JavaScript Dev. Има известно забавяне в издаването им или просто се налага да изкарам някои нови задължителни изпити въведени в СофтУни 3.0, както например след прехода от СофтУни 1.0 към СофтУни 2.0 изникна нов задължителен курс Advanced C#?

Тъй като има значителна промяна в наименованията на изпитите в СофтУни 3.0 спрямо СофтУни 2.0/1.0 смятам, че би било доста удобно (за по-старите студенти) да се направи схема или нещо подобно, което описва има ли нови задължителни изпити и какво точно включват новите въведени дисциплини.

Пример:

За професия C# Dev има изпит Database Fundamentals, който най-вероятно включва от СофтУни 2.0 модул BackEnd изпитите по Databases & Databases Applications.

П.С. Досега не видях да има точен и описателен отговор на въпросите ми, ако все пак има искам да се извиня за повторното питане и ако може линк към тях :).

 

12
Hristo_Penchev avatar Hristo_Penchev 389 Точки

Чак сега видях, че имам и аз диплома след това преизчисляване. Благодаря на СофтУни! Но аз винаги съм гледал на СофтУни преди всичко като на източник на знания, а не като на място, на което да изкарам някакъв сертификат. И обучението на софтуерния специалист е непрестанен процес. Смятам, че мога да получа още знания от СофтУни. Тук искам да задам и следния въпрос - как ще се изчисляват семестриалните такси на студентите от 1.0 и 2.0? Да речем, искаме да запишем C# WEB модула. В него има пет курса, три от които сме изкарали по старата програма. Не е справедливо да заплащаме пълна семестриална такса при положение, че вече сме минали част от този материал. Би било хубаво да ни се даде възможност да запишем модула, заплащайки, да кажем 40% от таксата, съобразно броя на курсовете и да посещаваме само тези предмети, които не сме изучавали преди. Или да ни дадат възможност да ги запишем като отворени курсове. Или да платим пълна такса, но част от тези пари да ги прехвърлим за други обучения.

Поздрави!

3
nakov avatar nakov SoftUni Team Trainer 5294 Точки

Генерално решение нямаме. Ще можем да правим отстъпка с ваучер според конкретния случай.

Наков

0
onefen avatar onefen 27 Точки

Аз имам 2 въпроса понеже сега видях, че са ми дали оценка за изпита на 12 Юни понеже вече съм покрил материала.

Първо видях, че за това съм получил само 2 кредида вместо 3 както пише тук.

и Второ ако сега отида на изпит в неделя - отказвам ли се от старата си оценка която са ми дали тук или ще остане по-вискотата?

0
nakov avatar nakov SoftUni Team Trainer 5294 Точки

Имаш 1 кредит за Programming Fundamentals (от 3 възможни, щото имаш ниска оценка). Ако дойдеш в неделя, можеш да вдигнеш на 3 и да си оправиш оценката.

Имаш 6 кредита от Programming Basics (щото си от старитте, сега даваме по 3), щото имаш висока оценка.

Учебната система пази най-високия резултат от всеки курс / изпит.

Наков

0
Kiril98 avatar Kiril98 66 Точки

А тези, които са минали през стария фундаменталс от СофтУни 2.0 и сега като мен за в tech module ще могат ли да продължат да учат C# DB Fundamentals през Септември ?

0
gdurankiev avatar gdurankiev 982 Точки

Здравейте, 

От септември ще започнат професионалните модули за всички. Както знаете, в тях може да продължите със C# ако пожелаете, а първия модул от професията е DB Fundamentals (съдейки по месеците под модулите в схемата). :)

0
valiobar avatar valiobar 29 Точки

Здравейте,

Карал съм ООП по старата програма и се явих на изпита OOP Basic на 10.07 евентуално да си повиша оценката.

Но забелязах че материала не е точно същия .

Въпроса ми е какво ще се случи с оценката ми от този изпит.

0
Kiril98 avatar Kiril98 66 Точки

Ако е по-висока би трябвало да замести старата оценка от ООП.

0
FlipRF avatar FlipRF 16 Точки

Аз имам 131 кредита след добавянето на тези от Programming Fundamentals и не виждам диплома никъде в профила си.

1
JulienAndonov avatar JulienAndonov 4 Точки

Два бързи въпроса ако може: Понеже аз съм онлайн студент (Чехия) Предполагам няма да може изпита в Тек модула да го изкарам от Чехия (със скаип или т.н.) Проблема при мен е че трябва 2 пъти за 4 месеца да си дойда и е малко проблем. не е непреодолим проблем но е проблем. 

Втория въпрос, ако фейлна на изпит, ще има ли възможност да си платя после само изпита или трябва да платя целия модул ?

 

Поздрави

Жулиен Андонов

0
nakov avatar nakov SoftUni Team Trainer 5294 Точки

От съображения за честност (да няма помагачи по изпитите), ги провеждаме само присъствено в София. Мога да се вземат в редовната или на поправителната сесия. В редовната сесия всеки изпит е в края на курса, за който се отнася. Поправителната сесия съдържа всички изпити в няколко последователно дни в края на семестъра и точно преди следващия.

За студенти от чужбина е по-удобно да дойдат за 1 седмица и да си вземат всички изпити на поправителната сесия, ако не успяват да идват на редовната.

По правилата на СофтУни редовната сесия не се заплаща (тя е включена в таксата за обучение). На поправителна сесия всеки изпит се заплаща по 20 лв. (за да няма статисти, дошли само защото е без пари и защото проверката често пъти включва човешки труд).

Наков

0
JulienAndonov avatar JulienAndonov 4 Точки

Привет г-н Наков

Мерси за отговора. Честно казано не знам какъв човек трябва да си, за да се запишеш на курс в СофтУни с идеята да преписваш. Аз лично се записах в СофтУни, за да науча нещо ново и в това отношение, СофтУни е много добро място. Разбирам притесненията ви и явно няма друг начин, ще се съобразя с тях.

 

ПС: Нямам търпение да видя новата система за стрииминг и виртуална стая.

 

Поздрави

Жулиен Андонов

0
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.