Loading...

Пет погрешни схващания за програмирането

avatar Георги Кацаров 3 минути
Пет погрешни схващания за програмирането

Както за всяко нещо, така и за програмирането съществуват редица погрешни схващания. В определени етапи дори аз съм робувал на тях и съм вземал решения на база тези погрешни схващания. Затова реших да ви представя пет от най-популярните заблуди и напълно погрешни стереотипи, които съществуват по отношение на програмирането.

1. С програмиране се занимават само гениите

Абсолютно не е така. Подобно на всяко друго нещо, добрите резултати в усвояването на програмирането са плод на всеотдайност и постоянство, но тези две качества далеч не са присъщи само на гениите, а на най-нормални хора, каквито всеки от вас е срещал в ежедневието си.

Самият процес на програмиране далеч не е някакъв неразбираем шаманизъм с магически формули, всъщност вие лесно ще започнете да разбирате какво и защо се случва „под капака“ на компютъра.

2. Възрастови стереотипи

Това беше един от стереотипите, на които робувах и аз. Повечето ми връстници имаха компютри от най-ранна тийнейджърска възраст, до като при мен тази придобивка се появи в края на тийнейджърските ми години. Сам започнах да си набивам в главата как съм изпуснал времето, непрекъснато се сравнявах с хората, които вече могат и в крайна сметка тръгнах в друга посока. Но след приблизително десетина години интереса надделя и реших че е крайно време да се пробвам. Това, което е важно да знаете, че ако имате интерес към програмирането – не се колебайте и не си втълпявайте погрешни неща от типа на „твърде малък/стар съм за това". Няма възрастови граници за тази дейност.

3. Не бях никак добър по математика, значи...

Стоп! Въпреки, че програмирането и математиката са взаимосвързани, то доколко ще е натоварено с математика зависи от направлението, от което ще изберете да се развивате. За да навлезете в програмирането обаче са достатъчни и най-базови знания и умения по алгебра. Ако вече идеите, които имате в главата си са по-мащабни, ще трябва да развиете и математическите си умения. В наши дни обаче в интернет можете да намерите всичко необходимо напълно безплатно, така че от вас се изисква само желание и упоритост.

4. Програмирането е само за мъже

Едва ли има по-погрешно схващане от това. Достатъчно е да направим една историческа справка, за да видим, че някои от най-ключовите събития в историята на компютрите, са дело на жени, за да стигнем до заключението, че дали сте мъж или жена – изобщо не е от значение. Само за пример: дори човекът, написал първата програма и считан за първия в историята програмист е дама – Ада Лъвлейс, дъщеря на поета Байрон. Още повече, че тя е постигнала това в едно общество с много по-закостенели и патриархални разбирания за ролята на жената в него. Нека не забравяме и други популярни дами от историята на компютрите – Грейс Хопър (създала първия компилатор за програмен език), Адел Голдстейн (която е спомогнала за създаването на първия електронен, дигитален компютър, Джийн Самът (разработила програмния език FORMAC) и още много други.

5. За да си намеря работа, ще ми трябва диплома от ВУЗ

Не. За да си намерите работа ще ви трябват умения и портфолио. В сферата на IT технологиите повече от която и да е друга сфера кандидатите се преценяват по техните реални умения, представяйки проекти по които сте работили и които сте завършили успешно. За да стигнете до такива – ще ви трябват умения.

А най-доброто място, на което можете да придобиете умения или просто да опитате дали програмирането е подходящо за вас – това е безплатния курс „Programming Basics“ на Софтуерния университет. Той е подготвителен за програмата по софтуерно инженерство, която предлагаме и която, ако преминете успешно, ще ви даде всички необходими умения, за да стартирате като младши разработчик (Junior developer). Всичко което трябва да направите е да кандидатствате за нея. Направете тази стъпка напред в света на програмирането с безплатния курс „Programming Basics“ още днес! Очакваме ви!