Loading...

Успехите отвъд границата на страната ни с Димчо Лаков

avatar Катерина Костадинова 4 минути
Успехите отвъд границата на страната ни с Димчо Лаков

Представяме ви Димчо Лаков - той е един от успешно завършилите и реализиралите се студенти на Софтуерния университет и днес ще ни разкаже вдъхновяващата история на своето професионално развитие и израстване. Това, както и защо е предпочел Софтуерния университет, с какво му е помогнал в кариерен аспект, какво съветва бъдещите програмисти и още любопитна информация, вижте в интервюто, което проведохме с него: 

Здравей, Димчо! Представи се пред аудиторията ни

Здравейте, казвам се Димчо Лаков и се занимавам активно с програмиране от 2 години и половина. Завършил съм Стопанската Академия „Димитър А. Ценов“ в Свищов с бакалавърска степен, специалност - Бизнес информатика. След като завърших, заминах за Обединеното Кралство. Започнах обикновена работа като Assembly Operator, каквото и да значи това. Не след дълго просто реших, че не искам да работя това цял живот и прецених, че трябва да си обновя знанията по програмиране, които имам до момента, и точно тогава разбрах за Софтуерния Университет и услугите, които предлага. Изкарах повечето курсове и след малко повече от 2 години и много писане на код, вече работя като Full Stack Web Developer в софтуерна фирма в UK, която се занимава със Sales Management and Processing, Product Management, Customer Management, E-Commerce, Stock Control Systems, etc.

Как избра програмирането за пътя на своето развитие и кой е любимият ти програмен език?

Към програмирането винаги съм имал интерес. И изобщо към компютрите като цяло. Когато бях на 15 си купих книга за езикът „C“, но след 1/3 от книгата се отказах, просто защото не знаех как да продължа. След това влязох в университет с програмистка специалност, но и там не успях да развия уменията си докрай. Имаше много писане на лист, много copy/paste и „цъкни тука и ще стане нещо, копирай това там и ще стане друго“... Позната история на много хора. Любим език? Със C# се чувствам най-комфортно, поради ред причини, но по никакъв повод не бих подценил който и да е друг език.

Защо избра СофтУни?

Защо избрах СофтУни? След решението ми да започна да работя като програмист, започнах да търся всякакви източници на информация или по-конкретно - нещо, което да следвам стъпка по стъпка. Съвсем случайно намерих „Въведение в програмирането със C#“ на Наков и вътре имаше реклама на СофтУни. Просто влязох в сайта и след 30 минути вече се бях записал за Programming Basics. Най-много ми харесва, че всичко е много добре структурирано, постепенно се увеличава трудността, има огромно количество задачи, а лекторите са винаги на високо ниво. Към момента съм преминал през по-голямата част от програмата на СофтУни, а именно: Programming Basics, Programming Fundamentals, Software Technologies, C# Advanced, C# OOP Basics, C# OOP Advanced, C# DB Basics – MS SQL, C# DB Advanced – EF Core, C# Web Development Basics, C# MVC Frameworks – ASP.NET Core. Записал съм JS Core модулът, но не съм го завършил все още. 

Каква форма на обучение избра и защо я предпочете?

Формата на обучение, която избрах, беше online. Просто нямах избор. Живея и работя в друга страна. За мен това беше единственият вариант. Честно казано, предпочитам присъствена форма, защото в СофтУни е пълно със знаещи хора и винаги можеш да научиш нещо ново от тях. Винаги когато съм ходил на изпит, съм се чувствал на място, сред хора, с които имаме общи интереси и жажда за знание.

Какви трудности срещна по време на своето обучение?

Трудности по пътя има много. В началото най-много се затрудних с масивите, най-вероятно като повечето начинаещи. Едва не се отказах. Просто послушах Кенов, който каза „Дайте им малко време и нещата ще си дойдат на мястото.“. След преминаване с отличен успех на Programming Fundamentals, придобих повече самочувствие и нещата стахана малко по-лесни. Най-голямата ми борба беше с Judge системата. Крайни срокове, допуснати грешки, 90/100, гърми за време, runtime errors, и т.н. Но всичко това си заслужаваше. Всяко решение на задача ти дава опит, който рано или късно ще ти потрябва, ако ще се занимаваш с програмиране в бъдеще.

Какви други умения, освен по програмиране, успя да развиеш, докато учеше в Софтуерния университет?

СофтУни ми помогна да развия логическото си мислене, да успявам да свърша работа преди крайните срокове, но най-много от всичко се научих да не се отказвам.

Как ти помогна СофтУни за кариерното ти развитие и как се виждаш след 5 години?

В момента работя в софтуерна фирма в UK като Full Stack Web Developer. Важно е да посоча, че от началото на годината отказаха да ме наемат поне 30 пъти. Но в крайна сметка започнах работа. Как ми помогна СофтУни? Ще бъда кратък. Наеха ме като junior web dev, но истината е че имам повече опит и знания от някои от моите колеги. Абсолютно всичко, което научих в СофтУни, ми е от полза. След 5 години се виждам като Senior Developer. Или пък като собственик на моя компания.

Какво би посъветвал бъдещите ни студенти?

Бих посъветвал всички бъдещи курсисти/студенти да пробват дали програмирането е тяхното нещо. Ако им хареса - да не се отказват по никакъв повод. Ще има много трудности и препятствия, понякога ще се чувстват, че нищо не разбират, кода ще гърми и трещи, но накрая резултатът ще си заслужава. Чисто и просто, най-важното нещо е постоянството. Желая им късмет и успех!


В случай че и вие имате с какво да ни вдъхновите – разкажете своята история на marketing@softuni.bg. А ако искате да започнете да пишете успешната си история сега, включете се в цялостната програма по софтуерно инженерство от ТУК!