Loading...

Code to success - интервю с Илиан Костов

avatar Соня Аврамова 3 минути
Code to success - интервю с Илиан Костов

В нашата нова рубрика ще ви споделяме вдъхновяващи интервюта с едни от най-успешните ни курсисти като разберете повече за тях - как са разбрали, че програмирането е в кръвта им, какво ги мотивира да се развиват, кои са били най-големите им трудности и други интересни въпроси. Как Илиан последва мечтата си и от инженер се преквалифицира на програмист, прочетете в това интервю. 

Здравей, Илиан! Можеш ли да се представиш с няколко думи за читателите на нашия блог?

Аз съм Илиан Костов и съм роден в град София през 1983 година. През 2006 година завърших бакалавър "Автоматика и Информационни Технологии" в държавен университет. Работил съм 9 години като инженер преди да се преквафилицирам на програмист с помощта на Софтуерния университет.

Какво те привлече към програмирането?

За пръв път се сдобих с компютър на 15-годишна възраст и не можех да заспя, докато не разуча Windows 98 до съвършенство. През 2006 година се запознах с Linux и създадох първият си self-hosted проект с помощта на LAMP. За жалост, първото ми интервю за позиция помощник програмист с Ruby и PostgreSQL беше пълен провал, който ме демотивира и реших че не ставам за програмист. Хванах клещи и отверки и станах инженер по автоматика. Паралелно с това, разработвах уеб проекти на свободна практика, за да мога да се самообучавам.

Какви програмни езици владееш и защо избра точно тях?

През 2006 година започнах с PHP и JavaScript, след което разучих Ruby. През 2014 година Софтуерния университет ме запозна със C#, Java и C, като от технологиите ми хареса най-много стака SQL Server + ASP.NET + Angular.

Как научи за Софтуерния университет?

Чух за каузата на Светлин Наков от мой колега инженер, който беше решил да се преквалифицира в академията. Без да се замислям, се записах в Софтуерния университет и бях твърдо решен да се преквалифицирам възможно най-бързо.

А защо го избра?

Отдавна съм си мечтал за обучение по програмиране, различно от същото в родните държавни университети. Когато видях информацията в сайта, моят профил, графиците, точковата система и кариерните пътища, си казах, че точно така трябва да изглежда един университет в 21 век.

В каква форма се обучаваш и защо избра именно нея?

Започнах през септември 2014 година в редовна форма на обучение, за да мога да извлека максимума от обучението. През първите 8 месеца учих и работех, което не беше много ефективно и реших да спра работа и да инвестирам всичките си спестявания, за да мога да се отдам изцяло на обучението в следващите 7 месеца. Успях да събера всички кредити за по-малко от 15 месеца и бях изцяло подготвен за пазара през ноември 2015 година.

Каква беше най-голямата трудност за теб по време на обучението ти в Софтуерния университет?

Най-трудно ми беше последният месец преди да завърша, защото карах 3 курса едновременно на различни езици. Изглежда стресиращо, но според мен е много добра подготовка за реалния свят, където много често се налага да се работи по много задачи и различни проекти в един и същи момент. 

Жените или мъжете са по-добрите програмисти?

От колегите, с които съм работил и познавам, добрите програмисти от женски пол са малко, но според мен те имат по-добър поглед върху детайлите като UI/UX.

Каква е настоящата ти работа, свързана ли е с програмирането?

В момента работя като .NET Developer за голяма българска аутсорсинг компания. Проектите са различни и интересни. Използваме нови технологии и се развивам доста бързо.

Как се виждаш след 5 години в професионален план?

В близко бъдеще имам таргет за Senior .NET Developer, а след 5 години вероятно ще съм Solution Architect.

И накрая - какво ще посъветваш всички бъдещи курсисти, на които им предстои да започнат обучение в Софтуерния университет?

Най-важното е да не се отказвате. Аз работех 9 години като инженер, докато разбера, че ставам за програмист. Бъдете сериозни, последователни и преследвайте целите си на всяка цена. Рано или късно вашият труд ще бъде възнаграден. Чувството е невероятно!

P.S Поздрави на целия екип на Софтуерния университет и големи благодарности на Светлин Наков за добрата кауза, която реализира.

За още успешни истории, следете новата ни рубрика "Code to success"! Ако имате и вие вдъхновяваща история, която искате да споделите с нас, може да пишете на sonia@softuni.bg. A ако искате и вие да сте на мястото на нашите успешни курсисти, направете първата крачка като кандидатствате за безплатния курс Programming Basics от ТУК