Loading...

Какво представлява платформата "Amazon Web Services"?

avatar Георги Кацаров 3 минути
Какво представлява платформата "Amazon Web Services"?

AWS (Amazon Web Services) e облачна платформа, която е създадена от Amazon. Тя предлага множество услугу от сорта - изчислителна мощ, място за съхранение, бази данни, миграции, мрежови настройки, сигурност и много други.

AWS е един от трите най-големи гиганта в облачните услуги. До него се нареждат Azure (Microsoft) и GCP (Google Cloud Platform). Какви са предимствата на AWS?

Скалиране и Адаптивност

Облачните услуги са предпочитани от повечето фирми, защото предлагат и много лесно скалиране на приложенията, особено, когато имат голям трафик на определени периоди. Пример за такъв проблем е един онлайн магазин. Онлайн магазините имат много голям трафик, по време на празниците или големите промоции. Би било много скъпо постоянно да поддържаме скъп сървър или много трудно ние да местим приложението на нов сървър. AWS ни позволява това да става мигновено и лесно.

Сигурност и Надеждност

AWS е много по-сигурен отколкото някоя хостинг компания. AWS има “data centers” в целия свят, които постоянно се наблюдават и поддържат. Това е много надеждно, защото ако един “data center” бъде засегнат, това не означава, че всеки ще си изгуби данните. Представете си данните на някоя голяма компания, като Netlfix си държеше данните на едно място. Ами ако това място рухне, изгори и т.н. Ще настане бедствие. Всички “data centers” са предпазени от земетресения, пожари и други бедствия.

Big Data и AI

Освен това AWS предлага и стотици други услуги освен “deploy”. Част от тях са Big Data - анализирането на много данни. Това става лесно, понеже може да впрегнете някоя много силна машина на облачния гигант и за много по-кратко време да направите всички изчисления, в сравнение с вашия домашен компютър. Също така може да използвате и готови модели на ML - чат ботове, разпознаване на снимки, текст към глас и много други.

Какви възможности предоставя AWS?

AWS има повече услуги и повече функции, отколкото всеки друг доставчик на облачни услуги – от инфраструктурни технологии като изчислителни технологии, съхранение и бази данни – до нововъзникващи технологии, като машинно обучение и изкуствен интелект, data lakes, анализи и IOT. Това прави по-бързо, по-лесно и по-рентабилно да преместите съществуващите си приложения в облака и да изградите почти всичко, което можете да си представите.

Надградете уменията си с курсa “AWS Essentials – юли 2020”

По време на курса ще се запознаем с AWS платформата, нейната организация и основните услуги, които предоставя. Ще разгледаме теми като  работа с виртуални машини, управление на виртуални мрежи, бази от данни и др. В допълнение, ще обърнем внимание и на това как да следим и управляваме потреблението на ресурси и свързаните с това разходи. Няма да пропуснем и теми като управление на достъп и права.

Тези от вас, които завършат успешно курса, ще придобият умения, чрез които ще могат да:

• Опишат основните архитектурни принципи на AWS Cloud;
• Опишат основните услуги на платформата AWS и техните обичайни случаи на използване (например изчисления и анализи);
• Определят основните аспекти на сигурността на AWS платформата и споделения модел за сигурност;
• Опознаят моделите за таксуване, управление на акаунти и ценообразуване;
• Опишат характеристики на deploy и експлоатацията в AWS облака;

Какви знания са необходими, за да се запишете в курса?

Курсът е подходящ както за хора, направили своите първи стъпки в света на Cloud технологиите и DevOps, така и за желаещи да научат повече по темата. Знанията, придобити в курса, са релевантни за всички позиции в ИТ сферата.

Не пропускайте да се запишете за курса “AWS Essentials - юли 2020”! Ще имате възможността да се обучавате от топ лектори с богат опит зад гърба си, а обучението е с цялостна практическа насоченост, за да усвоите възможно най-ефективно и бързо всички нови знания. Очакваме ви!