Loading...

Непредвиденият успех на Ивайло Кенов

avatar Катерина Костадинова 5 минути
Непредвиденият успех на Ивайло Кенов

Ивайло е дългогодишен технологичен трейнър и софтуерен разработчик със C# и JavaScript. В момента работи като Chief Technical Officer в СофтУни и управлява студентските системи на инициативата. Състезател е по математика с участия в редица национални олимпиади. Обича да задълбава в трудните и алгоритмичните части на програмирането. Участвал е в изработката и поддръжката на десетки интернет приложения в най-разнообразни сфери, с помощта на което е натрупал богатия си опит. Държи една от най-големите страници за програмиране в Instagram: DailyProgrammingFun.

Сред всички предизвикателства, с които се е сблъскал през професионалното си развитие, един от най-отличителните за него е разработката на open-source библиотеки за ASP.NET, които имат над 1000 звезди в GitHub и над 2 милиона тегления по цял свят. По времето на тяхното създаване е бил програмист сравнително отскоро, а успехите, които е постигнал с този свой проект, са били абсолютно непредвидени, дори за самия него. Вижте цялата любопитна история в следващите редове и се вдъхновете и за своята програмистка кариера, защото при наличието желание, качествено образование и много практика – няма причина нещата да не се получат.

Раждането на идеята

Здравейте! Много бих се радвал да разкажа историята на проект, който започна от нулата, но достигна до етап, до който не съм вярвал, че ще успее да достигне. Обхваща толкова разнообразни и интересни моменти от програмирането, че в тази история е възможно всеки да открие по нещо за себе си, нещо, в което се припознава.

Във времето, в което възникна идеята, бях програмист едва от година - година и нещо. Разработвахме проекти за една фирма, заедно със студенти. Идеята в случая беше да направим проект, който да е open source и от който студентите да могат да се учат, тоест вътре всичко да е перфектно като практики и организация. Перфектните практики обаче казват, че един софтуер, за да е наистина на високо ниво, трябва да е изтестван на 100%, при това с автоматизирани тестове. Това означава – натискам едно бутонче, отивам да пия едно кафе, а докато се върна трябва да имам информация вече дали има бъгове или не. Тази част от процеса се оказа доста сложна. Имаше много повтаряща се работа, която отнемаше много време.

Казах си – това може да се автоматизира и да се направи по много по-културен начин, може да бъде по-лесно. Потърсих дали има готови решения, но не излезе нищо, което да е достатъчно зряло и да свърши работа. Така се роди и идеята да направя мое инструментче, което представлява опън сорс библиотеки за ASP.NET, които помагат на програмистите да си намалят работата значително, когато тестват дали приложенията работят коректно. Спестява доста часове работа, затова хората наистина го намират за полезно. Мислех си, че ще отнеме 2-3 месеца, а те в последствие се оказаха 2-3 години, като и до ден днешен не е напълно завършено – винаги има какво още да се подобри.

Процесът на разработка и включването на Microsoft

Понеже на мястото, на което работех, знаех, че няма да ми платят да работя по него, реших да го разработвам в свободното си време. Целият процес за мен беше изключително интересен и полезен, защото се сблъсках с толкова много странни проблеми, с които стандартно не бих се сблъскал. Всичко това ме развиваше все повече и повече като програмист, благодарение на нестандартните казуси, които изискваха нестандартни решения. Постоянно ми се налагаше да ровя по различни книги, по сорс кода на Microsoft, да комуникирам регулярно с екипа на Microsoft. Непрекъснато им задавах въпроси по форумите за програмисти, а те са там и са налични да помагат, наред с още много други доста големи хора в индустрията. В един момент на въпросите ми започнаха да отговарят хора на много високи позиции в Microsoft, завързваме дискусия, даваха коментари, докато в един момент не забелязаха, че нещата наистина се развиват и че проектът всъщност доста се доближава до техния технологичен stack, който предлагат на програмистите. Това доведе до това те да започнат малко по малко да споменават проекта на различни места – първо го споменаха в техен блог, в който всеки месец награждаваха някакъв продукт, свързан с технологиите на Microsoft. Сложиха линкове и описание на проекта в този блог, което макар да не е нещо супер официално, подбуди интереса на доста програмисти. После го споменаха в няколко от световните им подкасти. Буквално фронтмена на програмистите за Microsoft, който е доста известен, казва се Scott Hanselman, говори в един от подкастите. После имаше още споделяния, включително линка към проекта беше сложен на официалния сайт на техния технологичен стак, наред с още само 10 проекта.

Разрастване на аудиторията без маркетинг намеса

Хората до този момент го ползваха, но го намираха органично, не достигаше до супер голяма аудитория. След споделянията от Microsoft обаче нещата се промениха – активността започна да се вдига, хората започнаха все повече да го четат и коментират, да задават въпроси. Към момента всички пакети имат вече повече от 2 милиона тегления, което отчитам като забележително, защото на проекта не му е правен никакъв маркетинг, не сме работили специално по популяризирането му. Включиха се дори някои от студентите ми с помощ по развитието на проекта, като към момента сме около 10 човека и през свободното си време го разработваме, което доведе до значително подобрение, нещата дръпнаха напред сериозно. Имаме дори Patreon страница, в която също има активност, хората го харесват и донейтват средства, което е много надъхващо и мотивиращо. Правя и видеа, като live coding сесия, по време на която показвам какво правя, така че хората да могат да научат програмни техники и други интересни неща, които да могат да им помогнат в работата.

Най-вече ме радва фактът, че хората наистина го ползват и го отчитат като полезен инструмент, че се вдъхновяват от него да създават собствени неща, да бъдат по-активни и по-смели. Наскоро една от моите студентки от СофтУни дори направи тениски с логото, заедно с готини надписчета, което много ни зарадва.


Надяваме се историята на Ивайло да ви е вдъхновила да поемете по-смело по пътя на развитието като софтуерни инженери. Сферата е една от най-перспективните на 21 век, а възможностите, с помощта на качествено образование, са огромни. Включете се в цялостната програма по софтуерно инженерство от ТОЗИ линк!