Loading...

4 практични приложения на машинното обучение

avatar Георги Кацаров 2 минути
4 практични приложения на машинното обучение

Машинното обучение (или по-известно като „Machine Learning) става все по-популярен термин в IT средите и определено има защо. То представлява огромен скок напред по отношение на това, как компютрите могат да „учат“ – да поемат нова информация, да обновяват базата си данни и да вземат решения, които да се претворяват в реални действия, на база събраните и обработени данни. Излишно е да говорим, че това развитие създава предпоставки за търсене на кадри, както и нарастващи възнаграждения в сферата. Вероятно обаче си задавате въпроса къде би могло да намери приложение машинното обучение? Всъщност в доста сфери от нашето ежедневие. Ето ви няколко примера:

Сигнализация за трафик (дигитални карти)

Отмина времето, когато се ориентирахме по известни сгради или локации, или когато трябваше да запомняме имена на улици наизуст. Днес дигиталните карти ни дават отговор в реално време къде сме и кой е най-удачния маршрут до търсена от нас цел. Всеки има една такава в джоба си и всеки е ползвал поне веднъж тяхната помощ и при шофиране.

Комбинирани с машинно обучение и подходяща инфраструктура, вече има системи, които следят за натовареността на трафика и ви избира най-спестяващия време маршрут.

Социални мрежи (напр. Facebook)

Едно от най-често срещаните приложения на машинното обучение е предложението от страна на Facebook, за автоматично отбелязване на приятели. За да се осъществи това, Facebook използва лицево разпознаване, данните от което се съпоставят с данните от снимките на вашите приятели и предлага този, при когото намира най-голямо съвпадение на данните. Самото лицево разпознаване е свързано с друг machine learning проект на Facebook – DeepFace.

Препоръка на продукти/услуги

Случвало ли ви се е да си говорите в приятелски кръг на дадена тема, и скоро след това да забележите реклами, например във Facebook, свързани с нещо, което е споменато по време на темата? Каква случайност! Или може би не... Всяко едно мобилно приложение иска разрешение за достъп до различните функции на вашите мобилни устройства – микрофон, камера и т.н., като платформа като Facebook не прави изключение. По този начин от Facebook непрекъснато събират гласова информация, обработват я и ако бъде открито съвпадение – извежда съответно рекламно съобщение. Това е огромен бизнес, зад който стои машинното обучение.

Персонални виртуални асистенти

Възможно е да не сте гледали научно-фантастичния шедьовър „2001: A space odyssey”, на Стенли Кубрик, но докато преди 40 години компютър от типа на Hal 9000 е изглеждал научна фантастика, то днес виртуалните гласови асистенти са реалност. Нещо повече – зад тях стои машинното обучение, посредством което гласовите асистенти развиват своите функции. Услугите, които те предлагат включват гласово разпознаване, преобразуване на реч в текст и обратно, както и различни езикови обработки. По този начин, в естествена среда, с най-обикновени гласови команди вие можете да организирате графика си в някое приложение, да наберете приятел по телефона и още много, много други възможности, всички от които се постигат само и единствено с обикновен говор.

Практичните приложения на машинното обучение стават наистина неизброими и сферата тепърва ще се развива бурно. Затова, ако имате добри познания по математика, които да включват и дисциплини като „основи на статистиката и математическия анализ“, както и основни знания по програмиране – не се колебайте, а запишете курса „Machine Learning – септември 2019“. Побързайте, остават само 5 дни!