Loading...

"Софтуерният университет ми даде възможност да изучавам най-различни и интересни технологии по достъпен и лесен начин!"

avatar Соня Аврамова 3 минути
"Софтуерният университет ми даде възможност да изучавам най-различни и интересни технологии по достъпен и лесен начин!"

В нашата рубрика ви споделяме вдъхновяващи интервюта с едни от най-успешните ни курсисти като научите повече за тях - как са разбрали, че програмирането е в кръвта им, какво ги мотивира да се развиват, кои са били най-големите им трудности и други интересни въпроси. "Много от хората, които водеха лекции, както и останалите колеги, бяха млади, адски мотивирани, работливи и отзивчиви. Трудно е в такава среда да не ти е приятно да учиш!" Какво е ежедневието на един програмист и какви са бъдещите планове на Николай, не пропускайте да прочетете от следващите редове! 

Здравей, Николай! Можеш ли да се представиш с няколко думи за читателите на нашия блог?

Здравейте, казвам се Николай Рогчев и съм от Пловдив. Живея в София от 10 години, а от почти 3 се занимавам с програмиране. Харесвам и продуцирам електронна музика, когато мога.

Какво те привлече към програмирането и имаш ли любим програмен език?

Винаги съм имал интерес към програмирането и към информационните технологии като цяло. Разбрах за курса Programming Basics на по бира от приятел, той ми разказа за хората, преподавателите и изобщо за цялата атмосфера. Привлече ме факта, че можех лесно да опитам нещо ново и интересно, а малко след това разбрах, че това е моята професия.

Кой курс от програмата ти беше най-полезен и защо?

Всички курсове, които съм преминах, ми бяха изключително полезни. Ако трябва да избера един, бих казал, че това е курса по Обектно Ориентирано Програмиране. Поне за мен, след този курс много от нещата, които бях научил преди това, си дойдоха на мястото и наистина разбрах смисъла им.

Защо избра Софтуерния университет и каква беше атмосферата по време на обучението?

Избрах Софтуерния университет, защото ми даде възможност да изучавам най-различни и интересни технологии, достъпно и лесно. Колкото до атмосферата, завършил съм друг държавен университет и мога да кажа, че не беше нищо подобно на него. Много от хората, които водеха лекции, както и останалите колеги, бяха млади, адски мотивирани, работливи и отзивчиви. Трудно е в такава среда да не ти е приятно да учиш!

А в каква форма се обучаваше и защо я предпочете?

Обучавах се в присъствена форма. Не лекциите на живо носят истинската полза от присъствената форма на обучение, а запознаствата и контактите, които човек изгражда с хората! Те са по-важната част от целия процес. Това, че има кой да ти помогне и да те насочи на момента е много полезно, но аз го приемам повече като предимство, отколкото като причина да избера тази форма на обучение.

Каква беше най-голямата трудност за теб по време на програмата?

Най-трудно ми беше да "пречупя" мисленето си. Да започна да мисля като програмист и да подхождам към проблемите като такъв.

Жените или мъжете са по-добрите програмисти?

Мъжете определено са повече, дали са по-добри програмисти, не мога да кажа. Ако човек е достатъчно трудолюбив и упорит, рано или късно постига резултати, независимо от пола си.

Какви умения, освен по програмиране, успя да придобиеш в Софтуерния университет?

Тъй като в доста голяма част от обучението си бях лектор на курса Programming Basics, а преди това и ментор на курсисти, успях да подобря значително презентационните си умения. Да разбираш нещо и да можеш да го обясниш по достатъчно добър и разбираем начин, са две коренно различни неща.

Успях да подобря и така наречените Soft Skills, които впоследствие осъзнах колко важна част от уменията на един човек са. Многото екипни проекти ми помогнаха да се подготвя за реалната работа в една компания.

Помогна ли ти дипломата от Софтуерния университет за намирането на последваща професионална реализация?

Да. Това, че уча в Софтуерния университет ми помогна, макар и все още да нямам диплома. Започнах работа в INDEAVR приблизително след година обучение. Успехът и резултатите от преминатите курсове ми бяха от полза при започването на работа. Разбира се, човек не може да разчита само на оценки от изпити и проекти, но бих казал, че дават един добър старт при процеса по провеждане на интервю.

Как се виждаш след 5 години в професионален план?

След 5 години се виждам като Senior Developer или Team Lead. В момента започвам собствен проект съвместно с още един човек, надявам се дотогава вече да функционира успешно!

И накрая - какво ще посъветваш всички бъдещи курсисти, на които им предстои да започнат обучение в Софтуерния университет?

Най-вече да се настроят за много работа и учене. Софтуерният университет е само началото и бих казал - най-лесната част от тази професия. Изисква се много упоритост, даже "инат", за да се реши даден проблем, но това е част от ежедневието на един програмист.


За още успешни истории, следете новата ни рубрика "Code to success"! Ако имате и вие вдъхновяваща история, която искате да споделите с нас, може да пишете на sonia@softuni.bg. A ако искате и вие да сте на мястото на нашите успешни курсисти, направете първата крачка като кандидатствате за безплатния курс Programming Basics от ТУК.