Loading...

Какво е cloud computing? Защо Microsoft Azure и какво да очакваме от курса Azure Essentials?

avatar Катерина Костадинова 2 минути
Какво е cloud computing? Защо Microsoft Azure и какво да очакваме от курса Azure Essentials?

Представете си, че имате идея за страхотно приложение и сте сигурни, че ще постигнете невероятен успех и печалба, благодарение на него. За да бъде едно приложение истински успешно и добре познато, трябва да съществува в интернет пространството, където милиарди хора могат да разберат за него. За тази цел вие трябва да разполагате със сървъри, място за съхранение на данни, програмисти, мрежа, и не на последно място – сигурност. Това не са малко компоненти, с които е необходимо да се съобразите и сред главните недостатъци на този подход е фактът, че първоначалният капитал, с който разполагате, трябва да е солиден. Ако вашето приложение не пожъне очаквания успех, вероятността да възвърнете този капитал е изключително малка. Ако се получи обратното и потребителите ви драстично нарастнат, ще се наложи да подсигурите повече сървъри и пространство за складиране на данни. Тези проблеми могат да бъдат разрешени благодарение на cloud computing.

Какво е cloud computing?

На практика това е платформа, която ви дава достъп до множество изчислителни ресурси в интернет пространството - например виртуални машини, складове от данни и т.н. Това, което ви предоставят така наречените cloud providers, са огромни data центрове, които притежават стотици сървъри, системи за складиране на данни и много други компоненти, които са крайно необходими за вашите системи. Тези центрове представляват изключително сигурни локации, в които се пазят огромно количество данни, затова се и наричат по този начин. Те осигуряват възможност за потребителите да се възползват от множество услуги и да заплащат само за онези, които в действителност използват.

Използва се за много неща, сред които machine learning и анализ на данни, back up и storage на данни, излъчване на медия, например видеа, създаване и тестване на софтуер, автоматизиране, хостване на блогове и приложения.

Какво е Azure?

Azure е cloud computing платформа, създадена от Microsoft. Представлява онлайн портал, чрез който могат да се достъпват и менажират ресурси и услуги. За да можете да го ползвате ви е необходима интернет връзка и връзка със самата платформа. Регистрацията е безплатна и можете да се възползвате от pay-per-use модела, който ви позволява да заплащате само това, което реално ползвате.

Около 80% от големите компании по света използват Azure. Платформата поддържа широк набор от програмни езици, сред които C#, Java, Node.js и т.н., и разполага с data центрове в 42 региона по света, а се очаква да се увеличат с още 12, което означава общо 54.

Azure Services са разделени в 18 категории и са над 200, така че трудно бихте могли да открието услуга, която не се предлага. Дори да е така, то със сигурност тя бива разработвана в момента.

Курсът Azure Essentials

Курсът Azure Essentials ще ви даде поглед върху платформата, ще се запознаете с инфраструктурата й и възможностите, които тя разкрива пред програмистите. Ще се научите как да работите с бази от данни в облака, как бихте могли да разработвате софтуер в облака, като ще бъде засегната темата и за Azure и DevOps.

Обобщавайки разисканите въпроси до момента, може да се каже, че cloud computing платформите са част от бъдещето на разработването на софтуер, а Azure има огромен потенциал и е най-бързо разрастващата се подобна платформа. Не се колебайте и направете своите първи стъпки в cloud разработката, като се запишете за курса Azure Essentials.

Автор: Мариела Петрова