Loading...

От финанси до програмиране или как Владислав Илиев прави кариерен скок с помощта на СофтУни

avatar Катерина Костадинова 4 минути
От финанси до програмиране или как Владислав Илиев прави кариерен скок с помощта на СофтУни

Представяме ви Владислав Илиев. Той е един от завършилите и успешно реализирали се курсисти. Днес ще ни разкаже повече за своя опит, стъпките по пътя към успеха и историята му със СофтУни. Вижте вдъхновяващото интервю, което проведохме с него!

Здравей, представи се пред нас :)

Здравейте, казвам се Владислав Илиев, завършил съм бакалавър ТУ София като Инженер по електроника и магистър в УНСС - Бизнес администрация. Имам и допълнителна квалификация от СофтУни, от цялостната програма по Софтуерно Инженерство. Професионалният ми опит наброява около 10 години. Заемал съм различни технически, консултантски и други позиции в компании като Кока-Кола, Луксофт, DXC, както и в две по-малки фирми.

Как започна историята ти със СофтУни и как научи за нас?

Историята ми със СофтУни започна преди няколко години. Исках да пренасоча кариерното си развитие и разширя знанията си в писането на код. За СофтУни научих от интернет, видях в СофтУни правилното място, което да ми помогне да постигна целта си, а именно - допълнително техническо израстване и развитие в посока разработка на софтуер.

Какви са впечатленията ти от програмата в СофтУни? 

Впечатленията ми са отлични. Курсовете са широкоспектърни и отговарят до голяма степен на бизнес нуждите на българския пазар на труда, а и не само, дори са в крак и със световните тендеции. Голяма част от този път на техническо израстване е сързан със самоподготовка. Чрез уникалната система Judge, тя е застъпена на доста добро ниво, позволявайки адекватно усвояване на материала, дори и от хора, обучаващи се онлайн. Същевременно има и отлични лектори, които откликват и на индивидуалните нужди.

Какво се промени за теб, след като започна курсовете/програмата, помогнаха ли по някакъв начин в кариерното ти развитие?

Промени се много. Започнах работа на позиция ServiceNow Developer с доста ограничени познания по JavaScript. С курса по JavaScript, по време на работа, двойно по-бързо навлизах в нещата. Аналогично се случи и на друга позиция - Senior DevOps Engineer, серията от курсове, свързани с Python, спомогнаха отновно за много бъзо навлизане в програмирането с Python и изцяло работа по проекти свъразани с разработването на софтуер.

Беше ли ти обърнато достатъчно внимание, отговорено ли бе на всичките ти въпроси?

Аз съм основно студент в онлайн форма на обучение, което до някаква степен предполага по-голяма дезинформираност. Въпреки това ми бе отговорено на всякакъв тип въпроси и от администрацията на СофтУни, от лекторите, дори от други състуденти по всички комуникационни канали - мейл, телефон, Фейсбук групи.

Каквъв е бъдещият потенциал на ИТ сферата, според теб?

Бъдещето в ИТ сферата е аналогично с това и на всички други съвременни сфери, то принадлежи на творците, креативните и адаптивните хора. Живеем в много динамичен и забързан свят, в който софтуера и ИТ системите стават все по-комплексни и скалируеми. В момента много от професиите, дори и в ИТ сектора, биват автоматизирани. Дори системната администрация от по-високо ниво е обвързана с писането на код - практика, наложила се вече, която преди години дори не е съществувала. Все повече навлиза изкувствения интелект в най-различни ИТ системи, заменяйки позиции като HelpDesk наприер. Техническото развитие на един човек в ИТ сектора е обвързано пряко с писането на код.

Можеш да дадеш съвет към бъдещите курсисти на СофтУни? 

Основният ми съвет към бъдещите курсисти е да бъдат постоянни, упорити и адаптивни, да не се концентрират в определена сфера или технология. Аз самият съм презаписвал JS Core модула 3 пъти, поради смяна на технолигиите с които работя, но това не ме е спряло да продължавам напред. Да не се страхуват да променят на 180 градуса курса, по който вървят, понякога дадена сфера може да им даде много повече от друга, изглеждаща по-перспективна. Работех 4 години в сферата на финансите за най-голямата немска банка Дойче Банк, като мислех, че няма по-добра за мен сфера в ИТ сектора, след което преминах към аутомотив, в момента работя по проекти за БМВ груп, които са в пъти по-интересни.

Никога не стойте дълго време на едно място. Не разчитайте на някой друг да ви научи на нещо, СофтУни е много добро място за развитие на вашите умения, което са най-ценното нещо, което притежавате, но изграждането им зависи изцяло от вас самите. СофтУни дава една база, която е спомагателно средство, един фундамент, който е само малка част от цялата основа, над която цял живот трябва да се надгражда. Смятам, че СофтУни за момента е най-доброто място в България за тази цел и дори да не е достатъчно, без собствените ви усилия, това е средството за постигане на първата стъпка по пътя.

Ако историята на Владислав ви е вдъхновила и вече сте преминали през Programming Basics, навлезте още по-навътре в сферата на програмирането с предстоящите обучения във Fundamentals Module! С практически-насочена методология на преподаване и знания, идващи от топ практици в областта, ще трупате ценни умения по възможно най-ефективния и приложим в реалната работна среда начин. Не се колебайте - очакваме ви, за да ви помогнем да започнете своето стремително пътешествие по пътя на успеха! :)