Loading...

SoftUni 5.0 с обновен обучителен план подготвя новото поколение софтуерни инженери

avatar Катерина Костадинова 7 минути
SoftUni 5.0 с обновен обучителен план подготвя новото поколение софтуерни инженери

Новата цялостна програма по софтуерно инженерство се завръща с обновен обучителен план, за да подготви новото поколение бъдещи специалисти за всички предстоящи предизвикателства от света на технологиите.

Тя представлява система от знания и умения, която с годините развихме до етап, в който постигнахме една от най-балансираните обучителни криви и с която хиляди студенти успяха да натрупат необходимите знания, за да станат част от IT общността. Секторът се развива все по-бързо и инвестициите нарастват експоненциално. Все повече IT компании избират България като дестинация, заради отличните и конкурентноспособни кадри. Работим усърдно, за да реализираме мисията на СофтУни - да превърнем България в силициевата долина на Европа. Още миналата година Financial Times, а и редица други световни медии, назоваха София именно по този начин.

В следващите редове ще ви запознаем с всички нововъведения в новата програма, ще научите повече за лекторския състав и това какви перспективи се отварят пред вас, ако изберете да поемете по пътя на софтуерната разработка със SoftUni 5.0

Какви са новостите в програмата?

На въпроса отговаря Ален Паунов - образователен директор на СофтУни, който заедно с екипа си работи активно по обновяването на цялостната програма и въвеждането на нови технологии, в крак със заобикалящия ни свят:

"С развитието на обучителната програма, достигнахме до новата фаза, с която ще създаваме следващото ниво софтуерни инженери. След завършване на основните професионални модули в обучителните пътеки с най-търсените технологии (C#, Java, JavaScript и Python), студентите ще могат да продължат своето обучение в новите специализации, с което да се превърнат във Full-Stack девелъпъри и да работят както по back-end, така и по front-end частта на едно приложение. С тези знания и умения ще успеем да отворим много нови врати за реализация и кариерно развитие на нашите студенти.

Въвеждаме нова пета професия - Quality Assurance инженер, представляваща промяната, която беше необходимо да въведем, за да помогнем на онази част от студентите ни, които са избрали пътя на тестването и осигуряването на качествен софтуер, да намерят истинска кариерна реализация, като придобият всички необходими практически умения.

Инженер по качеството на софтуера (QA) е неразделна част от софтуерната разработка и във всеки сериозен софтуерен проект участват такива специалисти. QA инженер е търсена професия в софтуерната индустрия, за която се изискват програмиране, технически умения, внимание към детайла, търпеливост, старание, постоянство, дисциплина, организация.

Втората голяма добавка към цялостната програма за софтуерни инженери в СофтУни е възможността за придобиване на full-stack умения за цялостна разработка на софтуер, което съчетава задълбочени умения по изграждане на потребителски интерфейси (front-end разработка и UI технологии) и задълбочени умения по сървърно програмиране (back-end разработка и технологии за работа с данни и разработка на програмни интерфейси).

Професията "full stack developer" е комбинация от "front-end developer" и "back-end developer", която е следващо ниво в професионалното развитие на повечето софтуерни разработчици, след сравнително тясната специализация във front-end или back-end. Тази професия е по-комплексна и по-предизвикателна и е подходяща за по-амбициозните студенти, които търсят бързо кариерно израстване.

За пореден сезон едни от най-големите имена в индустрията ще обучават студентите и ще предават своя дългогодишен практически опит. По време на занятията на живо, студентите ще могат да задават директно своите въпроси и да получават насоки и решения на стотиците проблеми, които предстои да разрешат, за да придобият една силна алгоритмична логика, с която да се справят с реалните ситуации в предстоящата си работа като софтуерни инженери!"Новите професии в цялостната програма за софтуерни инженери на СофтУни разкриват още повече възможности за обучение и кариерен старт в ИТ индустрията и това е естествен отговор на растящите нужди от софтуерни специалисти, които дигитализацията и развитието на технологиите отварят.” – Светлин Наков, Co-Founder на СофтУниЦялостната програма на СофтУни дава един невероятно добър старт на хората в света на софтуерното инженерство. Лекциите и материалите са така подбрани и структурирани, че студентите да могат да учат прогресивно и успешно с качествено темпо и развитие. Имаме много практически задачи и проекти, които са напълни достатъчни човек да придобие една сериозно търсена професия.” - споделя Ивайло Кенов, Chief Technical Officer в СофтУни


Кои са преподавателите?

Участниците в новата програма по Софтуерно инженерство ще се учат от едни от най-разпознаваемите и доказали се лица в ИТ сферата:

Светлин Наков – Светлин е вдъхновител на хиляди млади хора по пътя им към професията "софтуерен инженер". Той има 20-годишен опит като софтуерен инженер, ръководител на софтуерни и ИТ проекти, преподавател по информационни технологии, програмиране и разработка на софтуер, ИТ консултант, предприемач и разработчик на уеб, мобилни, настолни и сървърни приложения. Мечтата му е да направи България силициевата долина на Европа.

