Loading...

Как когато един икономист решава да се занимава с програмиране се случват чудеса - Лора Каменова

avatar Катерина Костадинова 4 минути
Как когато един икономист решава да се занимава с програмиране се случват чудеса - Лора Каменова

Лора Каменова е един от успешно реализиралите се в ИТ сферата студенти на СофтУни. Нейната история е впечатляваща, а началото, от което е поела своя път, не предполага колко интересен развой би могъл да я достигне на по-късен етап. Днес ви представяме цялата тази история в едно вдъхновяващо и структурирано интервю. Вижте го в следващите редове!

Здравей, Лора! Представи се пред аудиторията ни

Здравейте! По принцип по професия съм икономист - бакалавър и магистър по Финанси. Професионалният ми път започна с летен стаж в лизингова компания, което впоследствие се превърна и в дългогодишна работа по специалността. Работата в голяма компания ме научи на трудови навици и отговорност, а спецификата на лизинговите сделки обогати познанията ми и в много сфери, извън чисто финансовата. През миналата година станаха промени в структурата на компанията, които малко или много ме засегнаха, а това на практика беше повратна точка за мен, тъй като реших, че е време за генерална промяна. От една страна нямах желание да работя сходна работа в конкурентна компания, а от друга страна наистина повярвах, че мога да се справя с обучение (и впоследствие с работа) в сферата на програмирането.

Какво те доведе до Софтуерния университет?

Причините да избера СофтУни са няколко: 
- Въвеждащият курс (в моя случай Programming Basics with Java – февруари 2018), който дава възможност и на абсолютно начинаещи хора да се запознаят като цяло със същността на програмирането и да преценят дали сферата им е интересна, както и да тестват постоянството и решимостта си да се занимават с това.

- Цялостната концепция на обучението, която включва много добро усвояване на базисните умения по програмиране и чак след това специализация по конкретен език и/или технология. И всичко това, съчетано с много практически задачи и наистина писане на много, много код.

- Също така смятам,че учебната програма на СофтУни отразява текущите тенденции в IT сферата, като същевременно е гъвкава и се правят изменения при значими промени в изискванията на IT компаниите.

- Освен това, за мен лекторският състав е изключително добър, като преподавателите са професионалисти-практици, които текущо работят в IT сферата. В досегашните си курсове съм имала късмета да ми преподават страхотни лектори, от които съм научила много и са ми служили като вдъхновение.

Какви други умения, освен по програмиране, успя да придобиеш по време на обучението си?

Основното умение, което придобих и което прилагам и извън програмирането, е способността за разрешаване на проблеми, т.нар. problem solving skills. Установих, че до решението на един проблем обикновено може да се стигне по повече от един начини, като обикновено няма по-правилни и по-грешни подходи. Същевременно много си подобрих начина на търсене на източници с релевантна информация за разрешаване на конкретен казус.

Обучението в СофтУни (и по-конкретно в Java пътеката), ми показа, че е много по-полезно да се обучаваш по по-сложния и дълъг път, тъй като се придобиват повече знания, изгражда се по-цялостен поглед и се натрупва повече практика. А впоследствие без проблеми можеш да се занимаваш и с малко по-прости технологии.

С какво ти помогна СофтУни в кариерен аспект и как си представяш развитието си в бъдеще?

Въпреки, че все още се още не съм завършила обучението си в СофтУни, вече ми се случи промяна в професионален план. Първите завършени курсове ми дадоха увереност, че искам и мога да работя в IT сферата. С тази новопридобита смелост и с оглед на реорганизацията в компанията-работодател, реших да потърся път навън. В крайна сметка се оказа, че ме ценят като служител и ми предложиха създадена за мен позиция като Експерт бизнес развитие, която на практика е мост между Бизнеса и IT разработките в компанията. В момента съчетавам познанията си за дейността на компанията със знанията ми по програмиране. За новата ми длъжност ми е изключително полезно, че знам как се реално се изпълняват IT заданията, които пишем, и мога да описвам много по-добре желаните разработки, като същевременно знам кое и как може да се изпълни. Освен това, при доставка на нова разработка влизам в ролята на QA, подробно описвайки грешките в логиката на кода.

В бъдеще се виждам като програмист, но тъй като съм перфекционист, смятам, че има още много какво да науча. Бих казала, че в момента се намирам в период на плавен преход, който е много удовлетворяващ – работя интересна работа, прилагайки новите си знания, като същевременно имам възможност да отделям време и да продължавам да уча.

Какво би посъветвала бъдещите ни студенти?

Първо бих им казала, че ако се питат дали програмирането е за тях – със сигурност трябва да пробват да се запознаят с него. Тъкмо по този начин ще открият, че в IT сферата всъщност има много професии, а не само професия програмист, и че всеки би могъл да намери нещо, което му е интересно и приятно за работа.

В случай, че човек наистина реши да се занимава с програмиране, за мен най-важното е постоянството и целеустремеността. В крайна сметка СофтУни осигурява чудесни предпоставки – качествени учебни материали, адекватна учебна програма и много добри преподаватели, което съчетано с личното усилие на студентите, със сигурност може да доведе до качествена промяна в професионалния им път.

В случай че и вие имате с какво да ни вдъхновите – разкажете своята история на marketing@softuni.bg. А ако искате да започнете да пишете успешната си история сега, включете се в цялостната програма по софтуерно инженерство от ТУК!