Loading...

Кой поставя началото на Интернет?

avatar Румен Янев 2 минути
Кой поставя началото на Интернет?

Интернетът, който познавате днес, никак не е бил толкова красив, цветен и интерактивен преди няколко десетилетия. Създаден през 60-те, прототипът на Интернет (мрежа от компютри, които целят запазването на информация в случай на ядрена война) е използван единствено от американското правителство за обмяна на не толкова интересни документи и разбира се, военни цели. През 1969 г., благодарение на Студената война, мрежата се развива с името ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network) и до нея вече имат достъп и няколко избрани академични институции. Наистина вълнуващо.


30 години по-късно Тим Бърнърс-Лий, учен в ЦЕРН, е нагърбен със задачата да направи връзката между хардуера и софтуера максимално лесна и интуитивна (най-грубо казано). Тим осъзнава удобството на т.нар. хипертекст и влага усилията си в прилагането му в мрежата, позната като Интернет. Така през 1990 г. Бърнърс-Лий пуска първия уебсайт, в който описва самия проект и идеята за нещо, което той нарича World Wide Web – огромна мрежа от свързани помежду си компютри. Познато? Заедно с това, той създава език, благодарение на който всеки да може да работи с документи в тази мрежа - Hypertext Markup Language или HTML. Цъкнете с десен бутон някъде по екрана и изберете inspect element в менюто – браузърът ви ще покаже HTML-а, с който е написана страницата, която четете.Разбира се, това което виждате сега се променя изключително много през годините. Езикът преминава през няколко различни версии и стандартизации, за да може всички по света да използват синтаксиса му правилно без да стават обърквания. И наистина, HTML успява да постигне всичко свързано със съдържанието и функционалността на един уебсайт, но хората обичаме да работим с визуално разбираеми елементи. И доколкото HTML може да се справи със стилистичната част на Интернет и съдържанието му,  Хокон Виум Ли, колега на Тим Бърнърс-Лий, предлага създаването на Cascading Style Sheets (CSS), или това, което прави уеб страниците да изглеждат добре.


Когато добавим и JavaScript към уравнението, получаваме Front End Web Developpment - всичко, което потребителите виждат и пипат. Но понеже JavaScript е силно базиран на HTML и CSS, познанието на последните две е изключително полезно за абсолютно всеки. Точно затова всеки, който иска да придобие фундаментални знания в изграждането на уеб страница, е добре дошъл в предстоящия курс HTML и CSS, който започва на 11 януари. Той е подходящ за абсолютно начинаещи, както и за всички, които искат да запълнят знанията си. Побързайте и се запишете сега!