Професионална програма
Loading...
nakov avatar nakov SoftUni Team Trainer 5296 Точки

Регистрация в Microsoft Imagine (DreamSpark), PluralSight, Azure, JetBrains за СофтУни студенти - как се прави?

Програмата Microsoft Imagine (по старо му DreamSpark) предоставя безплатен софтуер и услуги от Майкрософт и партньорски фирми (лицензи, ключове за софтуерни продукти, cloud услуги) за студенти от училища и университети по целия свят, включително и на редовните СофтУни студенти (присъствени и онлайн). За да активирате и използвате тези лицензи и услуги, трябва да преминете през няколкостъпков, бавен и досаден процес на регистрация на няколко места, но първо трябва да сте СофтУни студент в основната програма за софтуерни инженери (например в Tech модула или в някой от професионалните модули) и да имате СофтУни студентски мейл.

Какво получавате като студент от Micrsoft Imagine програмата и студентския мейл в СофтУни?

 • Безплатен лиценз за Microsoft софтуер:
  • Windows Server (2012 R2, 2016), SQL Server (2014, 2016 Enterprise), Visual Studio Professional.
  • Не са включени Windows 10 лицензи (desktop Windows OS) и Office desktop лицензи (примерно Office 2016 за Windows).
 • 3 месеца безплатен достъп до най-големия сайт за видео обучения за програмисти и ИТ специалисти в света: PluralSight.
 • Безплатен акаунт за Microsoft Azure cloud платформата: https://azure.microsoft.com.
 • Лимитиран акаунт за Office 365 (не включва десктоп Word, Excel и PowerPoint, а само уеб-базираните версии на MS Office) - през студентския мейл.
 • Лицензи за други продукти от Microsoft Imagine: PHP Tools for Visual Studio, Parallels Desktop for Mac.
 • Лицензи за продукти от JetBrains: безплатен лиценз за всички продукти на JetBrains (WebStorm, PhpStorm, IntelliJ IDEA, ReSharper и др.) след регистрация от https://www.jetbrains.com/student/ със студентския email.
 • Безплатен Windows Store developer license - за публикуване на Windows софтуер.

Как да взема безплатни лицензи и Microsoft Imagine достъп?

Всички студенти на СофтУни от редовната програма при започване на Tech модула получават безплатен достъп до DreamSpark (Imagine) програмата на Microsoft за студенти. Първо получавате студентски мейл, правите си Microsoft account и Microsoft Imagine account, след това със студентския мейл си валидирате Imagine акаунта и от него си взимате PluralSight account + Azure account + Microsoft софтуер + други благинки.

