Малко информация за Софийския, ако може?
Здравейте,
Тъй като искам след това да се занимавам с нещо свързано със софтуерна архитектура, исках да попитам някои неща.Имам още 2 години принципно, докато завърша средното си образование и запиша в Софийския, във Факултета по математика и информатика, но исках да попитам преди това някой от там или някой, който знае, коя специалност от всички ще е най-подходяща за това, с което казах по-горе, че мисля да се занимавам.Знам, че имам 2 години и може би е рано , но искам да започна да си се подготвям за нещата от сега, за да ми бъде там по-лесно, когато ида. Благодаря предварително за отговорите! :))
Задачи като 2-ра и 3-та се решават в курса по СДП в СофтУни, а на изпита има и доста по-сложни. Първата не я коментирам, защото условието е написано в твърде "университетски" стил.
Ето задачите от изпита.
Заплати по 3-4к за Junior са някакви НЕРЕАЛНИ изключения, най-малкото в SAP далеч не са такива ;)
Окей, тогава моето обкръжение включително и аз сме едно доста нереално изключение. Good to know
Таланти сте си ;) . И аз познавам хора от SAP, при това достатъчно кадърни и с доста повече опит и техните цифри се приближават до това, но на сега почнал Junior кой е тоя дето се лъже така да му я даде тая заплата, за да си чупи нервите да го обучава?
п.п: Не разбирам защо в 10 часа не си си на работното място да си изкараш надницата.
Ще ти кажа защо. Защото хората излезли с висша математика ги обират в силициевата долина и за да ги задържиш тук им предлагаш такава цифра. А на втория ти въпрос оутсорсвам за англичани и работя от дома си. И за да мога да правя това имам изкаран 1ви курс във ФМИ + избираеми по Python и Front-end Web на SAP, където се учи MVC Javascrip. От ФМИ 1вата година имаш Увод в програмирането и ООП + упражнения и практикуми и курс в Hackbulgaria по Python101, който даде абсолютно достатъчна освнова също за Python, Алгоритми, Git, Linux и тн. Така, че ФМИ + 1 тримесечен курс + 2 избираеми във ФМИ дават такава освнова. Затова е достатъчно лесно след повече от 1 година правейки това да достигнеш изключително лесно дори по-висока сума, от която бях посочил, която по-скоро имах предвид за VMware
Иначе влезнах във форума, за да видя някакви отзиви за курса по СДП, за да видя дали има нещо интересно, което бих могъл да науча и се натъкнах на тази тема случайно.
Тия знания ги имаш за нещо адски много ли? Не знам как ги оценяваш на такава сума. Да речем, че се съгласявам, че с тези знания Junior е редно да почне на 3-4к, колко според теб трябва да взима един програмист с 5 години опит в/у съответните технологии - 15к ли? А колко според теб взимат хората на ръководните постове?
Друго нещо - хората, излезли с висша математика ги обират в силициевата долина - колко е випуска на ФМИ на година като квота? Наистина не съм запознат, но предполагам, че не е малко - вероятно една бройка, която гони 600-700. Висша математика не се учи само в прословутия факултет, учи се и на други места. Да кажем, че е на толкова високо ниво и затова ще прибавим примерно още 300 кадърни студента, завършили нещо с математика. От тях 90% да заминат - 900 човека годишно заминават да работят на най-престижното място в света за индустрията? Брех, колко ни било яко образованието :)
Истинските таланти се обират, да, имам познат от гимназията (тази, която и ти си завършил, затова ти е ясно, че топ от топа е там, а средното си е колкото си е средното), който замина да работи на колосални суми (доста повече отколкото говорим тук) да работи в dream land-a, но същият той беше световен на няколко олимпиади по информатика. За друг случай не знам, но пък и във ФМИ не съм бил, може да сте си богчета.
Мисля, че въобще не прочете това, което написах. Аз не съм стигнал още някакво високо ниво не съм казал, че аз работя на тези пари, но имам знания да почна да работя паралелно с ученето на много добри условия от това, което съм научил чрез нещата, които изредих. За Junior-ите идеята беше, че хората от ФМИ се наемат и вършат отлична работа противно на това, което беше писано отгоре. А и разбира, че скейлингът е абсолютно различен за първите 3-4 години знанията ти растат с много по-високо темпо отколкото следващите, което значи, че 3г = 3к е ралично от 10г = 10к примерно. И пак, не казвам, че всеки се реализира, все пак половината прекарават половината си вечери в студентски :D другата половина ги прекарваме пред екраните си и си има естествен подбор. Bottom line. Нищо не казвам, не гарантирам и не обещавам, защото всеки, човек е различен, но едно мога да кажа на 100%. Има си напълно достатъчно от всичко във ФМИ, имаш ресурс и от теб зависи дали може да го използваш
Здравей Станислав,
Аз също смятам, че ФМИ е едно много добро място за развитие като програмист. Имам познати от там. Някои са доволни, други не са. И в СофтУни има хора, които са доволни и такива, които не са.
Нека обаче споделя, че аз също имам познати от Софтуни, които работят в компаниите, които спомена. Да, те са сред най-добрите от нашите студенти, но са от тук. Затова не подценявай студентите ни. Телерик също не е изключение.
Радвам се, че харесваш факултета си, мисля че има за какво, но няма нужда да обиждаш колегите си от академии като СофтУни или Телерик. И те са хора, които са положили много труд, и те харесват мястото, което са завършили. :)
Да, има още много какво да се подобри и смятам, че това тепърва предстои.
Колкото до това, което спомена за висшата математика - аз също я харесвам и се стремя да я изучавам. Смятам че тя е доста полезна. Но мисля че е преувеличено твърдението, че компаниите се избивали за хора с такива познания. Ако греша, ще се радвам да дадеш някакъв пример за такъв случай.
Единствено, успорих поста на колегата отгоре, който написа доста лъжи за факултета. Каквото и да си говорим накрая на деня зависи от ученика, а не толкова от учителя.