Loading...

Първи стъпки с HTML и CSS за ученици

avatar Мария Вълчева 2 минути
Първи стъпки с HTML и CSS за ученици

Ако си ученик между 8 и 12 клас и искаш плавно да навлезеш в света на програмирането и информационните технологии, уверено ти препоръчвам една от първите ти крачки да бъдат markup езиците HTML и CSS. Затова съществува и курсът HTML & CSS for Students.


Това не са програмни езици като Java и C#, да речем, но са чудесен начин да открехнеш вратата към IT света. Освен това, могат да са ти от голяма ползва дори и да не си сигурен все още дали искаш да навлезеш в сферата на информационните технологии, тъй като намират широко приложение и в други области.

За какво се използват HTML и CSS?

Това са два от градивните елементи на световната мрежа. Езиците, макар и не за програмиране, се допълват взаимно и способстват за изграждането на уеб страници. А JavaScript е програмният език, който ще ти позволи да направиш тези страници динамични и с много функционалности.


Но за да създадеш статичен уебсайт или да поддържаш такъв, създаден върху готова платформа за управление на съдържанието (напр. популярните блогове на платформата WordPress), няма нужда да изучаваш и програмен език. Технологиите HTML5 и CSS3 ти дават всички необходими инструменти за целта.


HTML е markup език, който се използва за описание на документи, предназначение за визуализация в браузъра. Напр. в този текст съм използвала HTLM таговете "<b></b>" за болдване и "<h2></h2>", за да придам акцент на подзаглавията в текста. Когато оформиш текста си с HTML, можеш да добавиш CSS – език за описание на стилове, който ще направи документа ти приятен за окото.

Откъде да започнеш изучаването им?

Подобно на програмните езици, HTML и CSS също имат специфичен синтаксис. Но за твой късмет, той е много по-опростен и интуитивен. Ако участваш във форуми или имаш блог, вероятно вече дори си се сблъсквал с тях – използвал си ги, за да оформиш постовете си.


Именно това са първите стъпки, които ще направиш, започвайки началното си обучение по HTML и CSS. Трябва да научиш не само кои са основните HTML тагове за описание на текст, параграфи, списъци, таблици и т.н., но и да можеш свободно да ги прилагаш. В комбинация със CSS, в крайна сметка ще придобиеш начални познания по уеб разработка и уеб браузъри.

Какво ти дава познаването на HTML и CSS?

Ако искаш да имаш собствен блог или сайт с уникална визия и персонализирани страници, HTML и CSS са езици, които ще ти помогнат изключително много с това. Дори и да си създадеш блог на готова платформа като WordPress, технологиите HTML5 и CSS3 ще ти позволят да му придадеш персонален вид и да го направиш наистина „свой“.


Езиците играят своята роля и при форматирането на книги и дигитални издания. Може би искаш да си създадеш собствено дигитално списание? Можеш да разчиташ на HTML и CSS да ти помогнат много за целта.


Освен това, чрез изучаването на двата езика, ще направиш първите си стъпки в това да се научиш да четеш код. Ако някога си поглеждал „изходния код на страница“, ти е правило впечатление колко объркващо може да е всичко, което се съдържа там. Но там ще откриеш именно HTML и CSS езиците. Обучението в най-ранна възраст ще те ориентира и дали искаш да продължиш и да навлезеш по-дълбоко в областта на информационните технологии и софтуерното инженерство.


Дори и да нямаш никакъв предходен опит с HTML и CSS, не се притеснявай. Курсът за ученици на SoftUni ти предоставя чудесна възможност да направиш първи стъпки, а програмата е съобразена с факта, че вероятно си затрупан с уроци от училище. Ако искаш да съчетаеш двете, запиши се за HTML & CSS for Students ето ТУК до 3 февруари. Очакваме те!