Loading...

Три предимства на Linux, когато става въпрос за системна администрация

avatar Георги Кацаров 2 минути
Три предимства на Linux, когато става въпрос за системна администрация

“Сървър“ наричаме специфичен компютърен хардуер или софтуер, който предлага услуги на други програми или устройства, които спрямо него се явяват (и наричат) „клиенти“. Има множество типове сървъри: уеб сървъри, сървъри за бази данни, сървъри за приложения, сървъри за облачни услуги, файлови сървъри, mail сървъри, DNS сървъри и още много.

Потребителския дял на Unix-подобни опрационни системи през годините нарастна значително, предимно на сървъри, работещи с различни Linux дистрибуции. В наши дни все по-голям дял сървъри използват Linux-базирани операционни системи. За да разберете дори по-добре значението на Linux за системната администрация – сървърите на компании като Google, Facebook, Twitter, Amazon и много други, вървят под Linux дистрибуции. Ето и причините това да е така:

1. Безплатен и с отворен код

Linux (или по-точно „GNU/Linux“) е безплатна операционна система, която е с отворен код т.е. можете да достъпите без проблеми кода, който всъщност представлява Linux. По този начин вие можете да намирате бъгове или различни уязвимости в сигурността, или просто да изучавате по какъв начин кода се изпълнява от вашият компютър. Всичко това ви позволява да редактирате самата операционна система на едно базово ниво, така че максимално добре да я пригодите към нуждите си – нещо, което с други популярни ОС е невъзможно.

2. Стабилност и надеждност

Linux е Unix-базирана ОС, а самият Unix първоначално е бил проектиран да осигури среда, която е мощнта, стабилна и надеждна, като в същото време е лесна за употреба. Именно затова Linux системите са популярни със своята стабилност и надеждност, а Linux сървърите вървят с години, без да се проявят проблеми или дори без да се рестартират. Въпросът е кое е това, което прави Linux системите стабилни. Отговорът не е еднозначе, тъй като стабилността е резултат от множество аспекти, които включват управление на системи и програми, настройване, управление на процеси, имплементация на различни мерки за сигурност и още много.

В Linux вие можете да модифицирате системен или програмен файл с настройки и промените да влязат в сила без да рестартирате сървъра. Освен това предлага ефективни и надеждни механизми за управление на различните процеси. В случай, че даден процес не се изпълнява според предвиденото, можете да използвате команди, чрез които да предотвратите разпространението му върху други процеси на системата.

3. Сигурност

Сигурността също е от силните страни на Linux, тъй като системата ограничава влиянието на външни източници (били те потребители, програми или цели други системи), за които има вероятност да дестабилизират сървъра.

Linux предлага без съмнение ядрото с най-голяма сигурност, което от своя страна превръща Linux-базираните ОС в сигурни и подходящи за сървърно управление. За да бъде полезен един сървър трябва да може да приема заявки за услуги от отдалечени клиенти, като това е една от слабостите на всеки сървър: момента в който той дава достъп на такъв отдалечен клиент до неговите портове. За да сведе риска до минумум обаче, Linux имплементира „букет“ от различни механизми за сигурност, чрез които да предпази файловете и услугите на даден сървър от атаки или други злоупотребни. Например вие можете да гарантирате сигурността на услугите, чрез програми като firewall (iptables), TCP wrappers или Security Enhanced Linux (SELinux), който помага да се ограничат ресурсите, които дадена услуга може да достъпи на даден сървър.

Могат да се посочат още редица предимства на Linux, както и ползите от тях при системната администрация, но най-добре е да се запознаете с тях от първо лице, като се запишете за курса „Linux System Administration – септември 2019“. Остават 4 дни до края на записванията, не пропускайте този шанс!