Loading...

Най-важното, което всеки програмист трябва да може, мястото на България в ИТ сферата и още в интервюто със Стамо Петков

avatar Катерина Костадинова 5 минути
Най-важното, което всеки програмист трябва да може, мястото на България в ИТ сферата и още в интервюто със Стамо Петков

Представяме ви Стамо Петков – той е част от лекторския състав към цялостната ни програма по софтуерно инженерство. Занимава се професионално с програмиране вече над 15 години и е минал през най-разнообразни технологии – BASIC, Pascal, Object Pascal, PHP, като накрая обхваща включително .NET и C#. За него образованието е кауза и винаги се стреми да научава нови и полезни за развитието му неща, но освен това – и да предава този невероятен стремеж и на своите студенти. Участва като лектор по JavaScript в инициативата Инфостарт, като също така е водил и C# Basics и ASP.NET MVC в СофтУникакто и различни курсове в Нов Български Университет. Изнасял е лекции и на разнообразни събития и конференции в сферата на софтуерния дизайн. В следващите редове ще можете да прочетете интервюто, което проведохме с него, и да почерпите вдъхновение да поемете и вие по пътя на успешния програмист!

Кое от професионалния си път отчиташ като най-значимо постижение?

В професионалния ми път има много неща, които ми помогнаха да започна да крача по-бързо напред и да постигам целите си, да вървя по план. Ако обаче трябва да посоча нещо конкретно, то като най-значим за мен успех отчитам това, че успях да трансформирам собствения си екип. Вдигнахме технологичното ниво доста високо, помогнахме и на хората в екипа да получат възможността за по-бързо и последователно кариерно развитие, вкарахме много новости. Това позволява всеки следващ проект да бъде винаги по-добър от предишните.

Какви са перспективите на IT сферата в твоите очи?

Смятам, че ИТ сферата има пред себе си изключително дълъг път за извървяване. Възможностите са огромни, но и хората трябва да положат огромни усилия, за да постигнат заложените предстоящи иновации. Работата е наистина много, всеки ден необходимостта от добри програмисти нараства все повече, а ефективното набиране на такива е единствения начин да избегнем понижаване качеството на работата. Сферата постоянно бълва нови софтуерни продукти и интересни проекти, които непрекъснато отварят нови врати за младите хора – темпото или трябва да се забави, или програмистите значително да се увеличат. Разбира се, вторият вариант е далеч по-добрата алтернатива, но наистина – трябва да гледаме доста сериозно на нещата.

А кое е най-впечатляващото за теб IT постижение?

Нещо, което може да изненада някои от читателите, е фактът, че България е доста напред в ИТ сферата. Ако трябва да визирам конкретно постижение, то това определено за мен е V-Ray (Chaos Group) – в последните години няма холивудски проект, който не е правен с български софтуер. Успехите на компанията са много впечатляващи и мотивиращи, а проектите им – наистина интересни и иновативни.

В тази връзка можеш ли да ни споделиш какви отличителни качества трябва да има програмистът, според теб?

Програмистите са problem solvers. За да изпълняват успешно работата си като такива е необходимо да могат да анализират информацията, която получават, стремейки се да намерят най-доброто решение, за да постигнат възможно най-качествен краен резултат. Лесно е човек да хване и да накоди нещо, по-трудното е да анализираш и да намериш най-оптималния вариант за реализацията на дадено решение. Така че определено анализирането е едно от най-важните качества, които всеки програмист трябва да притежава, за да може да бъде успешен в кариерата си. Това качество донякъде може да се усвои с времето и правилното образование, донякъде трябва да го имаш и заложено в себе си.

Кое те впечатлява най-много в хората, на които преподаваш?

Най-важното за мен, което все повече студенти вече показват, е че не просто чакат всичко да им се снесе наготово, а поемат самоинициатива да се развиват успешно и да усвояват знанията ефективно. Има хора, които като срещнат проблем, изравят всичко, за да намерят решение. После идват при мен и ми показват, а аз често съм впечатлен от резултатите. Харесва ми когато хората поемат инициативата сами и искат обратна връзка. Харесва ми, че все повече млади таланти раждат интересни идеи и в безумното количество информация успяват да отсеят това, което е важно, стойностно, качествено и правилно.

Кое е отличителното в цялостната програма за софтуерно инженерство на СофтУни, заради което си струва хората да се запишат в нея?

Огромно предимство в моите очи е, че началният (basic) курс дава възможността да придобиеш представа за това с какво се занимават хората в тази сфера, позволява да направиш оценка и да видиш дали е нещото, с което искаш и ти да се занимаваш. Ти решаваш дали да продължиш, ако сметнеш, че е твоето призвание и подходящата за теб индустрия.

Много важно е и че програмата е направена и преподавана от най-добрите специалисти в бранша. Изградена е много качествено, знанията са изключително релевантни, а обучението е последователно. Знанията се предават под формата на практически задачи, което позволява на хората много добре да се подготвят за това, което реално им предстои, когато си намерят работа като програмисти.Ако историята на Стамо ви е вдъхновила и си мечтаете и вие да направите първата стъпка в посока постигане на мечтаното професионално развитие в IT сферата – присъединете се към някой от предстоящите модули по софтуерно инженерство! Обучението е с изключителна практическа насоченост и имате възможността да получите кариерно съдействие за над 70 от най-добрите технологични компании в света! 

Предстоящи модули: