Loading...

Да навлезем в света на програмирането с JavaScript

avatar Катерина Костадинова 2 минути
Да навлезем в света на програмирането с JavaScript

JavaScript (JS) е един от най-популярните програмни езици днес и има защо това да е така. Той се изпълнява изцяло от вашия уеб браузър и позволява започване на разработката едва за няколко минути, тъй като не изисква компилатори или силно специфични среди за разработка. Някои хора смятат, че приложението му е по-тясно, в сравнение с езици като Java и Python. Това объркване обикновено идва от факта, че първоначалното му създаване отнема едва 10 дни. Важното обаче е, че от разработването му до днес са минали повече от 20 години, през които езикът се е развивал стремглаво и днес съществуват множество пълноценни JS рамки и плъгини, с помощта на които можем да модифицираме езика, спрямо нуждите ни.

Ролята на JavaScript далеч не е за подценяване

Възможно е да не сте запознати, но ролята на JavaScript е изключително важна за съществуването и разработването на почти цялото уеб пространство. Ако решим за миг да "изключим" JavaScript, почти всички сайтове и приложения ще спрат да работят. Развитието на езика от създаването му до днес видоизменя първоначалното му предназначение и той вече е пълноправен член на технологичното семейство.

JavaScript за начинаещи

Едно от ключовите предимства, които всеки програмист търси, е възможността за бързо създаване на работещи прототипи и свобода в процеса на тяхното изграждане. С това се има предвид по-малко писане на технически инструкции при изграждането на програмната логика. JavaScript покрива перфектно тези изисквания.

20-годишната история на езика дава достъп до огромно количество ресурси, отговарящи на най-различни нужди - от разрешаване на най-семплия, до най-сложен проблем, а самите ресурси са достъпни през някои от най-ефективните платформи за управление на пакети и поддръжка. Това създава огромна активна общност около езика, наличието на която означава, че езикът е търсен и абсолютно актуален.

По-малко ограничения

Едно от основните предимства на JavaScript е възможността за работа, без ограничения като сложни типове данни, компилиране на код, инсталиране и поддръжка на тежка среда за разработка (въпреки, че наличието на такава не е излишно). Необходими са ви браузър и обикновен текстов редактор - продукти, които всеки съвременен компютър притежава по подразбиране.

Programming Basics with JavaScript

Курсът "Programming Basics" дава основополагащите умения за всички технологични специалности в Софтуерния университет, което включва и JavaScript. В предстоящото обучение ще придобиете следните базови познания - писане на програмен код на начално ниво (basic coding skills), работа със среда за разработка (IDE), използване на променливи и данни, оператори и изрази, работа с конзолата (четене на входни данни и печатане на резултати), използване на условни конструкции (ifif-else) и цикли (forwhiledo-while). Цялостната практическа насоченост позволява бързото и ефективно усвояване на умения, които напред в обучителната пътека ще надграждате повече и повече. За повече информация и записвания - посетете ТОЗИ линк!