Loading...

Пет факта за киберсигурността през 2019 г.

avatar Георги Кацаров 1 минута
Пет факта за киберсигурността през 2019 г.

Проблемите на киберсигурността са глобално явление – навсякъде, където има изградени структури от информационни технологии, има и проблем с опазването на информацията, която те съхраняват или транспортират от неоторизиран достъп. За да илюстрирам по-добре мащабите на проблема ви представям няколко факта, свързани с проблемите на киберсигурността през 2019 г.:

Средностатистически на всеки 39 секунди се осъществява по една хакерска атака. За да е още по-ясно – за времето, за което бихте си направили едно селфи и го качите в Instagram, следващата хакерска атака вече се е осъществила. Някои от атаките са дръзки, други са скандални, трети оказват зашеметяващ ефект, но всички те са нежелани и опасни за всички нас.

Киберпрестъпленията са по-доходоносни от глобалния наркотрафик. Проучванията сочат, че за миналата 2018-та година, приходите от нелегален трафик на наркотици възлизат на около $400 млрд., докато тези от киберпрестъпления – на около $600 млрд.

Средностатистически всяка секунда биват откраднати около 75 записа. Въпреки, че пробивите са значително по-редки, всеки един успешен пробив дава достъп до огромни масиви от информация/записи, което разпределено за определен период дава резултат от 75 записа на всяка секунда.

66% от бизнесите не са сигурни, че биха се възстановили от хакерска атака. Нещата всъщност са по-притеснителни. Проучвания сочат, че около 75% от бизнеса нямат дори формален план за отговор на кибер атаки.

Бюджетът на САЩ за киберсигурност възлиза на $14,98 млрд. през 2019 г. Това прави покачване с близо 14% за последните две години, тъй като през 2017 г. той възлизаше на $13,15 млрд. И докато си говорим за САЩ – в сферата на етичното хакерство работят над 715 000 експерти по киберсигурност, като за изминалата 2018 г. са раздадени над $19 млн. в премии.

Както виждате значението на киберсигурността ще нараства все повече и повече. Ако вече сте придобили базовите знания и искате да ги надградите в едни по-пълноценни умения – не се колебайте, а запишете още днес курса „Ethical Hacking Advanced – септември 2019“. Очакваме ви!