Процесът на регистрация и валидация на СофтУни студент в Microsoft Imagine

 • Получавате безплатен студентски мейл - нещо като someone@students.softuni.bg. Tой е достъпен през Office 365 от тук: http://students.softuni.bg.
  • Username и парола за студентския мейл (+ другите Office 365 продукти) се изпращат от кариерния център на СофтУни до мейла на студента, когато той започне обучението си в СофтУни.
  • Студентски мейл получават само за студентите от основната програма на СофтУни.
  • Участниците в единичен курс или в Programming Basics курса нямат право на студентски мейл.
 • За да си направите Microsoft Imagine акаунт, трябва първо да си регистрирате Microsoft account (live.com / outlook.com account) от https://signup.live.com (ако вече нямате такъв).
  • При регистрацията трябва да ползвате персонален мейл (не студентския), за да създадете своя Microsoft account. Изисква се потвърждение на регистрацията с активационен код, изпратен до персоналния ви мейл.
  • Този Microsoft account се ползва за различни Майкрософт услуги, примерно Microsoft OneDrive и Microsoft Imagine.
  • Не можете да ползвате студентския си мейл (somesone@students.softuni.bg) при регистрация за Microsoft account, защото той е валиден в Office 365, но не е валиден в Microsoft account (супер тъпотия, но така са го измислили Microsoft).
 • Имайки студентски мейл, участниците в редовната програма на СофтУни могат да си направят и валидират акаунт за Microsoft Imagine (преди се наричаше DreamSpark, но прз 2016 г. му смениха името).
  • Регистрацията на студент в Imagine програмата става от тук: https://imagine.microsoft.com/account.
  • Избира се school level "Graduate / university" и school name "Software University (SoftUni)".
  • Това създава Imagine акаунт, който обаче не е валидиран. Всъщност всеки може да си направи Imagine account свободно, но за валидация се изисква студентски мейл в домейна students.softuni.bg.
  • Ако един Imagine account не е валидиран, той не дава достъп до Microsoft софтуер, PluralSight и Azure. Всеки може да си направи невалидиран акаунт в Imagine.
  • Валидацията на Imagine account потвърждава, че даден студент е част от дадено училище, колеж или университет, и като такъв, получава достъп до студентски софтуер, лицензи и cloud услуги.
  • Валидацията (student verification) в Microsoft Imagine става от тук: https://imagine.microsoft.com/en-us/Account/Verification. За СофтУни се избира "Verify your student status by school email address" и се въвежда студентския мейл someone@students.softuni.bg. На посоченият студентски мейл се изпраща линк за Imagine валидация. Студентският мейл може да се чете от уеб интерфейса за Office 365 студентската поща от тук: http://students.softuni.bg. При първо влизане може да ви иска потвърждаване на Office 365 акаунта с SMS към мобилен телефон.
 • Имайки валидиран студентски Microsoft Imagine акаунт, вече можете да си теглите софтуер и да ползвате студентски услуги и лицензи:
  • PluralSight 3 months free account - безплатен акаунт за 3 месеца достъп до най-голямата в света платформа за видео-уроци за програмисти и ИТ специалисти.
   • В PluralSight има курсове за всички технологии от програмирането, които ще изучавате като начинаещи в професията: C#, Java, PHP, Python, Ruby, SQL, C++, Oracle, AJAX, HTML5, JavaScript, Linux, Android, iOS, Swift, networking, web design, game development, ... Уроците там са хиляди, наистина има за почти всичко.
  • Лицензиран софтуер от Microsoft: Windows Server (2012 R2, 2016), SQL Server (2014, 2016), Visual Studio. Не дават безплатен Windows 10 и Office 2016, сори!
  • Microsoft Azure for Students - безплатен кредит за Microsoft Azure cloud платформата за разработчици. Там можете да качвате безплатно ASP.NET MVC сайт с SQL Server база данни. Не се изисква кредитна карта за регистрация.
   • Към декември 2016 има някакъв бъг и дава грешка "Oops! MICROSOFT IMAGINE IS NOT AVAILABLE. This offer is only available to DreamSpark members.". Това е временен бъг и очакваме да бъде отстранен. Можете да пуснете support ticket и да се оплачете тук.
   • В Azure можете да си правите безплатна SQL Server база данни (до 32 MB) и да хоствате безплатно ASP.NET MVC уеб приложения (Azure Web Sites). За приложенията в Azure при безплатния плат от DreamSpark има ограничения за CPU + network traffic + други. В крайна сметка получавате сайта си на публичен Internet адрес от сорта на http://nakovapp.azurewebsites.net.
  • Безплатен Windows Store developer license. Може да ви трябва, ако искате да публикувате ваш софтуер в централното хранилище за Windows 10 - Windows Store.
  • Pragmatic Works Training - безплатен достъп за 1 година. Съдържа тренинги и уроци за SQL Server, Business Intelligence (BI) и data science. Много са силни в базите данни и науките за данни.
 • Лицензи за продукти от JetBrains
  • Можете да получите безплатен лиценз за всички продукти на JetBrains (WebStorm, PhpStorm, IntelliJ IDEA, ReSharper и др.) след регистрация от https://www.jetbrains.com/student/ със студентския email someone@students.softuni.bg.

Надяваме се всичката тази информация да даде яснота около СофтУни студентските мейли, използването на Office 365 в СофтУни, програмата Microsoft Imagine в SoftUni, безплатни PluralSight уроци за СофтУни студентиJetBrains лицензи за СофтУни студенти и други. Надяваме се в бъдеще да добавим и още безплатни благинки за студентите на СофтУни.

Наков

12
Важни съобщения 25/12/2016 19:46:38
VasilKotsev avatar VasilKotsev 805 Точки

От 02.02.2019г. лицензите за продуктите на Microsoft от Imagine програмата (тези, които бяха достъпни в OnTheHub) са вече част от Azure Dev Tools for Teaching. Достатъчно е да се впишете със студентския мейл от академията в Azure портала за да имате достъп до целия каталог (в момента 171 продукта: Microsoft Windows 10 (Multiple Editions: Pro, IoT, Server2019/16 etc.) 8.1, SQL Server-и, Sharepoint, ML, TFS, Visual Studio 2016/2019 Enterprise и др.). Но трябва да имате подновен лиценз от Imagine програмата (от тази година, подновява се автоматично до колкото виждам от транзакциите в OnTheHub). 

В момента ползвам лицензи за Windows 10 Pro, VS 2016 и 2019 Enterprise от там и нямам проблеми. Има нов subsciption за Pluralsight, който е малко по-различен (имате достъп само до подбрани курсове от Microsoft, фокусирани главно върху Azure и уеб) и е с валидност от 1 година. Може да го активирате отново дори ако сте използвали вече стария one time subscription, който беше 6 месеца от Imagine.

0
07/05/2019 11:26:33