Николай Костов - Николай работи като Solutions Architect във фирма ZenCodeo (http://zencodeo.com). Учил е във ФМИ и сега довършва магистратурата си в НБУ. Няколко години подред той е Microsoft Certified Trainer. Носител е на наградата "Студент на годината", както и е бил част от класацията "30 под 30" на списание Forbes Bulgaria. Николай е бивш дългогодишен участник в редица ученически и студентски олимпиади и състезания по информатика. Двукратен победител в проектните категории "Приложни програми" и "Интернет приложения" на националната олимпиадата по ИТ. Има богат опит в проектирането и изграждането на уеб приложения, алгоритмичното програмиране, сигурността и облачните технологии. Личният блог на Ники е достъпен на адрес: https://nikolay.it/.

Дончо Минков - той има дългогодишен опит в разработката на софтуер, както и в изготвяне и водене на технологични курсове. В училище е в отбора по алгоритмично програмиране на математическата гимназия в Бургас и благодарение на добри резултати, получава отлична оценка, без приемем изпит във ФМИ. Работил е на много платформи, в това число SpringMVC, ASP.NET, Node.js, Angular, React.js, Android, iOS и други. Дончо е лектор на много конференции за JavaScript, Java и мобилни технологии. В момента е старши full-stack програмист в SoftUni, като използва ASP.NET Core и React.js. Отличен е в категория „Образование“ в годишния форум „30 под 30“ на списание "Форбс" за 2017 г.

Йордан Джамбазов - Йордан е уеб разработчик с повече от 14 години опит в сферата. Понастоящем е технологичен ръководител на проекта “Open Source University” (блокчейн базирана платформа за проследяване на достижения) и софтуерен архитект в IO Era (софтуерна консултантска компания). Използва Django от 2007 година, като го е прилагал в повече от 40 системи.

Виктор Даков - започва да програмира, когато е едва в 7 клас. Завършва софтуерна академия и след това започва да ходи по състезания. Бива награден с наградата “Джон Атанасов“ за постижения в сферата на IT. Също така е представял България два пъти в чужбина на международни състезания. Работил е в различни компании като Amazon, Bet365 и други. В свободното си време обича да се занимава с изучаването на нови технологии.

Илия Идакиев - той е софтуерен разработчик, предприемач и JavaScript ентусиаст с много години опит в разработването на уеб приложения. Организатор на различни събития за технологии като Angular и JavaScript. Преподава в Софийски Университет към Факултета по математика и информатика (ФМИ), където води курса "Advanced JavaScript".

Ивайло Папазов - той е Senior Full-stack Web Developer в Dev екипа на Motion Software. Участвал е в професионални проекти на различни JavaScript технологии, като Node.js, React и др. Вълнува се от JavaScript и от Front-end. Обича да предава знанията си и да помага на хората да ги усвояват и напредват. Целта му като преподавател е да покаже на студентите, че могат да се справят и да станат добри програмисти!

Мартин Паунов - Мартин има опит в разработката на различни софтуерни решения в технологичните стекове на Java, C++ и C#. Разработвал е Windows апликации с интеграция на Machine Vision системи за индустриална автоматизация. В момента е разработчки в VRS - https://virtualracingschool.com/, където използва Java, GWT, Google App Engine.

Виктор Костадинов - специалист с 4 години опит като технически трейнър в сферата на софтуерната индустрия. Той е бивш директор на Образователния отдел и към днешна дата е старши трейнър и ръководител на звеното за Проучване и развитие в Софтуерния Университет. Занимава се с програмиране от близо 20 години, използвайки множество различни програмни езици, и за него JavaScript е най-гъвкавият и удобен избор за тестване на прототипи, за създаване на интерактивни интерфейси, както и за реализация на мащабни приложения, без значение от средата на действие.

Инес Иванова - Инес има голям опит като трейнър в различни курсове на СофтУни и демонстрира завидни качества в областта на педагогиката. В началото се записва в СофтУни с цел да придобие основни познания в програмирането, но се запалва до такава степен, че само няколко курса след това вече работи като Front-End Developer към стартъп компания в областта на Data Science. Най-богат опит има в езиците Python, C#, ТypeScript (Angular 5), a отскоро развива уменията си и в C++.

Вече е активно записването за модулите, повече информация вижте тук:  :

Fundamentals Module

C# Advanced

Java Advanced

JS Advanced

Python Advanced

Java DB

C# Web

Python Web

Front-End

JS Web

Quality Assurance

От самото основаване на СофтУни екипът ни се стреми да следва новите тенденции и непрекъснато да обновявава учебните практики и ресурси, за да предостави достъпно и качествено обучение в сферата на информацинните технологии. Благодарим на всички наши курсисти за доверието и несекващия сремеж към знание. Вярваме, че заедно можем да превърнем България в Силициевата долина на Европа!