Loading...

SoftUni's AI Summit 2024

Изминало събитие
Дата:
19 май 2024
Час:
10:00
Лектори:
Лекторски състав
Йордан Даракчиев
Весела Кръстева
Кристиян Йорданов
Яни Лозанов
Боби Бахов
Петко Физиев

Събитието е вече изминало, но все още не може да го гледаш на запис.

Гледай безплатно онлайн конференция на тема "SoftUni's AI Summit 2024" нa 19 май 2024 г. (неделя) от 10:00 часа с лектори Йордан Даракчиев, Весела Кръстева, Кристиян Йорданов, Яни Лозанов, Боби Бахов и Петко Физиев.

По време на конференцията аудиторията ще разбере повече за AI сферата, какви умения са нужни, революцията в AI и неговото въздействие в различни индустрии, интеграция и внедряване, успешни бизнес истории, право и етичност, организационни и културни аспекти, AI за стартъпи, последните постижения в AI за медицинска интерпретация на човешки геноми, бъдещи тенденции и перспективи.
За семинара

Програма

ЧасТемаОписание
19 май,
10:00 - 11:30

AI: Getting Started
Йордан Даракчиев

По време на събитието лекторът ще отговори на следните въпроси:
  • Какво представлява AI?
  • Какви умения са нужни?
  • Как може да се започне работа в AI сферата?

19 май,
11:45 - 13:15

Навигaция в AI пътуването: уроци, научени от ранните внедрявания на AI
Весела Кръстева

По време на събитието ще се обърне внимание на революцията в AI и неговото въздействие в различни индустрии. Лекторът ще разкрие уроци, научени от ранните внедрявания на AI. Ще говори за идентифициране на целите и изискванията, подготовката на данни и качество, развитието и оценката на модела, интеграцията и внедряването, мониторинг и поддръжка, организационните и културните аспекти, казуси и примери, етичните и социалните последици, бъдещите тенденции и перспективи.

Освен това лекторът ще сподели практически стратегии и приложими прозрения, извлечени от успешни внедрявания на AI, хвърляйки светлина върху това, което може да се обърка, както и решаващи фактори като ангажиране на заинтересованите страни, придобиване на необходимите умения от екипа, и текуща поддръжка, илюстрирайки как организациите могат да използват AI с увереност, устойчивост и далновидност.

19 май,
13:30 - 15:00

Автоматизация с AI за създаване на навици и учене

Кристиян Йорданов

След това събитие всеки ще може да изгради автоматизация, в която е включен AI, който генерира съдържание според нуждите му по тема, която иска да учи и развива. Автоматизацията ще може да се активира по график, който ще се създаде със ChatGPT. Аудиторията ще се научи на всичко това без да са необходими умения за програмиране, като разбере отговорите на следните въпроси:
  • Как се ползва безплатен софтуер за автоматизация?
  • Как се пишат свързани промптове?
  • Как се създават GPT API tokens?
  • Как се изгражда автоматизация с AI за учене на конкретна тема?

Събитието, като част от конференцията, е подходящo за нетехнически хора.

19 май,
15:15 - 16:45

AI in Business: Essentials

Яни Лозанов

В тази тема аудиторията ще научи за еволюцията на AI, неговите практически приложения в различните индустрии и как се идентифицират неговите възможности в една организация. Също така участниците ще разберат за ефективното управление на проекти с AI и основните правни и етически стандарти.

По време на събитието лекторът ще засегне следните теми:
  • Общото разбиране за AI;
  • Успешни бизнес истории с AI;
  • Как се идентифицират употреби на AI в организация?
  • Инструменти за AI срещу персонализирани решения за него;
  • Жизнения цикъл на проект с AI;
  • Правно и етичност на AI;
  • AI за стартъпи.

Тази тема е подходяща за изпълнителни директори, мениджъри или технически специалисти – от тези с основни до средни познания в областта на AI – които търсят начини да използват AI, за да подобрят своите операции и стратегии, като останат конкурентни в еволюиращия дигитален свят.

19 май,
17:00 - 18:30

Изграждане на чатботове, обучени със специфични данни

Боби Бахов

В това събитие ще се разгледат големите езикови модели (LLM), а след това ще се навлезе в Retrieval-Augmented Generation (RAG) архитектурата. Участниците ще разберат как RAG подобрява LLMs, като позволява интегрирането на външни източници на данни чрез извличане от векторни бази данни. Темата ще завърши с практическа демонстрация на чатбот, обучен със специфични данни.

19 май,
18:45 - 20:15

От ДНК до нови диагностики и лечения: приложения на изкуствения интелект в човешката генетика
Петко Физиев

Човешкият геном съдържа молекулярния код за изграждане на тялото и е продукт на еволюционни процеси, продължаващи милиарди години. В човешкото ДНК са заложени както многообразието от външни черти, така и генетичната предразположеност към съществен брой болести. Съвременните технологии за ДНК секвениране позволяват бързо, прецизно и достъпно разчитане на човешки геноми, което води до безпрецедентното натрупване на генетични данни през последните години. Въпреки този напредък, извличането на полезна медицинска информация от секвенирани геноми е все още затруднено, поради недостига на изчислителни методи за качествена обработка на такъв вид неструктурирани данни.

В този контекст AI и машинното обучение играят ключова роля в разгадаването на причинно-следствените връзки между генетичните мутации и здравето. В тази тема ще бъдат представени последните постижения в AI за медицинска интерпретация на човешки геноми от Illumina, както и техни приложения за оценка на генетичен риск от заболявания и за разработка на нови лекарства въз основа на резултати от едни от най-големите био-медицински бази данни в света, съдържащи стотици хиляди секвенирани геноми.

