Loading...

5 причини, поради които да използвате Angular

avatar Екатерина Темелкова 2 минути
5 причини, поради които да използвате Angular

Angular е новa JavaScript-базирана софтуерна рамка, създадена от Google и проектирана да превърне front-end разработването във фасулска работа. Самата рамка се състои от широк набор други рамки и плъгини. В следващите редове ще ви представим петте причини, поради които си заслужава да обърнете внимание на Angular и да задълбочите познанията си:

1. По-близо до MVVM архитектурата
Angular интегрира оригиналния MVC (model-view-controller) шаблон за да изгради client-side уеб приложения. В същото време обаче Angular не изпълнява MVC по традиционния начин, а работи по-близко до MVVM (Model-View-ViewModel) шаблона, при който:
- Model са данните в приложението, под формата на POJO (Plain old JavaScript Object). Не е необходимо потребителите да наследяват данни от framework класовете, да ги wrap-ват като прокси обекти или да използват специални getter/setter методи;
- ViewModel - ViewModel помага при поддръжката на специфични изгледи. ViewModel е $scope обект, който "живее" в дадено Angular приложение. $scope е прост JavaScript обект, в комплект с прост API, проектиран да засича и предава промени. 
- View - това е HTML който съществува, след като Angular е парснал и компилирал HTML за да включи markups и bindings. MVVM е солидна основа за дизайн на приложения. $scope споделя препратки към данни, контролера определя поведението на обектите, а изгледа "view" обхваща... Ами изгледа.

2. Има декларативен потребителски интерфейс
За да определите потребителския интерфейс на приложението, Angular използва HTML. Защо HTML? Ами защото интерфейс изграден чрез HTML е много по-малко вероятно да се "счупи", отколкото такъв изграден с JavaScript. Специални атрибути в HTML определят кои контролери да се използват за отделните елементи. С HTML разработката на приложения се опростява до степен на WYSIWYG*.

3. Two-way Data Binding
Двупосочното обвързване на данните е най-невероятната концепция, залегнала в Angular. Не само, че е визуално удовлетворяваща опция, но също така спомага за един по-очарователен изглед на вашето приложение. Двупосочното обвързване на данните, изгледът и моделът повече не изискват цикли на обновяване, тъй като те могат да предразположат вашето приложение към бъгове или просто се нуждаят от излишно и трудно поддържане на рендерния код.

4. Използва POJO модели за данни
Както споменах по-горе моделите за данни при Angular са под формата на POJO, така че вие повече няма да се нуждаете от getter/setter функции. Премахвате или променяте свойства директно в него и по този начин вашият код е по-чист и по-подреден. 

5. Филтрите са лесни за настройване
Преди каквито и да е данни да са достигнали до View /изгледа/, филтрите се включват, помагайки да "почистят" данните. Процеса включва прости действия като форматиране на десетичните позиции, обръщане на реда в масива и филтриране на масива според определен параметър. В своята същност филтрите са близки до директивите, тъй като работят като отделни и самостоятелни функции, спрямо вашето приложение и се активират само когато става въпрос за трансформация на данни.

Ако тези прични не са ви достатъчни, включете се в предстоящото обучение "Angular Fundamentals – ноември 2017" и се запознайте в детайли с Angular framework-a! Започваме на 21-ви ноември, а местата с аограничени. Заявете участието си още днес от ТУК

Автор: Георги Кацаров

_______________________________________________________________________________________
WYSIWYG* - акроним на What You See Is What You Get — каквото виждате, това получавате, или още това, което виждате, е това, което получавате.