Loading...

Защо Unity е толкова популярен?

avatar Георги Кацаров 2 минути
Защо Unity е толкова популярен?

Ако имате досег с игрите, било то и от чисто потребителска гледна точка, вероятно сте чували понятието "game engine" и сте си задавали въпроса какво представлява.

Какво наричаме "Game Engine"?

"Game engine" най-общо казано наричаме софтуерната архитектура, която "захранва" дадена игра. Тази "архитектура" е сложна и осигурява изпълнението на различни действия и процеси - от това как играта ви борави с наличния хардуерен ресурс, през различни функционалности като осветление, разстояние на визуализация на обектите, различни ефекти, поведението на различни in-game компоненти, мрежова свързаност - всичко това е част от гейм енджина.

Дълги години големият проблем пред енджините бе, че те бяха едно доста скъпо удоволствие - за да получите сорс кода на енджина, така че да го напаснете към нуждата на своето заглавие, трябва да заплатите лицензионна такса, след което тепърва да се запознавате с неговите особености. С развитието на технологиите и различните бизнес практики, тази закостеняла практика също бе победена и днес имаме безплатни енджини, които предлагат кросплатформени решения. Най-популярният game engine от този тип е Unity, който, макар да е на сцената от около 15 години, придоби популярност (и то огромна) през последните няколко години.

Защо Unity е толкова популярен?

Unity е game engine, с чиято помощ можете да създавате кросплатформени игри. "Кросплатформени" означава, че играта едновременно може да върви на различни платформи, като PC, конзоли или мобилни платформи, като без проблем приложението за една платформа, може да се свързва с приложението от друга платформа. Енджинът Unity е представен за първи път през 2005 г. по време на Worldwide Developers Conference, като Mac OS X-ексклузивен игрален енджин. Историята обаче е имала други планове за него и към края на 2018 г., Unity поддържа над 25 платформи.

Разбира се, тази гъвкавост по отношение на платформите далеч не е единствената причина за неговата популярност днес. С помощта на Unity можете да създавате както двуизмерни, така и триизмерни заглавия във всякакви жанрове. Тъй като все пак това е енджин, макар и да има удобни инструменти за работа, все пак ще е необходимо да имате някои основни познания по програмиране с езика C#. Да, Unity използва основно този език от високо ниво, което означава, че дори да сте напълно начинаещи, можете бързо да усвоите основните концепции в програмирането и да се опитате да ги реализирате по един практичен начин.

Отново към 2018 г. Unity захранва близо половината мобилни заглавия на пазара и около 60% от игрите от т.нар. "augmented reality" и "virtual reality", като към днешна дата тези цифри. Сред по-популярните игри, които се захранват от Unity, можем да видим Hearthstone, Ori and the Blind Forest, Wasteland 2 (както и нейното предстоящо продължение - Wasteland 3), Cuphead, Escape from Tarkov и още много други повече или по-малко популярни заглавия. Списъкът е наистина впечатляващ.

Ако имате желанието да създадете своя игра, вече сте овладели основните принципи на обектно-ориентираното програмиране с езика C# и търсите отправна точка в света на гейм дизайна - Unity е идеалният избор за това. А ако си задавате въпроса "Откъде да поема в света на Unity" - отговорът е в курса "Unity 3D Essentials - май 2020". Не пропускайте своя шанс, запишете се още днес! Очакваме ви!