Семинарът е подходящ за хора с базови познания по статистика и машинно обучение, но не и по генетика и биотехнологии. Презентацията е базирана на следните две статии, които аудиторията може да прочете предварително - ТУК и ТУК.


За лекторите
Лекторски състав
Лекторите, участващи в конференцията, са експерти с дългогодишен практически опит в сферата.
Лекторски състав Photo
Йордан Даракчиев
Йордан е програмист и преподавател по призвание. От самото създаване на СофтУни Йордан помага на курсистите да усвоят тънкостите на програмирането и на AI. Обича да се бори с трудни задачи и да предлага ефективни решения. Ученето на нови технологии му е ежедневие. Освен AI, програмирането и алгоритмите, другата му страст е астрономията. В момента учи астрофизика в СУ "Св. Климент Охридски".
Йордан Даракчиев Photo
Весела Кръстева
С повече от половин десетилетие всеобхватен опит начело на екипи за управление на продукти и управление на проекти, Весела неоспоримо е натрупала практически знания в непрекъснато развиващия се пейзаж на AI.

През последните години от кариерата си Весела ръководи ранни инициативи, свързани с внедряването на интелигентни решения, използващи AI,  които подсигуряват автоматизиране на повтарящи се задачи, така че хората да могат да бъдат фокусирани върху по-продуктивни и удовлетворяващи работни дейности.

Весела използва голям набор от технологии като машинно обучение (Machine Learning) и дълбоко обучение (Deep Learning) - с цел анализ на данни, взимане на решения и прогнозиране, oбработка на естествен език (Natural Language Processing - NLP) - за да позволи на компютрите да разбират, интерпретират и генерират човешки език, роботизирана автоматизация на процеси (Robotic Process Automation - RPA) и други. Тя участва в проекти, които водят до цялостна трансформация на бизнеса и изиграват важна роля в стимулирането на иновациите в множество индустрии.
Весела Кръстева Photo
Кристиян Йорданов
Кристиян е съосновател на Potential.bg, къдетo е треньор и консултант на IT екипи за AI, меки, процесни и лидерски умения. Той е бивш Senior Engineering Manager във VMware, където сега ръководи 4 екипа - както продуктов (cross-functional), така и DevOps(k8s). Кристиян има над 12 години опит в целия жизнен цикъл на бизнес софтуер в продуктови и аутсорсинг компании, със силен фокус върху coaching, добри инженерни практики и процеси. Винаги поставя колаборацията на техническото и личностното усъвършенстване като основа на екипната култура.
Кристиян Йорданов Photo
Яни Лозанов
Яни има дългогодишен опит в Германия, където е живял, учил и работил. Той се е завърнал в България през 2022 година, за да преследва своята мечта: да превърне България в ключов център на световната карта в областта на изследването и разработката на AI. Като в края на 2023 година той е основал две компании – Ethera Technologies и Startup Ethera Architecture.

Ethera Technologies се фокусира върху консултации и разработка на AI технологии, докато Ethera Architecture се специализира в разработването на софтуер за архитекти, който използва мощта на AI.

Яни има амбицията да създаде компании, които да обхванат всички аспекти на изкуствения интелект. Освен със своите предприемачески начинания, Яни е активно ангажиран с провеждането на лекции и конференции, свързани с AI. Чрез тези събития той цели да повиши осведомеността на обществото относно AI, обсъждайки неговата важност, потенциални рискове и възможности.
Яни Лозанов Photo
Боби Бахов
С повече от десетилетие опит в разработването и ръководенето на софтуерни продукти, от които над 6 години в областта на AI, Боби се позиционира в пресечната точка на иновативните технологии и бизнес ефективността. Започвайки кариерата си като разработчик, той бързо преминава към роли в управлението на проекти и продукти. По време на осемте години прекарани в чужбина, Боби е започнал множество инициативи, като на този етап управлява проекти за разнообразни клиенти - от стартъпи до големи корпорации както за правителствени, така и за неправителствени организации.

Завършил е Rotterdam School of Management с магистърска степен по "Управление на бизнес информация". В момента Боби кара докторантура, като се фокусира върху стимулационни модели, цифрови близнаци (digital twins) и синтетични данни.

Можете да разгледате LinkedIn на лектора.
Боби Бахов  Photo
Петко Физиев
Петко е завършил информатика в Свободния университет в Берлин (Free University of Berlin), Германия, като има докторат на тема "Изчислителни методи в епигенетиката" от Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA), САЩ. Работи в сферата на биоинформатиката и генетиката от повече от 20 години, като е бил научен сътрудник в Центъра по биоинформатика към UPenn, Филаделфия, САЩ, в Макс Планк института по молекулярна генетика (MPIMG) и в Свободния университет в Берлин, Германия. Също така е работил като биоинформатик в Metagen Pharmaceuticals GmbH в Берлин, Германия и в Metalife България и като софтуерен инженер в Blue Edge в София. В момента Петко ръководи екип към отдела по AI на Illumina, Inc, САЩ - световния лидер в секвенирането на ДНК, където разработва методи за оценка на генетичния риск от човешки заболявания и за откриване на нови терапии и лекарства.

Можете да разгледате LinkedIn и Google Scholar на лектора.
Петко Физиев Photo
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.